Wordt ontmoeting met Sparta Advocaats laatste klus als clubtrainer?

"Het zijn twee lange jaren geweest, met weinig pauze." Dick Advocaat stelt dat vast als hij het woord neemt in de aanloop naar het cruciale duel van Feyenoord met stadgenoot Sparta. De 73-jarige trainer moet het mislukte seizoen zien te redden door zaterdag het laatst overgebleven Europese ticket binnen te trekken.

Het is in elk geval zijn laatste week in De Kuip. "Dat laatste doet me niets."

"Hopelijk zit het er pas aan het einde van de week op", blikt hij vooruit op zijn laatste werkzaamheden in Rotterdam-Zuid. Als Feyenoord vanavond van Sparta wint en de finale van de play-offs haalt, is de winnaar van de tweestrijd FC Utrecht-FC Groningen zaterdag de laatste opponent van Advocaat als clubtrainer.

De trainer beseft dat het duel woensdag met het in vorm verkerende Sparta ook al zijn laatste kan zijn als trainer van Feyenoord. De Hagenaar, die zelf in het verleden bij Sparta speelde en er trainer was, is er niet mee bezig. "Ik denk daar niet aan. Ik ben niet van als dit of als dat. Ik focus me op de wedstrijd", luidt zijn nuchtere commentaar.

Vaak zwalkend

Aan het einde van een woelige voetbaljaargang staat er voor Feyenoord deze week heel veel op het spel. In de competitie acteerde de ploeg zo grillig dat rechtstreekse kwalificatie voor Europees voetbal een 'mission impossible' bleek.

Het dieptepunt was onlangs de nederlaag bij het gedegradeerde ADO Den Haag. Het was typerend voor het elftal dat vaak zwalkend over de velden trok en gewoonweg het niveau miste om aan te haken bij de top van de eredivisie.

Ik kan me niet voorstellen dat burgemeester Aboutaleb het Songfestival belangrijker vindt dan Feyenoord.

Trainer Dick Advocaat over het feit dat als zijn ploeg de finale van de play-offs haalt, die niet in De Kuip kan spelen vanwege het Songfestival

De play-offs voor een ticket in de tweede voorronde van de nieuwe Europa Conference League vormen nu de enige overgebleven ontsnappingsroute voor Advocaat en zijn geplaagde elftal, maar dan moet er wel eerst van stadgenoot Sparta gewonnen worden. De buurman maakt de laatste weken echter een betere indruk dan de bewoners van De Kuip.

"Sparta heeft een goed seizoen gehad. Ze zijn goed geëindigd. Het elftal zit in een flow en het waren niet de makkelijkste tegenstanders die ze de laatste weken hebben verslagen. Ze haalden dertien punten uit de laatste vijf duels. Feyenoord heeft ook zo'n serie gehad. Wij zijn ook de favoriet. Feyenoord eindigde als vijfde en Sparta als achtste", zegt Advocaat met vertrouwen over een goede afloop.

Feyenoord mist in elk geval aanvaller Bryan Linssen. Lutsharel Geertruida is een twijfelgeval. Feyenoord sloot het reguliere seizoen af met een duidelijke zege op een verdedigend ingesteld RKC Waalwijk. Daar heeft de vertrekkende trainer een goed gevoel aan overgehouden. "Dat zag er goed uit."

Strafschoppen

Helemaal gerust is Advocaat er niet op. Feyenoord en de play-offs om Europees voetbal vormden in het verleden geen gelukkige combinatie. Na de herinvoering van de play-offs in het seizoen 2005/2006 won Feyenoord geen enkele van de acht gespeelde wedstrijden in deze competitievorm. De laatste keer, in 2014/2015, werden de Rotterdammers in de eerste ronde door Heerenveen uitgeschakeld.

Dick Advocaat op het trainingsveld met assistent Cor Pot ANP

"We hebben op strafschoppen getraind", geeft Advocaat aan. Eerder dit seizoen eindigde het treffen tussen de twee Rotterdamse clubs in De Kuip in 1-1. Voordeel voor Feyenoord is dat er weer publiek aanwezig mag zijn. Zo'n 6.500 fans zullen het stadion bevolken.

Advocaat: "We kunnen niet inschatten wat anderhalf jaar zonder publiek heeft betekend. De Feyenoord-fans zijn fanatiek. Het kan impact hebben. Of het eerlijk is dat er alleen Feyenoord-fans zijn? Die vraag moet je bij de KNVB neerleggen."

Songfestival

Mocht Feyenoord de finale van de play-offs halen, dan kan die zaterdag niet in Rotterdam plaatsvinden als gevolg van het Eurovisie Songfestival in de stad. Advocaat snapt daar niets van. "Ik kan me niet voorstellen dat burgemeester Aboutaleb het Songfestival belangrijker vindt dan Feyenoord."

STER reclame