Oranje-Rood heeft volgend seizoen geen budget meer voor Jimena Cedrés
NOS Sport

Massale uittocht buitenlandse hockeyers, Argentijns koppel vindt geluk in België

Aan een eeuwige discussie in het hockey lijkt door de coronacrisis voorlopig een einde te komen. Doordat budgetten moeten worden teruggeschroefd en de Olympische Spelen zijn verplaatst, blijven er weinig buitenlandse spelers in de hoofdklassen meer over.

De tijden zijn voorbij dat Klein-Zwitserland er voor de zekerheid een extra Zuid-Koreaanse speler bijnam, om te voorkomen dat strafcornerspecialist Jang Jong-hyun heimwee zou krijgen.

Een jaar of tien geleden stroomden de hoofdklassen bij zowel de mannen als vrouwen nog over van de buitenlandse spelers. En dat maakte wel wat los. Want volgens velen werd die inbreng, met op een gegeven moment wel bijna honderd spelers vanuit andere landen, wat te gortig.

Meerwaarde

Er werd zelfs geopperd om een maximum aantal per club in te voeren, terwijl voorstanders juist de meerwaarde van al die buitenlandse namen zagen.

'Vertrek bij Oranje-Rood is niet iets waar wij wat aan kunnen doen'

Voor een hockeyer is spelen in de Nederlandse competitie zowat het hoogst haalbare. Maar het is ook nooit goed, want dat zou volgens critici weer een hoop middelmatige spelers naar Nederland lokken. Spelers die amper meerwaarde hebben en de ontwikkeling van Nederlands talent in de weg staan.

Maar nu is het geld op.

Zo keren bijvoorbeeld Lucas Martinez (26) en Jimena Cedrés (27) Oranje-Rood noodgedwongen de rug toe, want het Argentijnse koppel had hier best nog wel even willen blijven. "Jammer, maar uiteindelijk is het niet iets waar wij wat aan kunnen doen", realiseert Martinez zich.

Afgeblazen

En dan bijvoorbeeld de transfers van de Australische tophockeyers Jake Whetton naar Oranje-Rood en Aran Zalewski naar Pinoké. Die zijn afgeblazen.

Doordat de Olympische Spelen een jaar zijn uitgesteld, moeten de twee in hun vaderland blijven om in aanloop naar het toernooi gedurende het seizoen met de nationale ploeg te mogen trainen. Australië, dat bij de mannen op zes van de laatste zeven Spelen een medaille won, is in de hoofdklasse doorgaans rijkelijk vertegenwoordigd.

De vraag is dus wat er van de competitie overblijft. En of het Nederlandse hockey inderdaad profiteert van de kansen die deze situatie voor de eigen talenten biedt.

Teun de Nooijer te midden van de Duitse broers Philipp (links) en Christopher Zeller bij Bloemendaal

Door de jaren heen hebben de absolute toppers de hoofdklassen natuurlijk ook kleur gegeven. Zo regeerde de Australiër Jamie Dwyer de competitie jarenlang met Bloemendaal, maakte de Duitser Christopher Zeller het bijna onwaarschijnlijke aantal van 52 goals en betoverde de Pakistaanse grootheid Shahbaz Ahmed de velden met zijn dribbels.

Er was de laatste jaren al een neergaande trend ingezet, maar nu lijkt er echt weinig over te blijven van die buitenlandse impulsen.

Na maanden in onzekerheid te hebben verkeerd over hun toekomst, kregen Martinez en Cedrés in elk geval een verlossend telefoontje uit België. In de tijd dat er weinig te kiezen valt, kwam KHC Dragons met een onweerstaanbaar aanbod voor het stel. Martinez: "Ze wilden ons allebei hebben. Perfect."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl