De hoofdarts van het ziekenhuis in Omsk in gesprek met de pers
NOS NieuwsAangepast

Vliegtuig staat klaar, maar ziekenhuis laat Navalny niet gaan

Het Russische ziekenhuis dat oppositieleider Aleksej Navalny behandelt, weigert zijn overplaatsing naar een ander ziekenhuis. Volgens de hoofdarts gaat het iets beter met Navalny, maar is zijn toestand niet stabiel genoeg om hem te laten vertrekken.

Het bericht komt op het moment dat op het vliegveld van Omsk een toestel klaarstaat om hem mee te nemen naar Duitsland. Het vliegtuig is geregeld door een Duitse maatschappelijke organisatie.

De Russische oppositieleider ligt in coma en vecht voor zijn leven nadat hij volgens zijn omgeving met opzet was vergiftigd. Dat gif zou in de thee hebben gezeten die hij dronk vlak voor een vlucht naar Moskou.

Volgens een woordvoerder van Navalny zit het Kremlin achter de weigering om hem te laten vertrekken. Ze noemt de beslissing een "aanslag op zijn leven" en zegt dat de autoriteiten tijd willen winnen zodat alle sporen van het gif uit Navalny's lichaam verdwijnen.

Dat is ook wat de vrouw van Navalny denkt:

Vrouw Navalny: 'Ze willen eerst dat de giftige stof uit zijn lichaam is'

Over de mogelijke aanwezigheid van vergif zijn tegenstrijdige berichten. De plaatsvervangend hoofdarts zegt dat in onderzoeken geen sporen van gif zijn gevonden. Ook zegt hij dat er een diagnose is gesteld, maar dat hij die nog niet kan bekendmaken.

Vijf mogelijke diagnoses

De hoofdarts zei eerder op de ochtend dat er vijf diagnoses mogelijk waren en dat de testuitslagen binnen twee dagen zouden komen.

Het team van Navalny heeft weer een andere lezing. De politie zou hebben gezegd dat in zijn lichaam een gevaarlijke stof is gevonden. Omdat die ook gevaar zou opleveren voor mensen die bij de oppositieleider in de buurt komen, zouden er beschermende pakken moeten worden gedragen. Om welke stof het zou gaan, is niet bekend. Er is geen onafhankelijke bevestiging van dat bericht.

De 44-jarige Navalny geldt als de grootste criticus van president Poetin en andere machthebbers in Rusland.

In een aantal Russische steden lieten sympathisanten van Navalny zien dat ze hem steunen:

Het Kremlin is giftig, staat op de arm van de vrouw

Het Nederlandse kabinet maakt zich zorgen over de situatie. Volgens premier Rutte is het een "verstandig initiatief" om Navalny naar Duitsland te halen. Hij roept de Russen op daaraan mee te werken. Verder wil hij een grondig onderzoek naar wat er is gebeurd: "Er zijn signalen dat het mogelijk vergiftiging is, maar ik ben niet in Omsk geweest. Dit moet tot de bodem worden uitgezocht."

Rutte noemt Navalny "een zeer moedig man, die nu al ruim tien jaar het lef heeft om zich in het Russische systeem tegen Poetin te keren."

EU-president Charles Michel heeft zijn zorgen uitgesproken in een telefoongesprek met Poetin. Ook de VN-mensenrechtenorganisatie UNHCR is bezorgd over de toestand van Navalny. "Het is van groot belang dat hij de zorg krijgt die nodig is voor zijn herstel," zegt een woordvoerder.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl