NOS NieuwsAangepast

TikTok kiest voor Oracle, regering-Trump bekijkt voorstel

Softwarebedrijf Oracle bevestigt dat het onderdeel is van een voorstel van TikToks moederbedrijf aan de Amerikaanse overheid. Dit moet voorkomen dat de app in de VS wordt verbannen.

Minister van Financiën Mnuchin zegt dat er een voorstel is ontvangen en dat hier de komende week naar wordt gekeken. De verkoopdeadline is niet morgen, maar aanstaande zondag.

Oracle zegt in een korte verklaring dat het zal dienen als een "vertrouwde technologiepartner". Dit betekent zeer waarschijnlijk dat als het voorstel wordt goedgekeurd, het bedrijf verantwoordelijk wordt voor de Amerikaanse gebruikersdata van TikTok.

Hostingprovider worden

Volgens bronnen van The Wall Street Journal en persbureau Reuters zal de app niet verkocht worden. Hoe de precieze verdeling eruit komt te zien, is nog niet duidelijk. In feite zou Oracle met deze stap de hostingprovider worden voor TikTok Amerika. De Financial Times vermoedt daarnaast dat de softwaregigant waarschijnlijk een minderheidsaandeel in het bedrijf krijgt.

De Chinese staatstelevisie zei eerder vandaag dat de broncode in ieder geval niet wordt vrijgegeven. Dat zou in lijn kunnen liggen met het voorstel, waarbij het gaat om de Amerikaanse gebruikersdata. Het algoritme van TikTok zou in handen blijven van ByteDance, het moederbedrijf.

Het is vooralsnog onduidelijk of de VS en China akkoord zijn met deze constructie.

Microsoft uit de race

Vannacht maakte Microsoft bekend dat ByteDance het voorstel van dat bedrijf had afgeslagen. Details over het afketsen van die overname werden niet bekendgemaakt. Oracle bleef dus de enige kandidaat.

"We zijn ervan overtuigd dat ons voorstel goed was voor de TikTok-gebruikers en onze nationale veiligheid verzekerde", liet Microsoft weten. "We zouden aanzienlijke veranderingen hebben doorgevoerd om de beste beveiliging, privacy, online veiligheid en bestrijding van desinformatie mogelijk te maken. We zien graag hoe de dienst zich ontwikkelt op deze belangrijke gebieden."

TikTok is de eerste socialemedia-app uit China met groot succes in het Westen. In Nederland telt de app zo'n 3,5 miljoen gebruikers , in Amerika 100 miljoen .

Kijkt China mee met jouw TikTok? NOS Stories deed er onderzoek naar:

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl