Navalny in september 2019
NOS NieuwsAangepast

Russische oppositieleider Navalny mag naar Duitsland

De Russische oppositieleider Aleksej Navalny wordt naar een Duits ziekenhuis vervoerd. Artsen in het ziekenhuis in de Russische stad Omsk hebben daarvoor toestemming gegeven. Navalny ligt in coma, maar zijn toestand is nu ook volgens hen voldoende gestabiliseerd. Het is de bedoeling dat hij morgenochtend naar Duitsland vertrekt.

Navalny werd gisterochtend in ernstige toestand opgenomen, nadat hij tijdens een vlucht van Tomsk naar Moskou onwel was geworden. Hij kwam na een tussenlanding op de intensive care van het ziekenhuis in Omsk terecht en moest beademd worden. Volgens zijn woordvoerder was hij vergiftigd.

Artsen weigerden aanvankelijk toestemming te geven om hem te verplaatsen naar een ander ziekenhuis, omdat zijn toestand te slecht zou zijn. Daarop vlogen Duitse doktoren naar Omsk om hem te onderzoeken.

Zij kregen daar vanmiddag toestemming voor en kwamen tot de conclusie dat Navalny stabiel genoeg is om naar Duitsland te worden overgevlogen. Dat gebeurt in een vliegtuig dat door een Duitse organisatie ter beschikking is gesteld en medische apparatuur aan boord heeft om hem veilig over te vliegen. "Het is een onverwachte wending", zegt correspondent David Jan Godfroid.

De artsen van het Russische ziekenhuis zeiden eerder vandaag dat Navalny aan een zeldzame stofwisselingsstoornis lijdt. Die zou zijn veroorzaakt door een lage bloedsuikerspiegel. Ook zeiden ze dat hij in levensgevaar verkeerde. Daarom zou vervoer naar Duitsland onverantwoord zijn.

Navalny's naaste medewerkers geloofden daar niets van. Volgens hen had het Kremlin de artsen onder druk gezet en moesten zij Navalny lang genoeg vasthouden om sporen van gif uit zijn bloed te laten verdwijnen. Het Kremlin zegt dat artsen Navalny om medische redenen niet wilden laten gaan.

David Jan Godfroid denkt dat er in Duitsland duidelijkheid komt over wat er nu precies gebeurd is. "In Berlijn gaan ze hem onderzoeken: of het inderdaad een stofwisselingsziekte is of dat er toch sporen zijn van vergiftiging. Als Navalny bijkomt, kan hij zijn verhaal vertellen. Die twee dingen samen zullen meer duidelijkheid moeten geven."

De 44-jarige Navalny is oppositieleider, corruptieonderzoeker en de belangrijkste criticus van president Poetin. Hij wordt herhaaldelijk opgepakt en mocht in 2018 niet meedoen aan de presidentsverkiezingen. Vorig jaar diende hij een klacht in omdat hij in de gevangenis zou zijn vergiftigd.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl