Utrecht klopt Groningen in halve finale play-offs voor 3.000 fans

Bekijk de samenvatting FC Utrecht - FC Groningen

FC Utrecht heeft een goede stap gezet richting Europees voetbal. De Domstedelingen wonnen met 1-0 van FC Groningen in de halve finale van de play-offs. In de finale wacht zaterdag Feyenoord, dat won van Sparta Rotterdam.

Inzet is een ticket in de tweede voorronde van de Conference League, het nieuwe Europese clubtoernooi.

Wedstrijden in de play-offs worden over slechts één duel gespeeld, en dus was het erop of eronder. Toch zagen de 3.000 aanwezige toeschouwers een eerste helft waarin bijzonder weinig gebeurde.

Weinig kansen

Pas na een halfuur werd er echt wat gevaar gesticht. Ramon Pascal Lundqvist schoot een vrije trap van eigen helft verrassend meteen op het Utrecht-doel, maar de bal landde in het dak van de goal. Even later schoot Adam Maher aan de andere kant tussen de palen, maar doelman Sergio Padt hield tegen.

Ook Arjen Robben, die de hele wedstrijd speelde, wist zich op de eerste paar minuten na nauwelijks te laten zien.

Arjen Robben in gesprek met Adam Maher

Na rust leken de nummer zes en zeven van de eredivisie zich te realiseren dat ze moesten winnen. Groningen verscheen af en toe zelfs dreigend rond het strafschopgebied van Utrecht. Robben kwam het dichtst bij het openingsdoelpunt: zijn vrije trap belandde via de muur op de paal.

Ook Utrecht ging op zoek naar de voorsprong. Gyrano Kerk en Sander van de Streek kregen beiden een grote kans, maar geen van de Domstedelingen wist te scoren. Dat was mede te danken aan Padt, die na zeven seizoenen afscheid neemt van FC Groningen en dus zijn laatste wedstrijd speelde.

Bekijk hieronder in de carrousel de reacties van Robben, Gustafson, Padt en FC Utrecht-trainer René Hake.

Naarmate de tijd verstreek, werd het duel steeds leuker om naar te kijken. Een doelpunt liet echter lang op zich wachten, maar het kwam er wel: Simon Gustafson schoot een vrije trap in de muur, maar via-via kwam de bal bij hem terug. De middenvelder van Utrecht aarzelde geen moment en schoot hard in de bovenhoek.

Mike te Wierik kreeg al snel de kans de gelijkmaker te maken, maar hij kopte in vrije positie over. Daarna bleef Groningen het proberen, maar de ploeg van Danny Buijs wist niet te scoren.