De hoofdarts van het ziekenhuis in Omsk in gesprek met de pers
NOS NieuwsAangepast

Ziekenhuis: Navalny heeft stofwisselingsstoornis

Artsen die de Russische oppositieleider Aleksej Navalny behandelen, hebben bij hem een zeldzame stofwisselingsstoornis vastgesteld. Dat heeft de hoofdarts van het ziekenhuis in Omsk gezegd. De stoornis zou zijn veroorzaakt door een lage bloedsuikerspiegel.

Navalny ligt sinds gisterochtend op de intensive care in coma en aan de beademing. Zijn team vermoedt dat hij vergiftigd is. De persoonlijk arts van Navalny zegt dat de stofwisselingsstoornis is veroorzaakt door die vergiftiging.

Over zijn toestand en diagnose is grote onduidelijkheid. De hoofdarts zei vanochtend dat er wel vijf verschillende soorten diagnoses mogelijk waren en dat het nog twee dagen kon duren voordat er uitsluitsel was. Later werd meegedeeld dat er geen sporen van gif in het bloed en de urine van Navalny waren ontdekt.

Chemische stof

Navalny's team zei later op basis van uitlatingen van een politieagent dat er een stof was gevonden die zo gevaarlijk was dat mensen in zijn omgeving beschermende pakken moesten dragen.

De hoofdarts zei verder dat op Navalny's kleding en huid een chemische stof is gevonden. Dat zou een veelvoorkomende stof zijn, die ook wordt gebruikt bij de productie van plastic bekers.

Duitse artsen in ziekenhuis

Op het vliegveld van Omsk landde vanochtend een toestel met artsen uit Duitsland om Navalny op te halen en voor behandeling naar Berlijn te brengen. Zij hebben hem inmiddels onderzocht.

De Duitse organisatie die de artsen stuurde, Cinema for Peace, hoorde van hen dat Navalny stabiel genoeg is om vervoerd te kunnen worden. Een woordvoerder van Navalny zegt dat ook.

De doktoren van het ziekenhuis willen hem niet laten gaan, omdat zijn toestand dat niet zou toelaten. Die is volgens hen iets verbeterd, maar Navalny zou nog wel in levensgevaar zijn.

Druk Kremlin

Navalny's chef-staf Leonid Volkov denkt dat de artsen door het Kremlin onder druk zijn gezet. "Ze waren al bezig de papieren voor zijn overplaatsing gereed te maken, toen ze ineens met die totaal andere verklaring kwamen."

Het Kremlin ontkent elke bemoeienis. "De beslissing ligt bij de artsen die hem behandelen", zegt een woordvoerder.

Volkov is wel blij dat de Duitse artsen Navalny mochten onderzoeken. "Dit is het eerste positieve teken dat hij misschien toch naar Berlijn overgebracht mag worden."

Het vliegtuig uit Duitsland landt op de luchthaven van Omsk

Het reddingsvliegtuig was een idee van Pussy Riot-activist Pjotr Verzilov. Verzilov is een goede vriend van Navalny en ervaringsdeskundige. Twee jaar geleden werd ook hij ineens ernstig ziek. Ook hij had vergiftigingsverschijnselen.

Cinema for Peace haalde hem toen naar Berlijn en na een behandeling van twee weken in het Berlijnse Charité-ziekenhuis was hij weer de oude. De oorzaak van zijn ziekte is nooit met 100 procent zekerheid vastgesteld, maar volgens de Berlijnse artsen duidde alles op vergiftiging.

Opzettelijk vertragen

Verzilov verdenkt de Russische artsen ervan dat ze de overplaatsing van Navalny opzettelijk vertragen, zodat een eventuele gifstof in diens bloed niet niet meer is aan te tonen. "Bij mij werd er destijds ook de eerste 24 uur niemand bij me gelaten, er werd geen toxicologisch onderzoek gedaan en er kwamen geen diagnoses. Precies zoals bij Navalny nu."

Hij wijst erop dat het cruciaal is dat er zo snel mogelijk bloedonderzoek wordt gedaan, zodat de oorzaak van de ziekte wordt vastgesteld. "Ze wachten tot zijn bloed weer zuiver is, dan pas mag hij weg", zegt Verzilov.

Merkel en Macron

Ook de Duitse en Franse regering willen graag helpen. Gisteren zei zowel bondskanselier Merkel als president Macron dat Navalny in hun land welkom is om daar medische zorg te krijgen.

Vandaag herhaalde Duitsland dit aanbod. "Het belangrijkste nu is dat het leven van Navalny gered wordt", zei een woordvoerder van Merkel. Duitsland stelt als voorwaarde dat er eerst een verzoek wordt ingediend. Of dat van Navalny moet komen of iemand anders, is onduidelijk.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl