Het kantoor van TikTok in Culver City, naast LA
NOS NieuwsAangepast

TikTok maandag uit appstores VS, maar er blijft ruimte voor een deal

  • Nando Kasteleijn

    redacteur Tech

  • Nando Kasteleijn

    redacteur Tech

Apple en Google moeten met ingang van maandag TikTok en chatdienst WeChat hebben verwijderd uit hun Amerikaanse downloadwinkels. Dat staat in een verklaring van het ministerie van Handel. De deadline is om middernacht, in de nacht van zondag op maandag (Amerikaanse tijd).

Het wordt verboden om de apps via de downloadwinkels beschikbaar te stellen. Wie TikTok voor die tijd heeft gedownload, kan de app voorlopig blijven gebruiken. Voor Nederlandse gebruikers heeft dit alles geen gevolgen, omdat het bevel specifiek gaat over de downloadwinkels in de VS.

In een verklaring zegt TikTok dat het het oneens is met het besluit van het ministerie. Ook zegt het bedrijf dat het tegen het besluit blijft strijden. TikTok heeft eind vorige maand de regering-Trump aangeklaagd vanwege de zaak.

De interim-baas van TikTok in de VS heeft via Twitter rivalen Instagram en Facebook gevraagd om de video-app te steunen:

Volgens de Amerikaanse regering vormen de apps een gevaar voor Amerikaanse gebruikersdata. ByteDance, het moederbedrijf van TikTok, heeft altijd tegengesproken dat het data van Amerikanen overdraagt aan de Chinese overheid. The New York Times schetste onlangs hoe WeChat door China wordt gebruikt om zijn burgers te volgen.

TikTok gaat nog niet volledig op zwart. In de verklaring staat dat er nog tot 12 november ruimte is om zorgen met betrekking tot de beveiliging weg te nemen. "Als dat gebeurt, dan wordt het verbod ingetrokken."

Daarna zou er wel sprake kunnen zijn van een volledige ban. Als dat gebeurt, kunnen Nederlandse gebruikers dus geen video's meer zien van Amerikaanse TikTokkers.

Voor WeChat zijn de gevolgen voor nu groter dan voor TikTok. Voor de chat-app geldt niet alleen dat hij voor maandag uit de Amerikaanse downloadwinkels moet verdwijnen, maar ook dat er netwerkrestricties worden opgelegd. Daardoor kunnen er storingen ontstaan, meldt een journalist van CNN na een briefing van het ministerie. De vraag is dus hoe bruikbaar de app dan nog is.

Wekenlange onderhandelingen

Over de toekomst van TikTok wordt al weken onderhandeld. De app, waarin gebruikers dansjes en andere acts in korte video's delen, is de afgelopen tijd steeds populairder geworden. Zowel in de VS als in Europa telt de app meer dan 100 miljoen gebruikers. Het is de eerste socialemedia-app van Chinese makelij met groot succes in het westen.

De verwachting was dat president Trump vandaag een besluit neemt over een deal tussen TikToks moederbedrijf ByteDance en het Amerikaanse softwarebedrijf Oracle. Dat kan nog steeds gebeuren. Het is dus niet uit te sluiten dat dit bevel onderdeel is van het onderhandelingsspel, bijvoorbeeld om er op het laatste moment meer uit te halen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl