NOS Nieuws

Wekdienst 16/6: Rechtszaak flatbrand Arnhem • Hoge Raad oordeelt in zaak Nicole van den Hurk

Goedemorgen! Vandaag staan de twee jongens voor de rechter die een flatbrand in Arnhem veroorzaakten, en doet de Hoge Raad uitspraak in de zaak rond Nicole van den Hurk.

Vandaag zijn er landelijk grote verschillen in het weer. Van het oosten naar het noordwesten is het bewolkt met vooral in het oosten enige tijd regen. In het zuiden ontstaan later op de dag onweersbuien. De kans op regen is in Groningen het kleinst. Het wordt 20 tot 23 graden

Ga je vandaag de weg op? Hier vind je het overzicht van werkzaamheden. Check hier de dienstregeling voor het spoor.

Wat kun je vandaag verwachten?

  • De twee jongens die nieuwjaarsnacht een flatbrand veroorzaakten in Arnhem staan voor de rechter. Als gevolg van de brand kwamen een vader en een zoon om het leven.
  • De Hoge Raad doet uitspraak in de zaak rond Nicole van den Hurk, die in 1995 werd verkracht en gedood. De 53-jarige Jos de G. is hiervoor veroordeeld tot twaalf jaar cel, nadat de zaak jarenlang onopgelost is gebleven. De G. kwam als verdachte in beeld door een dna-match. Zelf ontkent hij nog altijd. De advocaat-generaal van de Hoge Raad adviseerde in april dat de veroordeling in stand moet blijven.
  • In Duitsland is de rechtszaak tegen man die wordt verdacht van de moord op politicus Walter Lübcke. De man heeft al een bekentenis afgelegd, maar heeft die inmiddels weer ingetrokken. Hij is een bekende uit het rechts-extremistische circuit.

Wat heb je vannacht gemist?

De coronacrisis veroorzaakt in achterstandswijken een exponentiële groei van problemen als onderwijsachterstand, armoede, huiselijk geweld, werkloosheid en ondermijnende criminaliteit. De tweedeling in de maatschappij en de kansenongelijkheid nemen toe.

Dat stellen de burgemeesters van vijftien grote en middelgrote steden in een manifest dat zij vanochtend overhandigen aan het kabinet. De burgemeesters roepen de regering op om samen met hen extra te investeren in kwetsbare gebieden.

Ander nieuws uit de nacht:

En dan nog even dit:

Verzetsstrijdster Betty Goudsmit-Oudkerk is zondag overleden op 96-jarige leeftijd. Ze was het laatste nog levende personeelslid van de roemruchte crèche tegenover de Hollandsche Schouwburg aan de Plantage Middenlaan in Amsterdam. Daar bracht het personeel in de oorlog Joodse kinderen in veiligheid. Goudsmit-Oudkerk was als 17-jarig meisje één van hen.

Tot vier jaar geleden sprak ze er nooit publiekelijk over. Maar op aandringen van haar kinderen heeft ze haar verhaal laten opschrijven. Goudsmit-Oudkerk liet optekenen hoe Joodse ouders in de Hollandsche Schouwburg zaten om gedeporteerd te worden. De Duitsers wilden niet gestoord worden door het geluid van kinderen, dus die werden naar Betty en haar collega's gebracht. Dat betekende voor 600 kinderen hun redding.

Fijne dag!

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl