Joelia Navalny verlaat de rechtbank in Moskou
NOS Nieuws

Boete voor vrouw Navalny, Kremlin noemt betogers 'hooligans'

Een Russische rechter heeft een boete van omgerekend zo'n 220 euro opgelegd aan de vrouw van de opgepakte oppositieleider Aleksej Navalny.

Joelia Navalny werd gisteren opgepakt in Moskou. Ze kreeg de boete omdat ze volgens de rechter had deelgenomen aan een illegale bijeenkomst. Haar advocaat laat aan persbureau Interfax weten in beroep te gaan tegen de boete.

Russen in hele land de straat op

In het hele land gingen gisteren tienduizenden Navalny-aanhangers de straat op om de vrijlating van de politicus te eisen. Ruim 5000 mensen werden gearresteerd. Het was het tweede weekeinde op rij dat in steden in heel Rusland werd gedemonstreerd.

In Moskou en Sint-Petersburg meldden ooggetuigen dat de politie veel geweld gebruikte bij de aanhoudingen. Kremlin-woordvoerder Dmitri Peskov omschreef de betogers vandaag als hooligans en provocateurs. Daarmee kan volgens hem niet het gesprek worden aangegaan.

De Navalny-aanhangers trotseerden naast de autoriteiten gisteren ook de kou:

Opnieuw gaan de Russen de straat op voor Navalny: 'De kou houdt ons niet tegen'

Navalny hangt een celstraf van 3,5 jaar boven het hoofd. Hij heeft zich volgens de Russische gevangenisdienst niet gehouden aan de voorwaarden van een voorwaardelijke celstraf, die hij in 2014 kreeg opgelegd. In januari werd de oppositieleider direct bij terugkeer in Rusland opgepakt op het vliegveld in Moskou, ruim vijf maanden na zijn vergiftiging die hij ternauwernood overleefde.

Vorige week verloor hij het hoger beroep tegen zijn voorlopige hechtenis. In de rechtbank noemde Navalny het proces tegen hem "een nieuw niveau van wetteloosheid".

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl