NOS NieuwsAangepast

Nederland haalt 100 asielzoekers uit Griekenland, 'uitzondering voor zo'n grote ramp'

Er komen 100 migranten uit het afgebrande kamp Moria op Lesbos naar Nederland. Het gaat om vijftig minderjarige asielzoekers, jonger dan 14 jaar. De andere vijftig zijn "personen in gezinsverband met minderjarige kinderen", staat in de brief van staatssecretaris Broekers-Knol aan de Tweede Kamer. De coalitie heeft de hele middag overleg gehad over hulp aan de asielzoekers in het kamp Moria die nu geen onderdak meer hebben. Het kabinet heeft het voorstel van de coalitie overgenomen. Het betekent wel dat volgend jaar minder vluchtelingen in Nederland opgevangen zullen worden.

"Er is sprake van zo'n grote ramp dat het kabinet besloten heeft voor een keer een uitzondering te maken", zegt de staatssecretaris van asielzaken. Het is wel van belang dat de Griekse overheid een verzoek doet voor de Nederlandse opvang.

Branden

Tot nu toe wilde het kabinet geen asielzoekers naar Nederland halen, die op de Griekse eilanden zijn gestrand. Door de branden op Lesbos is coalitiepartij CDA daar anders over gaan denken. De partij vindt nu ook dat er meer moet worden gedaan dan humanitaire hulp bieden in Griekenland. D66 en ChristenUnie vonden dat al langer.

Kijk hier naar de uitleg van staatssecretaris Broekers-Knol over het nieuwe besluit.

Broekers-Knol: maken eenmalige uitzondering

Afspraak

Er is de hele middag gezocht naar een oplossing waar de VVD zich ook in kan vinden. Die partij wil dat het aantal mensen dat in Nederland wordt opgenomen, niet oploopt. Er is een afspraak dat de VN-vluchtelingenorganisatie UNHCR elk jaar 500 vluchtelingen aanwijst voor opvang in Nederland. Maar dat aantal is dit jaar al bereikt. Er zou nu een voorschot worden genomen op het aantal van volgend jaar.

De linkse oppositie is daar verbijsterd over. "Een sigaar uit eigen doos", zegt PvdA-Kamerlid Kuiken. GroenLinks noemt het "handjeklap met slachtoffers" en de SP spreekt over "koehandel".

De coalitiepartijen hebben vandaag ook afgesproken dat de strafmaat voor mensensmokkel wordt aangescherpt. Ook wordt het gemakkelijker om criminele vreemdelingen voor onbepaalde tijd hun verblijfsvergunning af te nemen. En het verhoor van net aangekomen asielzoekers zal bekort worden.

Familieleden

Partijen houden er rekening mee dat het uiteindelijk meer dan 100 asielzoekers worden, vanwege de 'na-reiseffecten' van familieleden. Ook die aantallen zullen met de afgesproken aantallen voor volgend jaar verrekend worden.

De Tweede Kamer debatteert nu over de situatie in het opvangkamp op het Griekse Lesbos.

Kijk hier naar de reacties van de fractievoorzitters na afloop van het overleg.

Regeringspartijen bereiken akkoord over ophalen vluchtelingen Moria

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl