Feyenoord heeft geen kind aan Sparta en bereikt finale play-offs

Dick Advocaat sluit zijn lange loopbaan als clubcoach af in de finale van de play-offs om Europees voetbal met Feyenoord. De Rotterdammers wonnen in de halve finales in De Kuip met 2-0 van Sparta Rotterdam.

FC Utrecht, dat eerder op de avond met 1-0 won van FC Groningen, is zaterdag de tegenstander. De winnaar van dat duel verdient een ticket voor de tweede voorronde van de Conference League, het nieuwe Europese clubtoernooi.

Bekijk de samenvatting van Feyenoord - Sparta Rotterdam

Feyenoord, dat als vijfde was geëindigd in de reguliere competitie, kreeg al vroeg in de wedstrijd een gigantische kans.

Na een vlotte aanval kwam de bal voor de voeten van Orkun Kökcü, die hard inspeelde. Nicolai Jørgensen zette zijn voet er tegenaan, maar zag de bal via het been van Sparta-keeper Maduka Okoye op de paal belanden.

Sparta, de nummer acht van de competitie, kwam in het begin van de wedstrijd maar lastig onder de druk van Feyenoord uit, al werden er verder weinig kansen gecreëerd door de grote broer.

Penalty Feyenoord

De allergrootste kans van de eerste helft werd ingeleid door oud-Feyenoorder Adil Auassar. Ridgeciano Haps kwam gevaarlijk door in het strafschopgebied en werd door de Sparta-aanvoerder gevloerd. Die leek daarbij de bal te spelen, maar scheidsrechter Jochem Kamphuis oordeelde dat de middenvelder ook Haps raakte.

Steven Berghuis schoot de toegekende strafschop feilloos raak en liet zo de 6.500 aanwezige Feyenoord-fans flink juichen.

Feyenoord viert de treffer van Steven Berghuis
    Tom Beugelsdijk werkt de bal ongelukkig in eigen doel onder het toeziend oog van Nicola Jørgensen
  • ANP
    Tom Beugelsdijk maakt een eigen doelpunt tegen Feyenoord

Dat mochten ze snel nog een keer doen toen een paar minuten later Tom Beugelsdijk, onder druk van Jørgensen, de 2-0 in zijn eigen doel gleed. Ook dit keer was er wat ophef rond de goal, want de Deense spits hield Beugelsdijk vlak voor de treffer heel even vast.

Spelbeeld onveranderd

Met een 2-0 voorsprong op zak kwam Feyenoord de rest van de eerste helft, net als in de minuten daarvoor, niet in gevaar. Een schot uit de draai van Abdou Harroui na een paar minuten was zelfs het enige wapenfeit van Sparta, dat verder niet bij machte was om een fatsoenlijke of dreigende aanval op te zetten.

Na rust bleef het spelbeeld onveranderd. Feyenoord was de bovenliggende partij en Sparta kon alleen maar tegenhouden. Via Mark Diemers (op de keeper) en Kökcü (paal) kreeg Feyenoord zelfs nog de beste kansen.

Er kwamen nog een paar kleine kansjes voor Sparta, en een grote voor Emanuel Emegha. Zijn stiftje werd beroerd door de vingertoppen van Feyenoord-goalie Justin Bijlow, die daarmee een spannende slotfase voorkwam.

Op basis van de ranglijst mag Feyenoord zaterdag de finale in de eigen Kuip afwerken, maar de Rotterdamse burgemeester Ahmed Aboutaleb liet eerder deze week al weten dat dat niet mogelijk is. Dan staat namelijk ook de finale van het Eurovisie songfestival op het programma in Ahoy.

Volgens de gemeente is er niet voldoende politie beschikbaar om beide evenementen tegelijkertijd te houden in Rotterdam. Mogelijk wordt de finale verplaatst naar een andere stad.

Advocaat hoopt dat Feyenoord alsnog in De Kuip mag spelen. "Het is allang bekend dat die wedstrijd gespeeld kan worden. Iemand moet daar een besluit over nemen. Ik verwacht dat ze de juiste, sportieve beslissing nemen."