Advocaten van kroongetuige Nabil B. staan op dodenlijst
De advocaten van de kroongetuige in het Marengo-proces Nabil B. hebben van de Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding en Veiligheid te horen gekregen dat ze op een dodenlijst staan van de onderwereld. Advocaat Peter Schouten bevestigt dat na berichtgeving in De Telegraaf.
In het NOS Radio 1 Journaal zegt Schouten dat hij anderhalve maand geleden op de hoogte is gesteld. Ook zijn collega Onno de Jong en misdaadverslaggever Peter R. de Vries, vertrouwenspersoon van Nabil B., zouden ernstig gevaar lopen.
"Ik wist natuurlijk dat dit soort gevaar er was toen ik me vorig jaar aanbood als advocaat van B.", zegt Schouten, "maar het is belachelijk dat je als advocaat dit soort gevaar loopt."
Volgens De Telegraaf gaat het om een concrete dreiging in verband met het liquidatieproces tegen Ridouan Taghi en andere verdachten. Schouten zegt dat hij niet een paniekerig type is, "maar het nu wel dichtbij is gekomen".
Derk Wiersum
De eerste advocaat van B., Derk Wiersum, werd op 18 september 2019 doodgeschoten bij zijn huis in Amsterdam-Buitenveldert. Eerder was ook de broer van Nabil B. al geliquideerd in Amsterdam.
Ten tijde van de moorden waren de hoofdverdachten Ridouan Taghi en Saïd R. nog voortvluchtig. Taghi werd vorig jaar december aangehouden in Dubai, R. werd twee maanden later opgepakt in Colombia.
Uit de anonimiteit
Schouten en De Jong laten aan de krant weten door te gaan met hun werk. "De kroongetuige kan op ons blijven rekenen", zegt De Jong.
Schouten beaamt dat. Hij zegt ook expres de zaak niet anoniem te hebben aangenomen, zoals twee collega's aanvankelijk deden uit angst voor geweld. "Ik wil me niet laten intimideren. Dan word je misschien beïnvloed en ga je jezelf al corrigeren, dat wil ik niet."
"Ik vind het belangrijk om het open te doen, ook omdat we een heel mooi rechtssysteem hebben dat goed functioneert. Dat moet zo blijven. Als ik daar een klein steentje aan kan bijdragen, maakt me dat gelukkig."
Te weinig informatie
Wel vinden ze dat ze te weinig informatie krijgen van de NCTV over de dreiging. "We zijn slechts in algemene termen op de hoogte gesteld en vinden dat wij als beoogde slachtoffers recht hebben op volledige, gedetailleerde informatie", zegt Schouten.
"Ik vind dat iedereen die dit soort werk doet gewoon gedetailleerd op de hoogte moet worden gebracht als er zoiets aan de hand is. Anders ga je er zelf van alles bij invullen."
Schouten begrijpt dat het werk van de NCTV geheimhouding vereist, "maar daar ben ik als advocaat gewend mee om te gaan".
Criminelen steeds gevaarlijker
Minister Grapperhaus zegt de bedreigingen zeer serieus te nemen, maar hij wil niet op de details ingaan. "De Kamer wordt daar wel vertrouwelijk over geïnformeerd". Hij vindt wel dat criminelen steeds roekelozer en gevaarlijker worden en dat ze nergens voor terugdeinzen: "Ik heb wel eens dat ik 's morgens wakker word en dat dit een van de eerste dingen is waar ik aan denk." Volgens Grapperhaus wordt alles op alles gezet om de veiligheid te bewaken van rechters, officieren van justitie, advocaten en journalisten die bij het Marengo-proces betrokken zijn.
Kijk hier naar de reactie van Grapperhaus: