NOS Nieuws

Kabinet erkent fouten, belooft beterschap bij bestrijding coronavirus

Het kabinet erkent dat er de afgelopen maanden dingen fout zijn gegaan bij de bestrijding van het coronavirus. In een debat met de Tweede Kamer zei premier Rutte dat er te veel de nadruk op de verantwoordelijkheid van mensen zelf is gelegd. Ook erkende de premier dat de communicatie vanuit het kabinet beter had gekund. En de maatregelen zelf hadden ook steviger gekund, gaf Rutte toe.

Zowel vanuit oppositie- als regeringspartijen was er in het debat forse kritiek op het handelen van de regering. PvdA-leider Asscher noemde het leiderschap van premier Rutte "weifelend en nonchalant". Asscher vindt dat het kabinet te laat en te licht heeft ingegrepen, waardoor de schade volgens hem nu groter is. PVV-leider Wilders vindt het verschrikkelijk dat we nu "leven in een land waar ambulances met zieke mensen bij de spoedeisende hulp worden weggestuurd. Omdat er geen bedden zijn. Dat kan toch niet."

SP-leider Marijnissen hekelde het afschuiven van schuld naar de bevolking. "De eigenwijze Nederlander die niet zou willen luisteren en schuldig is? Grote onzin! Laten we kijken naar wat het kabinet zelf doet."

Marijnissen sprak vervolgens van een minister van Justitie die "lak heeft aan zijn eigen coronaregels", een minister van Volksgezondheid die "het nog niet lukt om de basis van het testen en het bron- en contactonderzoek op orde te krijgen", en een minister-president die "zich stoort aan Nederlanders die niet luisteren naar dringende adviezen over bijvoorbeeld een mondkapje. Maar van mondkapjes is maandenlang gezegd dat die schijnveiligheid bieden."

GroenLinks-leider Jesse Klaver zei er geen vertrouwen in te hebben dat het goed komt. Hij vroeg het kabinet om een extra minister aan te stellen voor bijvoorbeeld testbeleid. Rutte vindt zo'n extra minister niet nodig, en zei dat de testcapaciteit bijna op orde is.

Optelsom

Ook vanuit de regeringspartijen was er kritiek. D66-leider Jetten vindt dat het kabinet iets moet bedenken om mensen beter de quarantainemaatregelen na te laten leven. ChristenUnie-leider Segers vindt dat het kabinet veel eerder had moeten ingrijpen bij de oplopende besmettingen. "Als de cijfers zo oplopen, vraagt het ook om daadkracht", zei Segers.

Rutte erkende ook dat er stevigere maatregelen genomen hadden kunnen worden, maar hij vindt niet dat het kabinet te laat was.

"De timing was niet verkeerd. Het pakket was niet zwaar genoeg." Volgens Rutte is het te eenvoudig om te zeggen dat het aantal besmettingen de laatste weken is opgelopen door falen van de overheid. Hij noemde het een "optelsom van allerlei factoren, inclusief het gedrag van burgers". En keek daarbij dus ook naar zichzelf. "Ik ben er niet in geslaagd de broodnodige gedragsverandering aan de bevolking helder en persoonlijk genoeg over te brengen."

Kijk hier terug hoe Rutte erkende dat er fouten zijn gemaakt.

Rutte: te veel nadruk op eigen verantwoordelijkheid van mensen gelegd

Het kabinet belooft vanaf nu beterschap en zegt weer vaker bij elkaar te komen om sneller in te kunnen spelen op ontwikkelingen. Volgens Rutte gaat de nieuwe routekaart daar ook bij helpen.

Het debat vond plaats nadat het kabinet een dag eerder maatregelen had aangekondigd om de forse toename van het aantal besmettingen tegen te gaan. De horeca gaat volledig dicht, er komt een alcoholverbod vanaf 20.00 uur, sporten gaat aan banden en de groepsgrootte wordt verder beperkt. Die maatregelen zelf kunnen wel rekenen op steun van een meerderheid van de Kamer.

Het kabinet bekijkt nog of er meer steunmaatregelen nodig zijn voor ondernemers die door de nieuwe maatregelen in de problemen komen. Premier Rutte benadrukt dat de bestaande steunpakketten al berekend zijn op het huidige scenario. Maar hij sluit niet uit "dat er meer moet gebeuren".

Vrouwenvoetbal

Minister Van Ark voor Medische Zorg en Sport kwam de Kamer tegemoet in zijn kritiek op het stilleggen van de vrouwenvoetbalcompetitie in de eredivisie, terwijl die competitie bij de mannen gewoon doorgaat. Van Ark wil dat gelijktrekken en gaat met de KNVB om tafel om te regelen dat de coronamaatregelen ook bij de vrouwencompetitie worden ingevoerd, zodat de vrouwen weer kunnen spelen.

Kijk hier het liveblog over het verloop van het debat terug.

Kijk hier de video's van het debat van woensdagavond terug.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl