Michael van Gerwen Getty Images

Michael van Gerwen heeft in een meeslepende finale naast zijn vierde wereldtitel darts gegrepen. De Schot Peter Wright was in tien sets te sterk: 7-3.

De dertigjarige Nederlander, die in 2014, 2017 en 2019 de beste van de wereld was, haalde zijn normale niveau niet. Op beslissende momenten liet hij kansen op een dubbel liggen.

Voor Wright is het zijn eerste wereldtitel.

Peter Wright na de gewonnen WK-finale Getty Images

Beide darters troffen elkaar al eerder in de finale. Dat was in 2014 en toen haalde Van Gerwen zijn eerste van drie wereldtitels binnen.

Voorafgaand aan dit tweede titelgevecht zei Wright dat hij "er nu klaar voor was", en dat bleek. Hij kwam op 2-0 in sets, zag Van Gerwen tot 2-2 terugkomen, maar de titelhouder kreeg geen moment echt grip op de partij.

Het gemiddelde van de twee was nagenoeg gelijk, maar Van Gerwen had moeite met 'wegzetten' en kreeg ook zijn dubbels maar niet op orde.

Vijfde set

In de vijfde set liet Van Gerwen zes dubbels liggen om op voorsprong te komen. Wright greep zijn kansen wel en won zes legs op rij. Het verschil was weer twee in het voordeel van de Schot (4-2) en ook al kwam Van Gerwen nog even terug tot 4-3, Wright bleef constant.

In de tiende set kreeg Wright zes darts om 157 uit te gooien. Hij liet twee matchdarts liggen, maar de derde was raak.

Peter Wright in actie in de WK-finale tegen Michael van Gerwen Getty Images

STER reclame