NOS Nieuws

Wilders wil best met Rutte, maar alleen als immigratie fors wordt beperkt

PVV-voorman Wilders ziet het wel weer zitten om met Mark Rutte samen te werken. Vier jaar geleden zei Wilders niet met de VVD te willen samenwerken zolang Rutte aan het roer stond. Maar daar zit hij nu anders in, zo zei de leider van de grootste oppositiepartij vanmorgen in het NOS Radio 1 Journaal en in een Q&A op Facebook.

Wilders vindt dat de drie partijen die het grootst worden samen moeten gaan praten en onderzoeken of ze een kabinet kunnen vormen. De kans dat de VVD en de PVV bij die drie horen is groot, gezien de peilingen. Maar de kans dat ze echt gaan praten is dan weer niet groot: andere partijen waaronder de VVD hebben al gezegd niet met de PVV te willen samenwerken.

Wilders herhaalde wat hij daar al eerder over zei: hij noemt het "ondemocratisch" dat Rutte niet met de PVV wil samenwerken. In aanloop naar de vorige Tweede Kamerverkiezingen in 2017 zei Rutte niet met Wilders te willen samenwerken vanwege de uitspraken van Wilders over rechters en Marokkanen. Die opmerkingen staan volgens Rutte haaks op de waarden van Nederland en de rechtsstaat. Half februari zei Rutte op de vraag over samenwerking: "nee, nog steeds niet".

De kiezer is de baas, niet Mark Rutte.

Geert Wilders, PVV

"De kiezer is de baas en niet Mark Rutte", zei Wilders bij de NOS. Als de kiezer de PVV "heel groot" maakt, denkt Wilders dat Rutte wel "een toontje lager" zal zingen. De PVV-voorman vindt dat de drie grootste partijen aan de kiezers verplicht zijn te gaan praten. Die verantwoordelijkheid is hij ook bereid te nemen.

Als voorwaarde voor regeringsdeelname stelt Wilders wel voor om immigratie sterk in te perken. "We gaan niet in een kabinet zitten dat niet zorgt dat die immigratie fors wordt beperkt." Het gaat dan om immigratie uit islamitische landen. Daar wil de PVV een eind aan maken omdat de partij vindt het veel geld kost, en de de islam niet bij Nederland hoort.

Eerdere uitspraken over minder Marokkanen of de Nederlandse rechtstaat neemt Wilders niet terug. Maar waarom moeten de uitspraken zo hard zijn, wilde een kijker op Facebook weten. "Onder hardwerkenden in ons land zijn ook heel veel immigranten" aldus de vraagsteller. Wilders zei daarop dat immigranten "die hard werken en zich aan de regels houden" van de PVV "helemaal niet weg hoeven". "Als je je conformeert aan onze normen en waarden en wetten ben je gelijk aan iedereen, dan heb je van de PVV niets te vrezen.

"Het gaat er mij om dat de mensen die zich niet gedragen, die volgens de sharia willen leven of andere bedreigen, zoals nu de schrijfster Lale Gül, dat we die mensen aanpakken."

'Niet bang voor Nieuwsuur'

Ook reageerde Wilders op het niet komen opdagen in de uitzending van Nieuwsuur, waar het programma Lubach een filmje over maakte:

Wilders weersprak dat hij niet naar Nieuwsuur kwam uit angst voor kritische vragen.

"Ik ben veel, maar ik ben echt niet bang", aldus Wilders, die benadrukte dat hij "iedere dag met angst leeft". Volgens Wilders is hij naar alle debatten geweest, maar was het die dag een kwestie van een agendaprobleem, vanwege het Pauw-debat met Rutte dat hij die avond ook had. De PVV-voorman heeft het Lubach-filmpje nog niet gezien. "Ik ga het liedje nog kijken en zal dat met plezier doen."

Kijk hieronder een stuk van het interview op Facebook terug:

Wilders: 'Wij sluiten niemand uit'

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl