Een derde Europees clubtoernooi: welke gevolgen heeft dat voor de eredivisie?

Op 25 mei 2022 zal in Tirana een Europese finale gespeeld worden. De Albanese hoofdstad is namelijk uitverkoren voor het slotakkoord van de eerste UEFA Europa Conference League.

Het derde Europese clubtoernooi, naast de Champions League en de Europa League, gaat komend seizoen van start.

Dat betekent dat er dit seizoen dus al gestreden wordt om tickets voor de voorronde van die Conference League. De nieuwe opzet van het Europese clubvoetbal heeft grote gevolgen voor de Nederlandse clubs. Want ondanks een extra Europees hoofdtoernooi blijft het aantal Nederlandse tickets beperkt tot vijf.

Een derde Europese clubtoernooi is niks nieuws. Tot 1999 streden de bekerwinnaars om de Europa Cup II. Vanwege de snelgroeiende populariteit van de Champions League (waar ook niet-kampioenen mochten meedoen) en de uitbreiding van de UEFA Cup (tegenwoordig Europa League) besloot de UEFA dat er geen plek meer was voor een derde toernooi.

Cristiano Ronaldo (l) begroet Lionel Messi tijdens FC Barcelona-Juventus in de Champions League Proshots

Nu, ruim twintig jaar later, wil de Europese voetbalbond kleine voetballanden in Europa meer kansen bieden om zich te presenteren op een groot podium.

Voor de meeste clubs uit de kleinere landen is deelname aan het hoofdtoernooi van de Champions League of de Europa League namelijk een illusie. Met de nieuwe opzet zullen clubs uit minstens 34 landen vertegenwoordigd zijn in een hoofdtoernooi, tegen 26 landen nu. Dat is tenminste de verwachting van de UEFA.

Daarnaast denkt de voetbalbond dat de Europese subtop - dus ook Nederland - alleen maar beter wordt van een nieuw clubtoernooi.

Wat gaat er dan precies veranderen?

In de opzet van de Champions League zoals we die nu kennen, zal weinig veranderen. De Europa League daarentegen zal van 48 deelnemers teruggebracht worden naar 32. Ook de nieuwe Conference League zal 32 deelnemers hebben en kent verschillende kwalificatierondes.

Nieuw is dat de nummers drie van de Europa League-groepsfase niet langer zijn uitgeschakeld. Deze teams zullen met de nummers twee van de Conference League-poules strijden om een ticket voor de laatste zestien bij het nieuwe toernooi.

Verdeling van de Europese tickets bij de huidige stand in de eredivisie NOS

De nummers twee van de Europa League-groepsfases zullen in een nieuwe tussenronde strijden met de nummers drie uit de Champions League-poule om plaatsing in de knock-outfase van de Europa League.

Opvallend is dat geen enkele club verzekerd is van deelname aan het hoofdtoernooi van de Conference League. Welke club waar instroomt en in welk hoofdtoernooi hangt af van de coëfficientenlijst van de UEFA.

Wat zijn de gevolgen voor de Nederlandse clubs?

Zoals gezegd behoudt Nederland, net als de voorgaande jaren, vijf tickets voor Europa. Maar de nieuwe verdeling heeft grote gevolgen.

Op de coëfficiëntenlijst eindigde Nederland afgelopen seizoen als tiende. Deze rangschikking (tot en met het seizoen 2019/20) zal gebruikt worden voor de verdeling van de Europese tickets van volgend jaar. Sindsdien is Nederland twee plekken gestegen op de coëfficiëntenlijst, maar die prestaties tellen dus pas mee in 2022.

Voor aankomend seizoen plaatst de kampioen van het huidige eredivisieseizoen zich rechtstreeks voor het hoofdtoernooi van de Champions League. De nummer twee stroomt in de tweede kwalificatieronde in en moet dus drie rondes overleven om de groepsfase van het miljardenbal te bereiken. Mocht de club hier niet in slagen, dan valt het terug in (de kwalificatieronden van) de Europa League.

Voor de nummer drie van de eredivisie en de winnaar van de play-offs (nummers vier t/m zeven) verandert er veel. Deze ploegen zullen zich niet meer plaatsen voor de Europa League, maar zullen tickets ontvangen voor de (derde en tweede) voorronde van de Conference League.

Alleen de winnaar van de KNVB-beker plaatst zich voor de play-offs van de Europa League.

Verdeling van de Europese tickets per land op basis van de huidige stand op de UEFA-coëfficientenlijst NOS

Nederland krijgt dus nog maar één ticket voor de Europa League. De nummer twee van de eredivisie kan daarbij komen wanneer de kwalificatie voor de Champions League mislukt.

De winnaar van de finale van de Conference League in Tirana plaatst zich automatisch voor de Europa League. Net als dat de winnaar van de Europa League zich plaatst voor de Champions League.

Zesde plek

Op de huidige stand van de coëfficiëntenlijst bezet Nederland de achtste plek. Veel zal dat niet veranderen voor de verdeling van de tickets.

Pas als Nederland klimt naar plaats zes kunnen er extra ploegen worden ingeschreven in de Champions League en Conference League. Niet voor de Europa League, want dat blijft het domein voor bekerwinnaars en afvallers van de Champions League.

STER reclame