Minder bezoekers in zondagsdiensten, niet elke kerk houdt zich aan advies
Naar schatting 150 bezoekers hebben vanochtend de dienst bezocht in de Dorpskerk van de Hersteld Hervormde Kerk (HHK) in Staphorst. Vorige week zondag kwam de kerk in opspraak toen bleek dat er 600 mensen per dienst werden toegelaten en er volop werd gezongen. De kerk biedt ruimte aan 2300 kerkgangers.
Vandaag werd kerkgangers bij aanvang van de dienst gevraagd voldoende afstand te houden en sommige mensen droegen een mondkapje, schrijft persbureau ANP. De kerk houdt zich daarmee nog steeds niet aan het maximumaantal van dertig personen dat minister Grapperhaus met de kerkelijke koepels heeft afgesproken. De minister benadrukte toen al dat die regels niet afdwingbaar zijn, omdat de overheid geen kerkgebouwen kan binnentreden.
Hoewel iedereen zich vorige week zondag volgens de dominee aan de regels hield, was er veel kritiek en stelde het landelijk bureau van de Hersteld Hervormde Kerk daarop in overleg met minister Grapperhaus een advies op voor de aangesloten kerken. Daarin staat dat substantieel minder bezoekers worden toegelaten, er bij het in- en uitgaan een mondkapje wordt gedragen, en dat er minder psalmen worden gezongen.
'Geen onzorgvuldig beleid'
Dominee Van Marle van de HHK schrijft in een ingezonden brief in de Stentor begrip te hebben voor de ophef en dat die ophef niet te maken heeft met "onzorgvuldig beleid van de kerk of de hoge aantallen kerkgangers, maar met het feit dat veel mensen niet meer de relevantie en het belang van de kerk zien".
Volgens Van Marle is het voor de geloofsbelijdenis noodzakelijk bijeen te komen in de kerk om te bidden. "Juist déze voorbede om wijsheid, steun en uitkomst is in deze tijd zo ontzettend hard nodig."
De kerk in Staphorst is niet de enige geloofsgemeenschap die worstelt met de nieuwe coronaregels. In Urk gingen vanochtend veel mensen naar de kerk. Volgens een verslaggever van de Stentor kwamen in de Oud Gereformeerde Gemeente honderden mensen bijeen.
De gemeente Urk besloot deze week, na overleg met de lokale kerken, dat de kerken zelf een verstandige keuze moeten maken. Dat is ook het beleid van andere gemeenten, zoals Barneveld en Neder-Betuwe. Ze adviseren kerken zich aan het advies van de overheid te houden, maar leggen de verantwoordelijkheid bij de instellingen zelf.
Ruim genoeg
De Gereformeerde Gemeente Centrum Barneveld laat vandaag in elk van de drie diensten maximaal 450 mensen toe. "Maar we houden ons keurig aan de regels", zegt woordvoerder Hans van der Velde tegen Omroep Gelderland: "Het orgel speelt zachter en we zingen ingetogen."
Alleen gezinnen zitten bij elkaar en mensen houden onderling afstand. Bovendien is het gebouw groot genoeg, zegt Van der Velde. "Het is niet zo dat we het virus niet serieus nemen. Er zijn gezondheidschecks en we zetten veiligheidsmensen in."
De Christelijk Gereformeerde Kerk Barendrecht laat per dienst 250 leden binnen, laat de kerk op haar website weten. Naast voorzichtigheid mag er ook "vertrouwen in God zijn", schrijft de kerkenraad, die overigens wel extra veiligheidsmaatregelen neemt.
Toch lijken de meeste kerkelijke gemeenschappen zich wel aan het advies te houden, zoals de Petrakerk in Hendrik-Ido-Ambacht en de Sint-Vituskerk in Hilversum. Alleen de mensen die nodig zijn om de kerkdienst online te houden, worden binnengelaten. Belangstellenden kunnen de dienst vervolgens online volgen. Naast de erediensten worden er oplossingen gezocht, zoals kleinschalige doordeweekse ontmoetingen.