NOS NieuwsAangepast

Lijsttrekkers Ouwehand (PvdD) en Van der Staaij (SGP): 'Kijk wat mogelijk is voor jongeren'

Energiebesparing, de doodstraf, klimaatdoelen, het homohuwelijk en de heropening van het hoger onderwijs: het is een greep uit de onderwerpen die ter sprake kwamen op de derde avond van het NOS op 3 verkiezingsprogramma. Lijsttrekkers Esther Ouwehand (Partij voor de Dieren) en Kees van der Staaij (SGP) beantwoordden in aanloop naar de Tweede Kamerverkiezingen vragen van jongeren.

De twee hoofdthema's waren onderwijs en klimaat. Zo vroeg een van de studiogasten wat de lijsttrekkers concreet willen doen om klimaatverandering tegen te gaan. Op sommige punten zijn de politici het eens, zoals belasting invoeren op vliegreizen. Maar op andere punten verschilden de meningen: de Partij voor de Dieren sluit het opwekken van kernenergie uit, terwijl de SGP die optie niet meteen van tafel wil vegen.

Deze ideeën over de aanpak van klimaatverandering kwamen aan bod:

Zo willen lijsttrekkers Ouwehand en Van der Staaij klimaatverandering aanpakken

Ook de huidige coronamaatregelen waren onderwerp van gesprek. Studiogast Jesse, een eerstejaarsstudent, vraagt zich af wanneer hij weer fysiek les kan volgen. Net als duizenden andere studenten zit hij thuis. "Ik weet niet hoe het is om écht les te krijgen", vertelt hij.

De SGP-lijsttrekker zegt dat het kabinet moet kijken wat er binnen het onderwijs weer op een verantwoorde manier mogelijk is. "Juist voor eerstejaarsstudenten. Hoe langer deze maatregelen duren, hoe nijpender de problemen worden. Kijk wat er wél kan."

Ouwehand voegt daaraan toe: "Het is heel pittig om altijd thuis te zitten. Ik ben het heel erg eens met Kees. Ook al organiseren ze maar dat je één keer per week fysiek les kan krijgen. De ruimte die er is om te versoepelen, moet allereest naar de jongeren gaan."

Kansenongelijkheid

Een 19-jarige kijker vroeg via Zoom wat de lijsttrekkers aan kansenongelijkheid willen doen. Binnen het onderwijs is dat een probleem en door de coronacrisis is dat zelfs groter geworden. Zowel Ouwehand als Van der Staaij pleit voor brede brugklassen op middelbare scholen. Daardoor krijgen kinderen volgens hen meer tijd om zich te ontwikkelen.

Ook vinden ze dat toetsen zoals de CITO-toets minder bepalend moeten worden voor basisschoolleerlingen:

Lijsttrekker Ouwehand: 'Brede brugklassen laten meer ruimte voor eigen ontwikkeling'

Hoe willen de partijen racisme aanpakken? Die vraag stelde een studiogast aan de lijsttrekkers. Hij gaf daarbij een persoonlijk voorbeeld: als kind werd hij gepest vanwege zijn Aziatische afkomst. En nog steeds merkt hij dat er grappen worden gemaakt en stereotypen zijn. Volgens Ouwehand is een overheidsprogramma een goede oplossing. "Ik denk dat het belangrijk is dat er op scholen aandacht voor komt om het bewustzijn te vergroten."

Van der Staaij beaamt dat, maar vindt dat ouders ook een belangrijke rol spelen:

Ouwehand: 'Overheidsprogramma nodig om stereotypering te doorbreken'

Bij het NOS op 3 verkiezingsprogramma kan iedereen via sociale media vragen stellen aan de politici. Een kijker had een persoonlijke vraag voor Van der Staaij over het homohuwelijk. Hij zegt christen te zijn en een vriend te hebben, en vraagt zich af waarom de SGP het homohuwelijk wil verbieden.

Zo beantwoordde Van der Staaij die vraag:

Van der Staaij (SGP) over homohuwelijk: 'Ik sta voor de klassieke visie op het huwelijk'

De kijkers kwamen ook wat persoonlijke dingen te weten over de twee politici. Zo kwamen ze beiden op op de klanken van hun lijflied. Veel kijkers waren verbaasd over het contrast tussen de muzieksmaken. Ouwehand kwam op met een metalnummer van de band Sepultura.

"Refuse/resist, een nummer uit m'n jeugd. Ik heb dat gevoel nooit verlaten. Als je echt een politieke systeemverandering wil, begint het bij het weigeren mee te doen aan het systeem waarvan je weet: dit zorgt voor de klimaatcrisis."

Van der Staaij daarentegen kwam de studio in met de gospelklassieker Amazing Grace, gezongen door Andrea Bocelli. "Een kippenvel-uitvoering. Ik vind het een schitterend, hoopvol lied over vergeving en genade voor mensen die tekortschieten of in de fout gaan", licht de lijsttrekker toe.

Andere lijsttrekkers

De komende dagen gaan andere lijsttrekkers van grote partijen in gesprek met jongeren, behalve PVV-lijsttrekker Geert Wilders, hij sloeg de uitnodiging af. Morgen is het de beurt aan Lilianne Ploumen (PvdA) en Wopke Hoekstra (CDA). Vanwege de coronapersconferentie begint het gesprek om 20.00 uur. Ook dat is weer live mee te kijken via de site en app, de Facebookpagina's van de NOS en NOS op 3 en de YouTube-pagina van NOS op 3. Via sociale media kan iedereen vragen stellen aan de politici.

Zo ziet het programma voor de rest van de week eruit:

Wil je het hele gesprek met Esther Ouwehand en Kees van der Staaij terugkijken? Dat kan hier:

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl