Aleksej Navalny kort na aankomst in de rechtszaal op een foto verspreid door de rechtbank
NOS NieuwsAangepast

Russische oppositieleider Navalny veroordeeld tot 3,5 jaar gevangenschap

De Russische oppositieleider Aleksej Navalny blijft ook de komende jaren vastzitten. De rechter in Moskou heeft de voorwaardelijke gevangenisstraf van 3,5 jaar die hij in 2014 kreeg opgelegd wegens fraude omgezet in een onvoorwaardelijke straf. Dat was ook de eis van het Openbaar Ministerie.

Wel wordt het jaar huisarrest dat hij als onderdeel van deze zaak heeft gehad, afgetrokken van zijn tijd in gevangenschap. Daarop had de aanklager in haar slotpleidooi aangedrongen. Zijn advocaat heeft laten weten dat Navalny nog twee jaar en acht maanden moet uitzitten.

Toen hij na de veroordeling de rechtszaal werd uitgeleid, zei hij tegen zijn vrouw Joelia: "Het komt goed". Vlak daarvoor had hij een hartje voor haar getekend op het glas van de kooi waarin hij de hele dag had gezeten.

Navalny (44) werd op 17 januari bij terugkeer uit Duitsland aangehouden en zit sindsdien vast. De Russische gevangenisdienst wilde dat Navalny voor 3,5 jaar achter de tralies zou verdwijnen, omdat hij de voorwaarden van zijn straf uit 2014 had geschonden. Navalny was niet op een hoorzitting verschenen, omdat hij in Duitsland herstelde van een aanslag op zijn leven met een zenuwgif.

De oppositieleider werd in 2014 in de zogeheten Yves Rocher-zaak veroordeeld voor het verduisteren van een half miljoen dollar van twee Russische firma's, die samenwerkten met het Franse cosmeticabedrijf. Het Europees Hof voor de Rechten van de Mens oordeelde dat dat fraudeproces niet eerlijk is verlopen.

Correspondent Iris de Graaf over wat de gevangenisstraf voor Aleksej Navalny betekent voor zijn rol als oppositieleider:

'Met Navalny in de gevangenis is de oppositie leider kwijt'

Dat haalde Navalny ook aan bij de rechter. "Dit gaat erover dat ik gevangen word gezet vanwege een proces dat onwettig is verklaard." Navalny, die president Poetin verantwoordelijk houdt voor zijn vergiftiging, zei verder dat hij nu wordt vervolgd omdat hij degene achter de vergiftiging heeft beledigd door de aanslag te overleven. De aanklachten zijn volgens hem een "vergeefse poging om miljoenen mensen in het land te intimideren". "Maar je kunt niet het hele land in de gevangenis zetten."

Navalny's pleidooi ging niet alleen over de aanklachten, maar het had ook een politieke strekking. Hij verloor zijn geduld toen de aanklager opnieuw vroeg waarom hij zich niet had gemeld voor de hoorzitting. "Wat begrijpt u niet wat ik tegen u zeg?"

De oppositieleider refereerde aan Poetin als "een kleine man die in een bunker woont". Over Poetins geopolitieke ambities zei hij dat de president niet de geschiedenis zal ingaan als belangenbehartiger van het Russische buitenlandse beleid, maar als Vladimir de onderbroekvergiftiger, verwijzend naar de manier waarop hij werd vergiftigd.

NOS op 3 maakte deze video over Aleksej Navalny, de naam die Poetin weigert uit te spreken:

De arrestatie van Navalny leidde de afgelopen twee weekends tot grote protesten in heel Rusland. Zondag gingen tienduizenden aanhangers de straat op om de vrijlating van de politicus te eisen. Ruim 5000 mensen werden gearresteerd.

Ook tijdens de zitting werd bij de rechtbank in Moskou gedemonstreerd. Er was veel oproerpolitie op de been. 311 betogers zijn aangehouden, meldt de politie. Voor de uitspraak werd de omgeving van de rechtbank hermetisch afgesloten.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl