Wielerseizoen herstart met fameus Italiaans drieluik, geen Muur in de Ronde
De Sloveense wielerbond heeft nog nooit zoveel aanvragen gehad. Al dagen verdringen wielerfans zich rond de vraag of de nationale kampioenschappen van de voormalig Joegoslavische republiek ook live te zien zijn.
En dat heeft niet te maken met de moordende slotklim, die aan het einde van het parcours gelegd is. Een klim waar twee van de beste ronderenners van dit moment, Primoz Roglic en Tadej Pogacar, wellicht de degens zullen kruisen.
Nee, de enorme belangstelling komt vooral door het feit dat het Sloveense kampioenschap op 21 juni de eerste serieuze wielerkoers na de coronapandemie is.
Aangepaste wielerkalender
Vandaag heeft de internationale wielerunie UCI de laatste aanpassingen aan de wielerkalender bekendgemaakt. Het bomvolle wielernajaar begint met een Italiaans drieluik om van te watertanden.
De Strade Bianche over de Toscaanse grindwegen op 1 augustus wordt meteen gevolgd door de twee monumenten die Italië rijk is: Milaan-Sanremo (8 augustus) en de Ronde van Lombardije (15 augustus).
Laatstgenoemde wedstrijd, ook wel de koers van de vallende bladeren genoemd, stond aanvankelijk voor 31 oktober op de kalender.
De data van de Tour de France (29 augustus tot en met 20 september), de Giro d'Italia (3 oktober tot en met 25 oktober) en de Vuelta a España (20 oktober tot en met 8 november) zijn ongewijzigd.
Geen Muur in Ronde van Vlaanderen
Parijs-Roubaix, voor het eerst voor mannen en vrouwen, moet op 25 oktober het knallende sluitstuk worden van het verplaatste wielervoorjaar.
Een week eerder, op 18 oktober, wordt de Ronde van Vlaanderen verreden. Zonder de befaamde Muur van Geraardsbergen, zo heeft de organisatie laten weten.
De Ronde van Vlaanderen zal dit jaar over 'slechts' 241 kilometer (zo'n 30 kilometer minder dan in 2019) gaan bij de mannen en over 135 kilometer bij de vrouwen.
"Zowel voor de Brabantse Pijl, Gent-Wevelgem, de Scheldeprijs als voor de Ronde van Vlaanderen gaat het om een inkorting van de totale wedstrijdafstand, waarbij de klassieke sleutelpunten in de finales bewaard blijven."
Decennialang was de Muur samen met de Bosberg scherprechter in de finale van de Ronde. In 2012 verplaatste de organisatie de finish naar Oudenaarde, waardoor het zwaartepunt van de koers kwam te liggen bij de Oude Kwaremont en de Paterberg.
Tussen 2014 en 2017 zat de Muur ook al niet in de Ronde van Vlaanderen.