CDA en CU willen leeftijdsgrens Moriakinderen loslaten

Coalitiepartijen CDA en ChristenUnie zijn bereid ook oudere kinderen uit vluchtelingenkamp Moria te halen. Het kabinet wil vijftig alleenstaande asielzoekers onder de 14 jaar in Nederland opvangen, maar Kamerleden zeggen tegen Nieuwsuur ervan uit te gaan dat die leeftijdsgrens niet strak wordt gehanteerd.

"Het gaat mij erom dat Nederland heeft aangegeven: wij willen de vijftig kwetsbaarsten naar Nederland halen", zegt CDA'er Madeleine van Toorenburg. Dat zullen volgens haar vooral kleine kinderen zijn, maar ook "andere kwetsbare mensen". Ze zegt aan staatssecretaris Ankie Broekers-Knol (Asielzaken) te gaan vragen "daar ruimte voor te bieden".

Noodhotels

Op het Griekse vasteland verblijven nu 407 jongeren die alleen reisden en verbleven in Moria op het eiland Lesbos. Ze werden na de verwoestende brand in het vluchtelingenkamp overgevlogen. Vanwege coronabesmettingen op Lesbos zitten ze twee weken in quarantaine in noodhotels, in afwachting van hun vertrek naar andere Europese landen.

Nederland wil vijftig personen "in gezinsverband met minderjarige kinderen" en vijftig alleenstaande jongeren onder de veertien jaar laten ophalen, mét genoeg kans op asiel. Vorige week bleek al dat er niet genoeg kinderen voldoen aan de eisen. De meeste alleenstaande kinderen die op Lesbos zaten, zijn 16 of 17 jaar.

We kijken wie de meeste bescherming nodig heeft. Wie is mogelijk gemarteld, of is slachtoffer van mensensmokkel?

Luca Curci, UNHCR

Bovendien zegt leeftijd niets over kwetsbaarheid, zegt Luca Curci, directeur van de VN-vluchtelingenorganisatie UNHCR in Thessaloniki, waar veel van de alleenreizende kinderen nu verblijven. "Een jongen van 16 of 17 kan kwetsbaarder zijn dan een kind van 14. We moedigen dat soort kieskeurigheid niet aan. We moeten naar individuele kwetsbaarheid kijken. Wie heeft de meeste bescherming nodig."

Bepalend voor wie het meest dringend hulp nodig hebben, is de medische toestand, zegt Curci. "We kijken ook naar kinderen die mogelijk gemarteld zijn of slachtoffer zijn van mensensmokkel. En naar traumatische gebeurtenissen in hun thuisland of tijdens hun vlucht."

De meest kwetsbare groep jongeren werd in een afgesloten gedeelte van Moria opgevangen:

'Alleen wat boeken herinneren aan de jonge mensen die hier in Moria woonden'

Om ondanks het 'tekort' aan jongeren onder de 14 toch honderd mensen op te vangen in Nederland, willen het CDA en ChristenUnie eventueel meer oudere kinderen ophalen. "Ik ben niet gehecht aan de verdeling, ik ben gehecht aan kwetsbare mensen helpen", zegt Van Toorenburg.

"Honderd blijft honderd", zegt ChristenUnie-Kamerlid Joël Voordewind. "We moeten afwachten wat de verhouding wordt. We gaan ervan uit dat die leeftijdsgrens niet heel strak wordt gehanteerd."

'Of ze nu 15, 16, 17 of 18 zijn, dat maakt niet uit'

Staatssecretaris Ankie Broekers-Knol wil nog niet toezeggen de leeftijdsgrens van 14 jaar los te laten. "Samen met de Grieken, de ondersteunende lidstaten en de Europese Commissie wordt nu bezien hoe zo snel als mogelijk, welke mensen waar naartoe overgebracht gaan worden. Dat wachten we nu eerst af", schrijft het ministerie van Justitie en Veiligheid.

Konstantinidou Despina, directeur van een gezondheidscentrum waar 87 alleenstaande jongeren uit Moria zitten, is erg verbaasd dat Nederland überhaupt eisen stelt aan wie het wil helpen. "Als ik help, help ik iedereen. Ze zijn zonder ouders. Dat is het probleem. Niemand ondersteunt ze. Of ze nu 15, 16, 17 of 18 zijn, dat maakt niet uit."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl