Het belang van een dartpijl: 'Met de juiste set gooi je vijf procent beter'
Is het als een bolide voor een Formule 1-coureur? Als een bal voor een voetballer? Of als een racket voor een tennisser? In ieder geval: voor het behalen van de titel wereldkampioen darts heb je de juiste pijlen nodig.
"Er zijn zoveel verschillende soorten en maten. Met de juiste details kun je vijf procent beter gooien. Maar je kunt niet van het niveau van de vierde divisie ineens naar het niveau van een PDC-speler."
En als Vincent van der Voort het zegt, dan weet je dat het waar is. De darter heeft namelijk samen met zijn vrouw en zoon een eigen dartshop in Zaandam. En hoewel de 44-jarige darter vaak van huis is, wil hij nog weleens klanten adviseren bij hun pijlkeuze.
De pijlexpert?
"Ik weet niet of ik de expert ben, maar ik heb wel veel aandacht voor materiaal. Al heeft mijn vrouw langzamerhand misschien wel meer verstand ervan dan ik. Beter gooien lukt haar dan weer niet", grapt de Noord-Hollander vanuit de winkel.
In Alexandra Palace, waar de beste darters ter wereld strijden om de WK-titel, vliegen deze weken allerlei soorten en maten pijlen door de lucht. Dikke, dunne, zware, lichte, blauwe, roze. Het kan allemaal. Een pijl bestaat uit vier verschillende onderdelen.
"Bij mij is de lengte van de punt erg belangrijk", vertelt Van der Voort. "Ik heb weleens geprobeerd om met langere punten te gooien, maar dan gaat het bij mij zwabberen en staan ze anders in het bord. Ik gooi nu met een vrij korte punt."
"Een pijl moet goed voelen", gaat hij verder. "Het gewicht en de balans in de pijl moet goed zijn. Op een gegeven moment voel je: als ik met deze gooi, zitten ze dichter bij elkaar in het bord. Dat moet je hebben."
Dat je pijlen belangrijk zijn, weet ook levende legende Phil Taylor. Zelfs de inmiddels gestopte zestienvoudig wereldkampioen kwakkelde eens een half jaar lang, nadat hij van een setje was veranderd. De onverslaanbare was ineens te verslaan.
Turbulent dartpijljaar Van Gerwen
Ook drievoudig wereldkampioen en nummer één van de ranglijst Michael van Gerwen kwakkelde dit jaar. Na zijn verloren WK-finale op 1 januari 2020 veranderde hij van materiaal. En niet voor het laatst dit jaar.
"Het was een turbulent jaar op pijlgebied, honderd procent", geeft Van Gerwen toe. Hij begon het jaar met een nieuw sponsorcontract en dus nieuwe pijlen. Dat was in het begin even wennen, maar op de UK Open ging hij los.
Hij won daar de beker na een toernooigemiddelde van 104 punten per beurt. In de halve finale tegen Daryl Gurney gooide hij zelfs een 9-darter, de perfecte leg. Maar daarna ging het niet meer zoals 'Mighty Mike' dat wilde.
"Ik merkte dat ik mijn worp aan het aanpassen was aan de nieuwe pijlen en anders ging gooien. Dat beviel me niet helemaal", blikt Van Gerwen terug. Kort na de UK Open drong het coronavirus ook de dartssport binnen en werden toernooien afgelast.
Bij de herstart van de Premier League kreeg de Brabander begin september flinke tikken te verwerken: hij kreeg in korte tijd met 8-1 en 8-2 op de broek. "Mijn zelfvertrouwen zakte in en toen heb ik gekozen om terug te gaan naar mijn oude setje pijlen."
Slimme zet
Van Gerwen had in zijn nieuwe contract laten zetten dat hij, als hij het nodig acht, kan terugkeren naar zijn oude pijlen, waarmee hij al die jaren daarvoor heeft gegooid en zo ongeveer elk prijs won die te winnen is.
"Maar ook daaraan moet ik weer even wennen, omdat ik net aan die nieuwe was gewend. Maar het komt goed, want in je achterhoofd weet je wat je met die oude pijlen allemaal hebt gepresteerd."
Bekijk hieronder een interview met vrienden Michael van Gerwen en Vincent van der Voort, opgenomen voorafgaand aan het WK.
Wat was dan het grote verschil tussen de pijlen? Dat is vrij ingewikkeld. "Ik had een barrel die opgesplitst werd in twee delen tungsten. Dat branden ze in elkaar in Kenia, waardoor het materiaal zwaarder is. Dat zat aan de voorkant van de pijl, waardoor ze wat vlakker in het bord gingen staan en dat is voor mijn worp niet fijn."
"Je kunt nog zoveel zelfvertrouwen hebben, maar als je niet met het juiste materiaal gooit, werkt het niet", voegt Van der Voort toe. "Als je je worp gaat aanpassen om je pijl goed te krijgen, gaat je niveau omlaag en brokkelt het zelfvertrouwen weer af."
Oeps, vergeten
En dus zijn pijlen voor een darter van levensbelang. Maar wat nu als je ze een keer vergeet? "Dan is er wel even paniek", zegt Van der Voort, die het weleens is overkomen tijdens een competitieavond in een kroeg in Nederland.
"Dat is best slordig natuurlijk, maar op een gegeven moment kun je wel bijna met alles gooien. Maar een groot toernooi winnen met een gek setje, gaat niet. Zeker niet qua zelfvertrouwen."