Het konvooi met Navalny komt aan bij het ziekenhuis
NOS NieuwsAangepast

Russische oppositieleider Navalny in ziekenhuis Berlijn

De Russische oppositieleider Aleksej Navalny is aangekomen in het Charité-ziekenhuis in Berlijn. Eerder vanochtend was de ernstig zieke Navalny met een speciale vlucht aangekomen in de Duitse hoofdstad. De vrouw van Navalny zat ook in het vliegtuig.

Het toestel met Duitse artsen was om 04.00 uur (Nederlandse tijd) vertrokken uit de Siberische stad Omsk. Navalny lag daar sinds donderdagochtend in coma in het ziekenhuis, nadat hij tijdens een vlucht van Tomsk naar Moskou onwel was geworden. Volgens zijn medewerkers is hij vergiftigd.

In het ziekenhuis zal Navalny uitgebreid worden onderzocht. Als dat is afgerond, wordt meer bekendgemaakt over wat er met hem aan de hand is en hoe hij verder behandeld wordt, laat het ziekenhuis weten.

Dit zijn beelden van Navalny's vertrek uit Omsk, vanochtend vroeg:

Navalny naar Duitsland gevlogen

Navalny's team wilde niet dat hij in Rusland zou worden behandeld. De hoofdarts van het ziekenhuis in Omsk zei gisteren dat er bij Navalny een zeldzame stofwisselingsaandoening is vastgesteld, en dat er geen gif in zijn lichaam is gevonden.

Eerst geen toestemming

Aanvankelijk gaven de Russische artsen geen toestemming voor het transport van de 44-jarige Navalny naar Duitsland. De toestand van de oppositieleider zou dat niet toelaten. De Duitse artsen kwamen tot de conclusie dat hij wel te vervoeren was. Gistermiddag kwam de goedkeuring van de Russische artsen er alsnog.

De vlucht naar Berlijn was een initiatief van de Duitse organisatie Cinema for Peace. Twee jaar geleden werd een soortgelijke actie uitgevoerd bij Pussy Riot-activist Pjotr Verzilov, die eveneens vergiftigingsverschijnselen vertoonde.

Agenten bij het Charité-ziekenhuis in het centrum van Berlijn

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl