NOS Nieuws

Nieuwe regeling levert zonnepanelenbezitter minder geld op

  • Heleen Ekker

    redacteur Klimaat en Energie

  • Heleen Ekker

    redacteur Klimaat en Energie

De nieuwe salderingsregeling voor zonnepanelen leidt tot een kleiner financieel rendement voor de burger, maar de aanschaf van zonnepanelen blijft een aantrekkelijke investering. Dat meldt de voorlichtingsorganisatie Milieu Centraal op basis van een doorrekening van de nieuwe regeling. Minister Wiebes maakte de details daarvan vandaag bekend.

Een set van tien zonnepanelen kost op dit moment ongeveer 4000 euro. Onder de oude salderingsregeling verdient iemand na 25 jaar (de levensduur van de panelen) volgens Milieu Centraal 16.400 euro. Als je dat vergelijkt met een spaarrekening, gaat het om een rendement van 5,8 procent. Wie vanaf nu zo'n set koopt, verdient volgens de nieuwe regeling uiteindelijk 10.500 euro. Dit is te vergelijken met het rendement van 4 procent op een spaarrekening.

Langere terugverdientijd

De oude salderingsregeling houdt in dat de stroom die mensen aan het elektriciteitsnet leveren, weggestreept mag worden tegen de stroom die ze van het net afnemen. Daarbij betaalt de consument evenveel voor de stroom die hij gebruikt, als hij verdient met de levering van zonnestroom (op dit moment ongeveer 22 cent per kilowattuur).

Deze gunstige regeling wordt na 2023 stapsgewijs afgebouwd, en stopt in 2031 helemaal. Daarna krijgt de consument een lagere vergoeding voor de stroom die aan het net wordt geleverd. Nu al krijgen eigenaren van zonnepanelen een lagere vergoeding, als ze meer stroom opwekken dan ze in totaliteit zelf gebruiken.

Met de nieuwe regeling verandert ook de zogenoemde terugverdientijd. Op dit moment hebben kopers hun zonnepanelen na zeven jaar terugverdiend. Uit onderzoek door TNO blijkt dat dat door de nieuwe regeling uiteindelijk negen jaar wordt.

Zonder de nieuwe regeling zou dit op termijn volgens minister Wiebes minder dan vijf jaar worden. Maar volgens hem zou dit een "hogere stimulering dan nodig" zijn. Nu "pakt de energietransitie voor de belastingbetaler niet duurder uit dan nodig", aldus de minister.

Volgens Puk van Meegeren van Milieu Centraal kunnen mensen het best alle stroom van hun zonnepanelen zelf gebruiken, omdat ze daarmee het kopen van elektriciteit vermijden.

"Dat kan bijvoorbeeld door het overdag aanzetten van de wasmachine of vaatwasser, in plaats van 's avonds of 's nachts als de zon niet schijnt en de panelen dus geen elektriciteit opwekken." Hoeveel meer stroom mensen gemiddeld dan kunnen gebruiken, gaat de organisatie de komende tijd uitrekenen.

"Zeker als je een elektrische auto hebt of een (hybride) warmtepomp, kan dit stroomgebruik van eigen zonnepanelen behoorlijk oplopen. En nog verder in de toekomst kan de accu van je elektrische auto ook ingezet worden als buffer voor de stroom die je overdag opwekt. Omdat het stroomverbruik 's nachts veel minder is dan overdag, kunnen auto-accu's die stroom dan prima leveren."

Zon maakt opmars

Zonnestroom is bezig aan een enorme opmars. Netbeheerder Tennet meldde vorige week dat er vorig jaar 2,4 gigawatt aan zonnecapaciteit bij is gekomen. Dat zijn ongeveer acht miljoen zonnepanelen en is vergelijkbaar met zes gascentrales.

Dit zijn niet alleen zonnepanelen op daken van huishoudens, maar ook op scholen, ziekenhuizen, bedrijven en zonneparken op de grond. Voor de komende jaren voorziet de netbeheerder nog een fikse verdere groei van het aantal zonnepanelen in Nederland.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl