Corona onder studenten, 'het is 5 voor 12', maar quarantaine is lastig
Julian Buijzen
Julian Buijzen
Opnieuw zijn deze week veel studenten besmet geraakt met het coronavirus. Vooral in grote studentensteden als Amsterdam, Rotterdam, Den Haag en Delft is het aantal besmettingen onder jongeren hoog.
In Delft luidden de studentenverenigingen vandaag de noodklok. "Het is 5 voor 12", zeggen ze. Het aantal besmettingen in de studentenstad is de laatste weken fors gestegen en studenten maken 80 procent uit van de positief geteste mensen. De meeste van die besmettingen vinden plaats in studentenhuizen.
22 bewoners
Maar corona buiten de deur houden in studentenhuizen is niet altijd even makkelijk, zo merkte de Delftse student scheepsbouw Dirk Buijs. Hij voelde twee weken geleden een kriebel in zijn keel en liet zich testen. De uitslag was positief. en dat had grote gevolgen voor de medestudenten in zijn huis.
Buijs woont in een studentenhuis samen met 21 andere bewoners. Door de besmetting moesten zij allemaal tien dagen in quarantaine. Dankzij eigen maatregelen wisten ze te voorkomen dat andere huisgenoten besmet raakte:
Volgens het RIVM zijn de afgelopen week vooral veel jongeren tussen de 20 en 24 jaar besmet geraakt. Voor studentenhuizen gelden geen specifieke richtlijnen. Ze worden niet gezien als één huishouden en moeten zich dus houden aan alle adviezen zoals anderhalve meter afstand tot elkaar.
Wel zijn huisgenoten van elkaar afhankelijk als het aankomt op klachten. Als iemand binnen het studentenhuis koorts of benauwdheidsklachten heeft, dan blijven ook huisgenoten thuis tot de uitslag van de test bekend is. Huisgenoten met klachten moeten zich laten testen. Uiteindelijk blijft het hele huis in quarantaine tot iedereen 24 uur klachtenvrij is.
Aura Timen van het RIVM maakt zich zorgen over het hoge aantal besmettingen onder studenten:
Aanvullend op de richtlijnen van het RIVM kwam de Landelijke Kamer van Verenigingen, die de belangen van studentenverenigingen behartigt, aan het begin van de crisis met extra adviezen voor studentenhuizen.
Ze vragen studenten om het reizen tussen het ouderlijk huis en het studentenhuis tot een minimum te beperken. In het geval van een relatie wordt studenten gevraagd om voor één van de twee huishoudens te kiezen.
Daarnaast raadt de Kamer studenten aan om het aantal bezoekers tot een minimum te beperken.