NOS Nieuws

Grote drugsvangsten Nederland: 'Criminelen durven het risico te nemen'

  • Daan van den Enden

  • Daan van den Enden

De grootste heroïnevangst ooit in de haven van Rotterdam, en een onderschepping van in totaal 23.000 kilo cocaïne in de havens van Hamburg en Antwerpen. Ondanks de coronacrisis en de impact op de wereldhandel blijven grote drugsladingen met bestemming Nederland binnenkomen. Criminelen zijn bereid het risico te nemen en de vraag neemt niet noemenswaardig af.

De haven van Rotterdam meldde onlangs dat over heel 2020 de overslag van goederen gedaald was met 6,9 procent ten opzichte van het jaar ervoor. En ook dit jaar wordt niet verwacht dat de cijfers het niveau van voor de coronapandemie bereiken. Tegelijkertijd lijkt de aanvoer van drugs niet te zijn afgenomen.

Volgens woordvoerder bij de Landelijke Eenheid Thomas Aling lopen grote drugspartijen niet meer in de gaten door de langzaam uit het dal kruipende import en export naar ons land. "Er komen genoeg goederen binnen, hoor. Waarschijnlijk werd voor de cocaïnevangst in Antwerpen een aanvoerroute gebruikt die voor de smokkelaars succesvol was. Dus dan proberen ze het weer."

Hoewel er nog geen harde cijfers zijn van drugsgebruik in coronatijd, hebben hulpverleners al aan de bel getrokken dat er onder jongeren in Nederland meer drugs worden gebruikt. En dan niet op een feestje, maar om verveling, eenzaamheid en depressieve gevoelens te onderdrukken.

Nederland blijft door de goede infrastructuur een populaire doorvoerhaven

Thomas Aling, woordvoerder Landelijke Eenheid Politie

Het Trimbos-instituut deed ook onderzoek naar drugsgebruik in coronatijd, waaruit bleek dat de corona-lockdown soms wordt aangegrepen om vaker alcohol of drugs te gebruiken of te experimenteren met nieuwe of andere middelen. Anderen maken van de gelegenheid gebruik om juist helemaal niet of minder te gebruiken.

Daarnaast bekeken de Trimbos-onderzoekers de effecten van corona op de drugshandel zelf. De voorlopige conclusie is dat de beschikbaarheid, de aanvoer en de productie van drugs gewoon op gelijke voet door lijken te gaan. Aling ziet ook niet dat de vraag naar drugs is afgenomen, al waren de ontdekte drugs niet alleen bestemd voor Nederland.

"Er is 16.000 kilo onderschept in Antwerpen, zo'n hoeveelheid is ook bestemd voor buiten de landsgrenzen. Maar het zegt wel wat over de afnemers. Als er geen vraag is, dan vinden we niet zo'n partij. Nederland blijft wel door de goede infrastructuur een hele populaire doorvoerhaven. Daar maken legitieme handelaren gebruik van, maar ook criminelen."

De kleinere jongens worden gelokt door geld. Als ze eenmaal 'ja' hebben gezegd dan is het moeilijk om nog uit die wereld te stappen."

Thomas Aling

De Nederlandse douane kreeg de lading in Hamburg in het vizier en seinde de Hamburgse collega's in. Die vonden de lading van 16.000 kilo. Daarna werd er in Antwerpen nog eens 7200 kilo cocaïne gevonden. Een 28-jarige man uit Vlaardingen, wiens naam opdook in verband met beide ladingen, is aangehouden.

Hij is tot nu toe de enige verdachte omdat zijn naam op een van de vrachtbrieven stond. "Er moet uiteindelijk een naam op zo'n brief staan, anders komt de lading niet aan. Waarom hij dat risico heeft genomen is niet met de verdachte besproken", zegt Aling. "Of hij een kleine of grote jongen is, zoeken we uit."

"Kleinere jongens" zijn volgens de politieman wel essentieel voor het smokkelen van drugs. "Ze worden gelokt door geld en als ze eenmaal 'ja' hebben gezegd dan is het moeilijk om nog uit die wereld te stappen."

Aling is hoopvol dat de opdrachtgevers van de vangst in Antwerpen ook gevonden kunnen worden. "Daarom werken we ook internationaal samen. Drugscriminaliteit zal blijven bestaan, maar zo'n vangst is altijd goed en je zorgt sowieso voor vertraging van de aanvoer. Het blijft voor de drugshandel vervelend als overheidsinstanties meekijken, en dat blijven we altijd doen"

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl