Aantal huizen met zonnepanelen tikt 1 miljoen aan
Ruim dertig jaar nadat het eerste huis in Nederland zonnepanelen kreeg, zijn er nu een miljoen huizen met panelen op het dak of aan de gevel. Dat blijkt uit onderzoek door Dutch New Energy Research. Was zonne-energie dertig jaar geleden vooral iets voor de happy few, die geld genoeg had om een forse investering te doen, inmiddels is het een massaproduct geworden. Ook voor mensen met een smalle beurs zijn er mogelijkheden om zonnepanelen aan te schaffen.
Voor zover bekend was het huis van de familie Sjoerdsma in Castricum in 1989 het eerste dat stroom kreeg uit zonnepanelen en los stond van het elektriciteitsnet. Prins Claus, de man van toenmalig koningin Beatrix, woonde de opening bij. Het dak van het huis lag vol met maar liefst 64 panelen. Die waren kleiner en wekten bovendien veel minder energie op dan de huidige panelen.
Nu liggen er nog maar acht panelen op het dak, die toch evenveel energie opwekken als de 64 van toen, zegt Ed Sjoerdsma. "En daarnaast heb ik nog een paar van die oude laten liggen, om te kijken hoe lang ze het volhouden, hoe lang de levensduur is."
De investering destijds was enorm, maar hoefde hij niet zelf te doen. "Er lag hier voor een Mercedes-Benz op het dak", zegt Sjoerdsma lachend. Hij werkte bij een bureau van de provincie Noord-Holland dat zich bezighield met energiebesparing; dat financierde het 'zonnehuisproject'. Het was zelfs niet aangesloten op het elektriciteitsnet, maar maakte gebruik van een accu.
Al een paar weken na de installatie kreeg Sjoerdsma over een ding duidelijkheid: "De hele buurt zat vanwege een stroomstoring in het donker, alleen bij ons was nog licht. De zonnepanelen zorgden ervoor dat de lampen bleven branden."
Dertig jaar later is zonne-energie bezig aan een enorme opmars. Niet alleen door massale inkoopacties van bijvoorbeeld energiecoöperaties of gemeenten, ook omdat er verschillende financieringsopties zijn voor mensen zonder duizenden euro's op de bank. Het is mogelijk om zonnepanelen te huren, of om goedkoop te lenen van de overheid.
Meer stroom terugleveren dan gebruiken
Zo sloot Elizabeth Dekker in Haarlem twee jaar geleden een lening af bij haar gemeente. "Ik leende 2500 euro, tegen een hele lage rente en die rente kun je ook nog aftrekken van de belasting." Ze kocht er zes panelen mee en loste het bedrag in twee jaar af.
Omdat de energierekening direct ook lager was, was ze per maand toch ongeveer even duur uit, vertelt ze. "Ik woon alleen en ik lever meer stroom terug dan ik gebruik. Ik vind het nog altijd ongelofelijk en kijk bijna iedere dag op de meter, zelfs als het bewolkt is, om te zien hoeveel stroom mijn panelen opleveren."
Aanvankelijk wilde Dekker de zonnepanelen huren, omdat ze geen geld had om ze te kopen. "Maar toen dacht ik: als je ze huurt, worden ze niet van jou. Dus toen ik hoorde van de goedkope lening bij de gemeente, was ik meteen om."
Er zijn veel aanbieders die zonnepanelen verhuren. Toch zijn er ook alweer bedrijven die ervan terugkomen. Zo staat op de website van Essent dat het huren van zonnepanelen niet meer mogelijk is. "Kopen geeft meer rendement", schrijft het bedrijf. Omdat de overheid de zogenoemde salderingsregeling in 2023 afbouwt, is "het huren van panelen voor de meeste mensen minder interessant. Essent heeft daarom besloten om te stoppen met het verhuren van zonnepanelen".
Minder rompslomp
Een begrijpelijke stap, zegt Roebyem Anders van Sungevity. "Het financiële voordeel dat je als eigenaar van zonnepanelen hebt is zo groot, zelfs met een lening, dat huren onverstandig is." Anders zet zich al jaren in voor de ontwikkeling van zonne-energie. Zo bedacht ze de zogenoemde schooldak- en huurdakrevolutie, waardoor ook die daken benut konden worden. "Natuurlijk vertellen verhuurbedrijven van zonnepanelen dat je volledig wordt ontzorgd, maar dat doen tegenwoordig vrijwel alle aanbieders."
Los van de kosten is het sowieso eenvoudiger geworden om zonnepanelen aan te schaffen. Onder meer door de introductie van online dakscans kan een geïnteresseerde zelf onderzoeken of zijn dak geschikt is en hoeveel energie panelen kunnen opleveren, zegt Anders.