Oranje reisadvies treft duizenden Nederlanders • Usain Bolt in quarantaine
- Tot 10.00 uur vanmorgen zijn er 574 nieuwe positieve testen bij het RIVM gemeld.
- Reisadviezen Spanje, Monaco en delen Frankrijk op oranje gezet.
- De koning erkent dat hij op een foto tijdens zijn vakantie in Griekenland meer afstand had moeten houden.
- Cijfers over de ontwikkeling van het virus vind je op deze site van de Rijksoverheid en informatie over maatregelen in verschillende landen staat bij de ANWB.
Ook in België en Nederland herbesmettingen
Eerder op de dag werd bekend dat een man van 33 in Hongkong voor de tweede keer besmet was geraakt met het coronavirus. Daarna werd duidelijk dat een Belgische patiënt hetzelfde was overkomen. En daar blijft het niet bij: ook in Nederland is zo'n geval bekend, zegt viroloog Marion Koopmans in onderstaand stuk.
Usain Bolt in quarantaine
De Jamaicaanse wereldrecordsprinter Usain Bolt is in quarantaine gegaan. Dat doet hij in afwachting van de resultaten van een test die hij onlangs onderging.
De 34-jarige oud-sprinter meldde dat in een video op Twitter. "Op sociale media wordt gezegd dat ik besmet ben met covid-19", zegt hij in zijn video. "Ik ben zaterdag getest. Ik probeer verantwoordelijk te zijn dus blijf ik binnen." Naar eigen zeggen heeft hij geen symptomen. "Ik ga voor de zekerheid in quarantaine en hou me rustig."
Bolt brak het wereldrecord sprinten op de 100 en 200 meter op het WK in 2009. Die records zijn elf jaar later nog steeds niet verbeterd. In 2017 stopte Bolt met atletiek.
Sterkste krimp economie Nigeria in tien jaar
De economie van Nigeria, de grootste van het Afrikaanse continent, is in het tweede kwartaal van dit jaar met ruim 6 procent gekrompen ten opzichte van een jaar eerder. Het landelijke statistiekbureau heeft dat bekendgemaakt. Het is de sterkste krimp in minstens tien jaar. In het eerste kwartaal van dit jaar groeide de economie nog met 1,9 procent.
Oorzaken zijn de coronacrisis en de lagere olieproductie. Als grootste olieproducent van Afrika is de wereldwijde vermindering in brandstofgebruik van grote invloed op de economie.
Nigeria behoort samen met Zuid-Afrika tot de topeconomieën van Afrika. In 2017 kwam het land met ruim 200 miljoen inwoners nog uit een zware recessie. Het Internationaal Monetair Fonds voorspelt dat de krimp van de Nigeriaanse economie dit jaar de heftigste wordt in bijna veertig jaar.
Uitgeschakeld in Europese toernooien zonder een minuut te spelen
Een heel seizoen gevoetbald om Europees te mogen spelen om vervolgens zonder een minuut te spelen uitgeschakeld te worden. Het is inmiddels al drie clubs overkomen.
Na het Kosovaarse Drita zijn ook Slovan Bratislava (Slowakije) en FC Pristina (Kosovo) slachtoffer geworden van het strenge coronabeleid van de UEFA.
Ook herbesmetting in België geconstateerd
Behalve een patiënt in Hongkong is ook een vrouw in België voor de tweede keer besmet met het coronavirus. Volgens de Belgische viroloog Marc Van Ranst is, net als in Hongkong, genetisch vastgesteld dat het om een nieuwe besmetting gaat.
"De nieuwe besmetting was drie maanden na de eerste keer", zegt hij in het actualiteitenprogramma Terzake van de VRT. "We hebben de genetische stam van beide gevallen onderzocht en daarin zitten voldoende verschillen om te constateren dat het om een tweede nieuwe infectie gaat."
De viroloog verwacht dat de komende dagen nog meer gevallen zullen opduiken. Maar hij denkt dat het wel om uitzonderingen gaat, "want we hebben er nog niet veel gezien".
Half procent bewoners corporatiewoningen vraagt regeling huurbetaling
Huurders van corporatiewoningen konden de afgelopen maanden een betalingsregeling aanvragen als zij vanwege de coronacrisis moeite hadden hun huur te betalen. Uit een enquête van Aedes, de branchevereniging van woningcorporaties, komt naar voren dat een half procent van de huurders van 150 ondervraagde corporaties gebruikmaakt van een dergelijke regeling.
De huurachterstanden van particulieren bij woningcorporaties zijn tot nu toe nauwelijks toegenomen, meldt Aedes. Onder huurders van bedrijfspanden komen betalingsproblemen relatief het vaakst voor.
Als huurders moeite hadden met het betalen van de huur, konden ze terugvallen op een betalingsregeling of een tijdelijke huurverlaging. In de meeste gevallen is het verzoek gehonoreerd. Volgens Aedes was de financiële situatie van veel huurders na de lockdown snel weer verbeterd, bijvoorbeeld dankzij inkomensondersteuning door de regering.
Bovendien heeft 80 procent van de corporatiehuurders een huurprijs onder de aftoppingsgrens en/of een uitkering, waardoor ze in aanmerking komen voor huurtoeslag. Deze huurders hebben daardoor volgens Aedes minder snel betalingsproblemen.
Vooral de groep die boven de aftoppingsgrens huurt en niet afhankelijk is van een uitkering, loopt volgens de branchevereniging het meeste gevaar op een huurachterstand. Naar schatting gaat dat om 10 procent van de huurders van corporatiewoningen.
Woninguitzettingen vanwege huurschuld zijn tijdens de coronamaanden uitgesteld. Inmiddels starten corporaties weer met het aankondigen van uitzettingen. Volgens Aedes leidt zo'n aankondiging in drie op de vier gevallen tot een betaling van de huurschuld zonder dat ontruiming hoeft plaats te vinden.
Bosbranden Californië moeilijk te bestrijden omdat er te weinig gevangenen zijn
Het bestrijden van de natuurbranden in Californië wordt steeds moeilijker. Niet alleen omdat er meer dan 500 branden woeden in de Amerikaanse staat. De brandweer is in het bosbrandseizoen ieder jaar afhankelijk van de hulp van gevangenen. Die worden vanuit een resocialisatieprogramma tewerkgesteld bij de brandweer.
Maar gevangenissen hebben grote aantallen gedetineerden vrijgelaten om verspreiding van het coronavirus zoveel mogelijk in te dammen. Sinds begin vorige maand zijn meer dan 5000 gevangenen vrijgelaten. Daardoor loopt de brandweer zo'n 600 nieuwe brandweerlieden mis, schrijft CNN.
Besprekingen Syrische grondwet afgebroken vanwege corona
De nieuwe ronde van besprekingen over de Syrische grondwet in Genève zijn na enkele uren afgebroken. Drie deelnemers bleken besmet te zijn met het coronavirus, meldt het kantoor van de Verenigde Naties-vertegenwoordiger Geir Pedersen.
De besprekingen worden uitgesteld. Wie van de 45 leden van het zogenoemde constitutionele comité zijn besmet, is niet bekendgemaakt. De afgevaardigden waren twee keer getest, eerst voordat ze naar Genève gingen en daarna bij aankomst. De VN heeft niet aangegeven wanneer de drie positief testten.
Na ongeveer negen jaar burgeroorlog zou de bijeenkomst een nieuwe stimulans moeten zijn voor vrede in het land. De besprekingen zouden tot en met vrijdag duren. De VN zegt later met een mededeling te komen over het vervolg van het overleg.
Mondkapjes verplicht op scholen Griekenland
In Griekenland is het na de zomervakantie voor leerlingen en leerkrachten verplicht om op school een mondkapje te dragen. Op 7 september beginnen de lagere en middelbare scholen weer, maar volgens de minister van Onderwijs wordt dat mogelijk een week later. Zijn ministerie zorgt voor gratis mondkapjes voor alle leerlingen en docenten. In elke klas zijn straks maximaal zeventien scholieren toegestaan.
Het besluit is genomen omdat het aantal besmettingen in Griekenland de afgelopen weken is toegenomen. De afgelopen 24 uur zijn in Griekenland 170 nieuwe coronabesmettingen vastgesteld, nadat een dag eerder een nieuw dagrecord van 284 gevallen was gemeld. Het aantal sterfgevallen staat op 242. Er liggen 31 patiënten op de intensive care.
Door een vroege en maandenlange lockdown heeft Griekenland het aantal coronagevallen in de eerste pandemieperiode zeer laag kunnen houden.
TUI en Corendon hebben 5300 Nederlanders in Spanje zitten
Reisorganisaties TUI en Corendon hebben gezamenlijk bijna 5300 Nederlandse vakantiegangers in Spanje zitten. Een kleine 4000 mensen zijn via TUI in Spanje en bijna 1300 vieren vakantie met Corendon.
Beide organisaties nemen contact op met hun klanten in het Zuid-Europese land naar aanleiding van het reisadvies, dat met ingang van morgen op oranje staat. Corendon biedt de keuze om de vakantie af te maken en via de reguliere vlucht terug naar Nederland te komen of om eerder terug te komen.
TUI verwacht dat de meeste reizigers op hun geplande retourvluchten ergens komende week huiswaarts keren. "Voor mensen die later terug zouden komen, wordt apart vluchtcapaciteit ingezet", aldus een woordvoerder. Er gaan morgen wel lege vliegtuigen naar Spanje om Nederlanders op te halen. TUI verwacht nagenoeg iedereen binnen een week terug te hebben.
Reizigers die morgen of overmorgen met TUI of Corendon naar Spanje zouden gaan, worden geïnformeerd dat hun reis niet kan doorgaan.
Het reisadvies voor geheel Spanje wordt op oranje gezet, werd vanmiddag bekend. Het advies gaat om 00.00 uur in. Reizigers die na die tijd aankomen in Nederland, worden geacht tien dagen in quarantaine te gaan.
Drie nieuwe nertsenbedrijven besmet
Op drie nieuwe nertsenbedrijven is corona vastgesteld. Het gaat om twee bedrijven in Noord-Brabant (De Rips en Vlierden) en een in Limburg (Ven-Zelderheide), meldt het ministerie van Landbouw en Voedselkwaliteit.
Het bedrijf in De Rips heeft 5000 moederdieren en bij de fokker in Vlierden zitten 13.500 moederdieren. Van het bedrijf in Limburg werd eerder al gedacht dat er besmettingen waren, dat is vandaag officieel bevestigd. Dat bedrijf heeft 420 moederdieren. In totaal is nu op veertig nertsenbedrijven het coronavirus vastgesteld.
Spaanse regio's scherpen maatregelen aan
Verschillende Spaanse regio's hebben de maatregelen om het virus in te dammen aangescherpt. Het aantal besmettingen in Spanje is de afgelopen dagen snel toegenomen. In totaal zijn nu meer dan 400.000 mensen besmet.
Nu zijn privébijeenkomsten van meer dan tien personen in en rond Barcelona verboden. In het zuidoosten van het land, rond Murcia, mogen niet meer dan zes mensen bij elkaar komen als ze niet in hetzelfde huishouden leven. En in de hoofdstad Madrid raadt de overheid aan om alle sociale contacten zoveel mogelijk te vermijden. De eilandgroep Balearen (Menorca, Mallorca en Ibiza) spreekt van een tweede golf. Het virus verspreidde zich daar weer zo snel dat het volgens de autoriteiten moeilijk is om contactonderzoek te doen.
Het Nederlandse ministerie van Buitenlandse Zaken kondigde vandaag aan om het reisadvies voor heel Spanje op oranje te zetten. Dat reisadvies gaat om 00.00 uur in.
Twee mannen veroordeeld na 'coronarellen' Den Haag
Twee mannen zijn door de supersnelrechter in Den Haag veroordeeld voor hun gedrag tijdens de uit hand gelopen demonstratie van afgelopen donderdag. In Den Haag demonstreerde een groep mensen tegen de coronamaatregelen en de spoedwet. Ongeveer honderd demonstranten keerden zich tegen de politie.
Een van de twee mannen, een 39-jarige man uit Wildervank in Groningen, is veroordeeld tot acht weken cel waarvan vier voorwaardelijk omdat hij zand en grind in het gezicht van agenten gooide. De ander, een 45-jarige man uit Leidschendam, heeft een taakstraf van 150 uur gekregen voor het schoppen tegen een fiets van een agent. Die liep daarbij letsel aan zijn been op.
Hongkonger is eerste patiënt die voor tweede keer besmet raakt
Een 33-jarige man in Hongkong heeft voor de tweede keer een besmetting opgelopen met SARS-CoV-2. Onderzoekers van de Universiteit van Hongkong hebben dat met zekerheid vastgesteld.
Ze hebben virusmateriaal van de eerste keer dat de man besmet raakte in april genetisch onderzocht en deden dat opnieuw toen de man deze maand een tweede keer positief testte op het coronavirus.
Reisadvies voor heel Spanje en delen van Frankrijk oranje
Het ministerie van Buitenlandse Zaken heeft het reisadvies voor geheel Spanje op oranje gezet. Ook zijn Monaco en enkele nieuwe delen van Frankrijk oranje gekleurd. Dat betekent dat wordt afgeraden om naar deze gebieden te reizen tenzij dat noodzakelijk is. Vakanties worden niet gezien als noodzakelijke reizen. Het nieuwe reisadvies gaat om 00.00 uur in. Reizigers die daarna terug naar Nederland keren worden geacht om tien dagen in quarantaine te gaan.
Geheel Spanje, inclusief de Canarische eilanden, wordt dus oranje. Onder meer de Balearen (Ibiza, Menorca en Mallorca) en grote steden als Barcelona en Madrid waren al oranje. De nieuwe delen van Frankrijk die oranje kleuren zijn: Sarthe, Hérault en Alpes Maritimes. In Frankrijk waren Parijs en het gebied rond Marseille al oranje.
Voor de Schotse stad Aberdeen geldt dat reizigers die daar zijn geweest bij terugkeer in Nederland ook worden geacht om tien dagen in quarantaine te gaan.
UWV keerde bijna 1,5 miljard euro coronasteun uit via NOW 2.0
Uitkeringsinstantie UWV heeft sinds 6 juli bijna 1,5 miljard euro aan coronasteun uitgekeerd. Het kabinet hoopt met de noodregeling (NOW 2.0) te voorkomen dat bedrijven failliet gaan. Ruim 45.000 werkgevers vroegen steun aan. Inmiddels hebben bijna 41.000 werkgevers een voorschot ontvangen. Als bedrijven in de problemen zijn gekomen door de coronacrisis, kunnen zij met de regeling tot 90 procent van de loonkosten voor werknemers ontvangen.
Het aantal aanvragen voor de tweede NOW is aanzienlijk lager dan die voor de eerste. Een enquête door het UWV wijst uit dat een deel van de werkgevers wacht met een mogelijke aanvraag tot ze een duidelijker beeld van hun omzetverlies hebben. Werkgevers hebben voor de aanvraag nog een week de tijd.
Via de eerste NOW-regeling werd tot eind juni 8 miljard euro aan voorschotten uitbetaald aan werkgevers.
Viruswaarheid in beroep tegen vonnis mondkapjesplicht Amsterdam
Actiegroep Viruswaarheid en ondernemer op de Wallen Ab Gietelink gaan in hoger beroep tegen het rechtbankvonnis over de mondkapjesplicht in vijf drukke gebieden in Amsterdam, schrijft lokale omroep AT5. Ze werden vorige week in het ongelijk gesteld door de rechtbank.
De twee partijen vinden dat de mondkapjesplicht ongrondwettelijk is, maar de rechter stelde vorige week dat de plicht maar een kleine inbreuk is en bovendien van tijdelijke aard.
Gisteren deelde de gemeente nog 148 boetes uit aan mensen die geen mondkapje droegen op de daarvoor aangewezen plekken. De mondkapjesplicht is een proef en loopt van 5 tot 31 augustus op De Wallen, Kalverstraat, Nieuwendijk, Plein '40-'45 en Albert Cuypmarkt.
Wanneer het hoger beroep dient, is nog niet duidelijk.
17 leraren en 2 leerlingen besmet op Schotse school
Op een speciaalonderwijsschool in de Schotse stad Dundee is bij zeventien leraren en twee leerlingen corona vastgesteld. Ook drie mensen die contact hadden met de school zijn besmet, meldt de nieuwszender Sky op gezag van de Britse zorgorganisatie NHS.
Op de school zitten 185 kinderen in de leeftijd van 5 tot 18 jaar. De school is gesloten en alle leraren en leerlingen, gezinsleden en verzorgers moeten twee weken in quarantaine.
Uit contactonderzoek is gebleken dat ook een leerling van een andere school en iemand bij de buitenschoolse opvang is besmet door deze uitbraak. De scholen in Schotland gingen op 11 augustus weer open.
Verreweg de meeste besmettingen weer in Amsterdam
Tot 10.00 uur vanmorgen zijn er 574 nieuwe positieve testen bij het RIVM gemeld. Een dag eerder waren dat er 457. Vorige week werden er gemiddeld 613 besmettingen per dag gemeld.
De meeste gemelde besmettingen waren in Amsterdam (124), Den Haag (60) en Rotterdam (56). Omgerekend naar het aantal inwoners waren de afgelopen drie dagen de meeste besmettingen in Gennep (4,7 op 10.000 inwoners), Delfzijl (3,2) en Aalten en Amsterdam (2,9).
De GGD's hebben gisteren 4 nieuwe ziekenhuisopnames en 2 doden gemeld aan het RIVM. Vorige week ging het om gemiddeld 8 nieuwe ziekenhuisopnames en 2 doden per dag.
Door achterstanden bij de GGD worden doden en ziekenhuisopnames niet altijd direct doorgegeven. De meeste opnames en overlijdens waren dan ook niet gisteren, maar zijn pas toen gemeld bij het RIVM. Het daadwerkelijke aantal kan dus hoger liggen.
Er liggen 41 coronapatiënten op de IC, één minder dan gisteren. Er liggen in totaal 162 mensen met covid in de ziekenhuizen. Begin april, op het hoogtepunt van de crisis, telden de ziekenhuizen zo'n 4000 coronapatiënten, van wie 1400 op de intensive care.
Zweedse coronastrateeg verwacht geen tweede golf
De Zweedse coronastrateeg Anders Tegnell rekent niet op een tweede golf in het najaar. Dat zei hij tegen de Zweedse omroep TV4.
"We verwachten geen tweede golf, zoals we zien bij uitbraken van bijvoorbeeld griep. Dit virus lijkt anders te werken. Het is fragmentarischer, dus we denken dat we meer uitbraken op bepaalde plaatsen, zoals op bijvoorbeeld het werk, gaan zien", aldus Tegnell. Volgens de epidemioloog moet het virus wel op de voet gevolgd worden. "Want het is erg onvoorspelbaar. Maar terug naar de situatie zoals in het voorjaar zien we niet gebeuren."
Zweden viel de afgelopen maanden op door de relatief losse aanpak. Zo ging de horeca in het land niet op slot en hielden ook de scholen hun deuren open.
WHO roept landen op mee te doen aan vaccinplan
De WHO roept meer landen op mee te doen aan het vaccinplan waarmee eerlijke toegang tot vaccins tegen het coronavirus gegarandeerd moet worden. Zo kan er gecoördineerd worden samengewerkt, aldus Bruce Aylward, een hoge adviseur van de de Wereldgezondheidsorganisatie.
Volgens WHO-baas Tedros hebben inmiddels 172 landen zich bij het plan aangesloten. "In eerste instantie, wanneer er nog maar een beperkte voorraad aan vaccins is, is het belangrijk om deze vaccins te verstrekken aan degenen in de wereld die de grootste risico's lopen."
Buitenlandse toeristen vanaf 2021 weer welkom op Bali
Het Indonesische eiland Bali blijft voor de rest van het jaar gesloten voor buitenlandse toeristen. Gouverneur Koster van Bali wilde eigenlijk vanaf 11 september weer buitenlandse toeristen verwelkomen op het eiland, maar hij kreeg daar geen toestemming voor van de Indonesische regering.
"De centrale regering steunt de plannen om de deuren weer te openen voor internationale toeristen. Maar dat vergt zorg, voorzichtigheid, geen haast en zorgvuldige voorbereiding", aldus Koster. Begin april haalden de Indonesische autoriteiten vanwege de coronapandemie een streep door het internationale toerisme. Bali heropende eind juli al wel stranden, tempels en andere trekpleisters voor binnenlandse toeristen.
De populaire vakantiebestemming wordt hard geraakt door de coronacrisis. De bezettingsgraad van de sterrenhotels op het eiland was in mei iets meer dan 2 procent. In december, voor de uitbraak van de pandemie, was dat nog ruim 62 procent. Op Bali zijn zeker 52 mensen overleden aan het coronavirus. Meer dan 4500 mensen raakten besmet. Indonesië telde bijna 6700 coronadoden en ruim 153.000 bevestigde besmettingen.
Belgische politie onderzoekt Hitlergroet aan viroloog
De Belgische politie is een onderzoek gestart naar een man die gisteren op het station van Mechelen op de Belgische viroloog Marc Van Ranst afstapte, zei dat hij hem ging "kapotmaken" en vervolgens de Hitlergroet bracht.
"Dit soort gedrag is weerzinwekkend en mogen we nooit aanvaarden", twitterde de burgemeester van Mechelen Alexander Vandersmissen. Van Ranst maakte het voorval zelf gisteren via Twitter wereldkundig. In zijn eerste tweet was de man herkenbaar in beeld. In een latere tweet had hij hem onherkenbaar gemaakt.
Vandaag meldde gezondheidsinstituut Sciensano dat het gemiddeld aantal nieuwe coronabesmettingen per dag in België weer is gedaald tot onder 500. Het is de achtste dag op rij dat de besmettingscijfers op nationaal niveau zijn gedaald, aldus viroloog Steven Van Gucht.
Druk op testcapaciteit groeit
Bij teststraten van GGD's melden zich steeds vaker mensen zonder klachten die duiden op het coronavirus. Daardoor is er een "grote druk" ontstaan op de testcapaciteit, melden de GGD's en het ministerie van Volksgezondheid in een gezamenlijk persbericht.
Het aantal testen steeg afgelopen week met 40 procent, staat in het bericht, van ruim 100.000 afgenomen tests naar 140.000. Daarmee was het de drukste testweek tot nu toe. Het ministerie en de GGD's roepen mensen op zich alleen te laten testen als ze daadwerkelijk klachten hebben, omdat de huidige capaciteit is afgestemd op mensen met luchtwegklachten. "En het is cruciaal om aan deze testvraag te kunnen blijven voldoen."
Koning over foto: hadden op afstand moeten letten
Koning Willem-Alexander heeft via het Twitteraccount van het Koninklijk Huis gereageerd op de ophef rond een foto van hem en en koningin Máxima. Op de foto is te zien dat het koningspaar vlak naast een man staat, zonder dat er 1,5 meter afstand wordt gehouden.
"In de spontaniteit van het moment hebben we daar niet goed op gelet", schrijven de koning en koningin in de tweet. "Dat hadden we natuurlijk wel moeten doen. Want ook op vakantie is naleven van coronaregels essentieel om het virus eronder te krijgen."
Volgens RTL Nieuws was de foto genomen in Griekenland en is de man een van de eigenaren van een restaurant.
Veel zwembaden in financiële nood
Veel zwembaden kampen door teruglopende bezoekersaantallen met grote verliezen. Volgens Eva Rusman van zwembadenexploitant Optisport is financiële steun daarom noodzakelijk. Sinds 11 mei mogen alle zwembaden weer open, met inachtneming van hygiënemaatregelen en maatregelen om anderhalve meter afstand te waarborgen tussen personen boven de 12 jaar.
De financiële problemen bij zwembaden zijn door de heropening nog lang niet opgelost. "Het zwembad moest warm blijven en de huur moest betaald worden, terwijl betalingen door verenigingen logischerwijs uitbleven. De schade is gewoon enorm", zegt Rusman tegen NH Nieuws. "Wij hebben over de gehele periode, dus vanaf sluiting tot heden, 40 procent minder inkomsten. De verliezen van de afgelopen maanden verdienen wij nooit terug."
Financiële hulp is volgens haar essentieel om de boel draaiende te kunnen houden. "We zitten in hetzelfde schuitje als bijvoorbeeld theaters. Zonder steun wordt het gewoon heel lastig. De situatie moet niet te lang duren", aldus Rusman.
Mbo'ers beginnen weer, met worstelingen
Zo'n 500.000 mbo'ers zijn vanaf vandaag weer begonnen aan een nieuw schooljaar. Met één groot verschil in vergelijking met de basisscholen en middelbare scholen die vorige week begonnen: studenten moeten hier wél 1,5 meter afstand van elkaar houden.
Mbo's hebben er hun gebouwen op ingericht, met bijvoorbeeld looproutes en spatschermen. En ook het komende schooljaar zal er - vanwege het feit dat niet iedereen tegelijkertijd op school terechtkan - nog veel online les worden gegeven. Dat leidt alleen ook tot worstelingen. Bijvoorbeeld op het Nova College in Haarlem. "Onze studenten kiezen voor praktijkonderwijs. Niet voor theoretisch onderwijs, en zeker niet voor digitaal onderwijs", zegt bestuurder Talitha van den Elst in het NOS Radio 1 Journaal. "En dit zijn jongeren van 16 of 17 jaar, juist zij hebben de binding met hun studie hard nodig."
'Onduidelijkheid en ergernis bij werving GGD's'
Er is ergernis en onduidelijkheid over de werving van nieuwe medewerkers bij GGD's. Dat schrijft NRC op basis van de vele verschillende vacatures en een rondgang onder sollicitanten. Ondanks de grote vraag naar bron- en contactonderzoekers werden sollicitanten afgewezen, terwijl ze wel beschikten over de juiste papieren.
Eerder deze maand besloten de GGD's in Rotterdam en Amsterdam het bron- en contactonderzoek af te schalen vanwege een gebrek aan personeel. Tegenover NRC laat koepelorganisatie GGD GHOR Nederland weten dat regionale GGD's veel vrijheid hebben bij de werving en dit vaak uitbesteden aan uitzendbureaus. Daardoor zijn de eisen en het salaris voor een bron- en contactonderzoeker per GGD vaak verschillend.
Angela Vos, beleidsadviseur bij GGD Midden-Nederland, vindt het frustrerend dat op papier goede, gemotiveerde kandidaten worden afgewezen. Maar ze zegt tegen de krant dat de GGD's te maken hebben met "grote dilemma's". De landelijke aankondigingen kwamen bijvoorbeeld zonder dat de GGD's daarop waren voorbereid. Daarnaast klinkt opschalen volgens haar makkelijker dan het is, omdat het tijd kost nieuw personeel op te leiden. "Na jaren bezuinigen en bestuurlijk gesteggel zijn wij het belangrijkste wapen tegen de pandemie", schrijft ze op Twitter. "Blijf kritisch, maar weersta de verleiding van makkelijk scoren."
'China dient al maand potentieel coronavaccin toe'
In China krijgen bepaalde groepen ziekenhuismedewerkers, douaniers en ander "essentieel" personeel al ruim een maand potentiële coronavaccins toegediend. Dat zei Zheng Zhongwei, hoofd van de Chinese Gezondheidsautoriteit, gisteren in een interview op staatszender CCTV.
Volgens Zheng is er op 22 juli groen licht gegeven voor noodgebruik van de vaccins. Hij zei niet welk vaccin het betrof, of het eventueel om meerdere kandidaat-vaccins ging en hoe effectief de vaccins zijn. Het onderstreept in ieder geval dat de Chinese regering vertrouwen heeft in de veiligheid en werkzaamheid van de potentiële vaccins, zegt de Chinese gezondheidshoogleraar Zhao Dahai tegen de South China Morning Post.
Vier van de zeven vaccins die in de derde en laatste fase van de ontwikkeling zijn, worden gemaakt in China.
Lockdown in Auckland verlengd
In de Nieuw-Zeelandse stad Auckland zijn de lockdownmaatregelen verlengd tot en met komend weekeinde. Volgens premier Ardern is dat nodig om de uitbraak in de grootste stad van het land beter onder controle te krijgen. "We willen iedereen zowel vertrouwen als zekerheid bieden", zei ze.
In de stad zijn nu ruim anderhalve week strenge beperkingen van kracht vanwege een cluster met zo'n 150 besmettingen. Onder meer scholen en bedrijven zijn dicht. De uitbraak begon met vier besmettingen binnen een familie. Tot dat moment was Nieuw-Zeeland 102 dagen virusvrij.
Verder kondigde Ardern aan dat in heel Nieuw-Zeeland mondkapjes voorlopig worden verplicht in het ov.
Scholieren somberder over slagingskansen door coronacrisis
Ruim een derde van de derdejaars middelbare scholieren vreest door de coronacrisis een leerachterstand te hebben opgelopen. Ook voelden vier op de tien kinderen zich in de crisistijd eenzaam. Dat schrijft De Telegraaf op basis van een jaarlijks onderzoek van de Universiteit van Maastricht onder 2000 scholieren. De universiteit peilt in de studie al tien jaar de stemming onder deze groep scholieren.
Met name vmbo-scholieren zijn somberder geworden over hun slagingskansen. Het percentage dat denkt te slagen voor het examen daalde van 85 procent naar 75 procent.
Minder reizigers, toch meer treinen
Ondanks de coronacrisis en de flinke daling in het aantal reizigers zullen er in 2021 meer treinen rijden. Dat staat in de capaciteitsverdeling die spoorbeheerder ProRail vandaag naar de vervoerders stuurt. Op basis van die verdeling worden de dienstregelingen voor de reizigers gemaakt. Om precies te zijn staan er volgend jaar 2.172.187 ritten met passagierstreinen ingepland, bijna 3000 meer dan dit jaar.
Afgelopen maanden liep het aantal treinreizigers fors terug. Op een gegeven moment zat er nog maar 10 procent van het normale aantal reizigers in de trein. Inmiddels is dat gegroeid naar 40 procent, maar nog ver verwijderd van het oude niveau. Toch vinden zowel ProRail als de vervoerders minder treinen inplannen geen optie: "Dat zou echt een stap terug zijn. Zeker als het leven straks hopelijk weer normaal is, hebben we die treinen echt keihard nodig", zegt Sybren Hazenberg van ProRail.