Mensen leggen bloemen na de moord op advocaat Derk Wiersum
NOS Nieuws

Kroongetuige in zaak-Taghi heeft twee nieuwe advocaten

De kroongetuige in het liquidatieproces Marengo, tegen een groep van zestien mannen en hoofdverdachte Ridouan Taghi, heeft twee nieuwe advocaten. De raadslieden van Nabil B. blijven uit veiligheidsoverwegingen anoniem, meldt NRC.

Volgens de rechtbank in Amsterdam gaat het vooralsnog om een tijdelijke maatregel. Komende week zullen de advocaten van Nabil B. hun cliënt voor het eerst bijstaan. Advocaten van verdachten mogen dan vragen stellen aan de kroongetuige.

Tijdens deze verhoren, die achter gesloten deuren plaatsvinden bij de rechter-commissaris, wordt de identiteit van de strafpleiters afgeschermd voor de andere procesdeelnemers. De rechter-commissaris weet wel wie de advocaten zijn en heeft ingestemd met de maatregel.

In februari is de eerstvolgende openbare zitting in het proces. Of de verdediging van Nabil B. dan ook anoniem kan blijven, is nog niet bekend. Daarover moet de rechtbank nog beslissen.

Derk Wiersum

Dat de twee advocaten anoniem blijven gebeurt volgens NRC "op uitdrukkelijk verzoek" van de raadslieden zelf. De Amsterdamse Orde van Advocaten steunt hen daarin. De orde dringt er in een brief op aan dat er maximale aandacht moet zijn voor hun veiligheid. Zo zullen ze ook niet fysiek aanwezig zijn bij verhoren en zijn mogelijk alleen via stemvervormers te horen.

Hun namen zullen ook niet in de processtukken worden genoemd, schrijft de krant. De Amsterdamse Orde van Advocaten wil verder niet reageren.

De anonimiteit van de advocaten is het gevolg van de moord op advocaat Derk Wiersum, die kroongetuige Nabil B. eerder bijstond. Wiersum werd op 18 september doodgeschoten bij zijn huis in Amsterdam. De tweede advocaat van Nabil B. trok zich vorige maand terug.

De zaak draait om een reeks moorden binnen het criminele milieu. Hoofdverdachte in het proces, Ridouan Taghi, werd op 16 december aangehouden in Dubai en enkele dagen later overgebracht naar de extra beveiligde inrichting in Vught.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl