Navalny eind februari bij een protest in Moskou
NOS NieuwsAangepast

Duitsland: Rus Navalny vergiftigd met zenuwgif novitsjok

Duitse artsen hebben bij de Russische oppositieleider Aleksej Navalny sporen gevonden van novitsjok. Onderzoek van zijn bloed heeft "ondubbelzinnig bewijs" opgeleverd dat hij het slachtoffer is geworden van een aanval met dit zenuwgif, zegt de Duitse regering.

Bondskanselier Merkel spreekt van een moordaanslag. Ze eist opheldering van de Russische autoriteiten.

Navalny werd twee weken geleden met spoed opgenomen in een ziekenhuis in de Russische stad Omsk toen hij in een vliegtuig onwel werd. Zijn woordvoerder zei direct dat hij was vergiftigd door de Russische autoriteiten, hoewel die dat tegenspraken. Het ziekenhuis in Omsk stelde vervolgens vast dat van vergiftiging geen sprake was.

Na enkele dagen werd de 44-jarige Navalny op aandringen van zijn familie overgebracht naar een ziekenhuis in Berlijn. Daar werd al snel geconstateerd dat zijn toestand wel degelijk wees op vergiftiging. De afgelopen dagen is hij verder onderzocht, wat dus leidde tot de vondst van novitsjok.

In een verklaring zegt de Duitse regering de aanval scherp te veroordelen. Rusland is volgens de Duitsers om opheldering gevraagd. Met de andere lidstaten van de EU en de NAVO wordt overlegd over een "passend" gezamenlijk antwoord.

Het Kremlin zegt in een reactie dat het nog niet is ingelicht over de bevindingen in Duitsland. Verder benadrukt een woordvoerder nogmaals dat de Russische artsen geen gif hadden gevonden.

Ook minister Blok van Buitenlandse Zaken heeft gereageerd op het nieuws uit Duitsland. Hij is geschokt en wil snel helderheid van Rusland over de toedracht. Hij is naar eigen zeggen in contact met Duitse regering en bondgenoten over verdere stappen. "Straffeloosheid is onaanvaardbaar", twittert Blok.

Navalny is overigens nog niet bij bewustzijn, meldde het ziekenhuis in Berlijn aan het eind van de middag. Zijn toestand verbetert wel, maar volgens het ziekenhuis zal rekening moeten worden gehouden met "een langdurig ziektebeeld".

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl