De politie bewaakt het Charité-ziekenhuis in Berlijn, waar Navalny ligt
NOS NieuwsAangepast

Duitse artsen: toestand Navalny wijst op vergiftiging, wel buiten levensgevaar

Artsen van het Duitse Charité-ziekenhuis in Berlijn denken dat de Russische dissident Aleksej Navalny is vergiftigd. Hun onderzoek duidt op vergiftiging door een stof uit de groep van de werkzame stoffen van de cholinesteraseremmer, schrijven ze in een verklaring.

Cholinesteraseremmers zijn een breed scala aan stoffen die in verschillende medicijnen voorkomen, maar ook in pesticiden en zenuwgassen. Om welke stof het precies gaat, is nog niet bekend. Dat wordt verder onderzocht. Volgens de artsen verkeert Navalny niet meer in acuut levensgevaar. Wel wordt hij nog steeds in een kunstmatig coma gehouden.

Novitsjok

Het zenuwgas novitsjok behoort ook tot de cholinesteraseremmers. Deze stof werd in 2018 gebruikt bij een aanslag op dubbelspion Sergej Skripal in het Britse Salisbury. Ook zijn dochter Joelia werd bij die aanslag met het middel vergiftigd.

Skripal en zijn dochter overleefden de aanslag. Een man die de weggegooide houder vond waarin het zenuwgas zat, werd ziek. Zijn vrouw kwam door contact met het zenuwgas om het leven.

Opheldering

De Duitse regering wil onmiddellijke opheldering over de vergiftiging van Navalny en wil dat de verantwoordelijken voor de rechter komen. Dat staat in een verklaring die bondskanselier Merkel en minister Maas van Buitenlandse Zaken naar buiten brachten.

In reactie hierop brachten de Russische gezondheidsautoriteiten naar buiten dat Navalny in het ziekenhuis in Omsk ook is getest op cholinesteraseremmers en dat de uitslag negatief was. Ook werd hij volgens de Russische autoriteiten nog op diverse andere gifstoffen getest, maar ook dat leverde niets op.

De hoofdarts van het ziekenhuis in Omsk zei eerder al dat de 44-jarige oppositieleider lijdt aan een zeldzame stofwisselingsstoornis en dat er geen gif in zijn lichaam was gevonden. Vandaag zei de arts dat hij nog steeds achter die diagnose staat.

De ernstig zieke Navalny werd zaterdag overgebracht van Omsk naar het academische Charité-ziekenhuis in Berlijn. Zijn team wilde niet dat hij in Rusland werd behandeld.

Navalny wordt in Berlijn behandeld met atropine. De prognose voor zijn herstel is onduidelijk, schrijven zijn Duitse artsen. Mogelijk zal hij blijvende schade overhouden aan zijn zenuwstelsel.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl