Downloadverbod TikTok uitgesteld na deal met softwaregigant Oracle
President Trump gaat akkoord met een deal tussen softwarebedrijf Oracle, supermarktketen Walmart en TikTok. Daarmee is het dreigende downloadverbod van de video-app, dat om middernacht zou ingaan, uitgesteld tot 27 september.
"Ik heb de deal mijn zegen gegeven", liet Trump vannacht weten. Met een 'ja' van Trump is de deal een stuk dichterbij, maar nog niet rond. Zo moet de VS nog officieel toestemming geven en is het de vraag of China ermee akkoord gaat. Daarvoor heeft men dus nog een week.
"We zijn verheugd dat met de deal de veiligheidszorgen van de Amerikaanse regering worden weggenomen", zegt TikToks interim-baas Vanessa Pappas. Volgens haar voldoet het voorstel aan de door de overheid gestelde eisen.
Amerikaanse gebruikersdata
Als onderdeel van de deal zal Oracle zorgdragen voor de Amerikaanse gebruikersdata. Dat was een eis van president Trump. Hij vreesde dat de Chinese overheid bij de data van Amerikaanse TikTok-gebruikers kan komen, zolang die niet in handen zijn van een partij in de VS. De app zelf heeft dit altijd tegengesproken.
Wanneer iedereen akkoord is en de handtekeningen zijn gezet, zijn Oracle en Walmart samen voor 20 procent eigenaar van 'TikTok Global'. Volgens Bloomberg wil het Chinese moederbedrijf van TikTok, ByteDance de video-app waarderen op 60 miljard dollar, waardoor de twee Amerikaanse bedrijven samen 12 miljard dollar moeten inleggen. Dat is flink meer dan de 30 miljard dollar die Microsoft naar verluidt had willen betalen bij een overname.
In een verklaring wordt TikTok Global door Oracle "een onafhankelijk Amerikaans bedrijf" genoemd, waarvan een meerderheid van de aandelen in handen is van partijen uit de VS. Volgens The Wall Street Journal kan dit zo worden uitgelegd omdat ByteDance voor 40 procent in handen is van Amerikaanse investeerders. Daardoor is TikTok indirect voor meer dan 50 procent in handen van Amerikaanse investeerders.
25.000 banen en geld voor schatkist
Het hoofdkantoor van 'TikTok Global' komt in de VS te staan en het bedrijf gaat binnen twaalf maanden naar de beurs. Oracle belooft dat het concern gaat zorgen voor 25.000 nieuwe banen. De vraag is nog wel om wat voor banen het gaat; mogelijk is dit inclusief contentmoderatoren, die doorgaans niet zo goed verdienen als ontwikkelaars.
Ook belooft de softwaregigant "meer dan 5 miljard dollar aan belastinggeld" te betalen aan het ministerie van Financiën. Wat dit precies inhoudt is onduidelijk. Volgens Trump zou dit bedrag gaan naar een nieuw onderwijsfonds voor geschiedenislessen, zodat kinderen "de echte geschiedenis van ons land leren kennen".
Maar volgens persbureau Bloomberg mag het bedrijf zelf bepalen waarin het geld wordt geïnvesteerd. Dat wordt niet zo duidelijk gezegd in Oracles verklaring. Overigens zegt ByteDance niks te weten van dit geldbedrag.