Stijging van coronagevallen in helft VS • Nieuwe klap op de beurzen
- Slechte dag voor financiële markten, AEX sluit 3,4 procent lager.
- In 21 staten in de VS is het aantal bevestigde coronabesmettingen gestegen.
- KLM: mensen met een voucher vanwege door corona geannuleerde vlucht kunnen alsnog geld terugkrijgen.
- Naar schatting 500 kermisexploitanten hebben op het Malieveld in Den Haag gedemonstreerd om eerder open te mogen.
- Het RIVM meldt drie nieuwe ziekenhuisopnames en twee coronadoden. Er liggen nog 77 coronapatiënten op de intensive care.
Boze cafébazen Eindhoven gooien zaken dicht
Veel cafés in het uitgaansgebied van Eindhoven, het Stratumseind, sluiten de deuren uit onvrede met de coronaregels, schrijft het Eindhovens Dagblad. De eerste ondernemers zouden morgen al een eerste waarschuwing in de bus krijgen omdat ze de regels hebben overtreden.
Tom van Brussel, de voorzitter van de ondernemersvereniging, reageert in de krant furieus op de aanpak door de gemeente. "Het ondernemen wordt ons onmogelijk gemaakt. Het doet heel erg pijn om na maanden van gedwongen sluiting nu zelf dicht te gaan, maar we kunnen niet anders."
Hij legt de schuld bij zijn gasten. "Probleem is dat het publiek zich van de regels weinig aantrekt. Ze zijn klaar met alle beperkingen en gaan gewoon gezellig bij elkaar zitten. Als ondernemer loop je de hele avond als politieagent door je zaak en dan nog krijg je straks een boete van de gemeente."
IC-arts Gommers: kermis bezoeken moet kunnen
IC-arts Diederik Gommers reageerde in tv-programma Op1 op de protestactie van kermisexploitanten eerder vandaag in Den Haag. Hij snapte hun frustratie dat zij niet open mogen, maar pretparken bijvoorbeeld wel. Gommers ziet het verschil tussen beide niet. "Het gaat erom dat we het virus niet verspreiden aan elkaar. Als er goede plannen liggen en families willen een kermis bezoeken, dan moet dat kunnen, denk ik."
Aandelenbeurzen in zak en as
De financiële markten hebben een heel slechte dag achter de rug. Wall Street kleurde zelfs bloedrood. Dow Jones sloot met een min van 6,9 procent en technologiebeurs Nasdaq ruim 5 procent in de min. Voor de Nasdaq is dat de dag na een all time high, boven de grens van 10.000 punten en de hoogste stand ooit.
Na weken van almaar oplopende koersen, waarbij de coronacrisis zo goed als voorbij leek, daalde vandaag de realiteit in. In Europa wordt de lockdown versoepeld en start de economie voorzichtig weer op, ook al gaat het moeizaam. Maar in de VS en Latijns-Amerika dijt de pandemie nog steeds uit. De economie krijgt het nog zwaarder te verduren, waarschuwde bankpresident Powell van de Amerikaanse Federal Reserve.
Over een brede lijn leveren aandelen de winst van de voorbije weken in, van luchtvaartmaatschappijen tot banken. De AEX sloot 3,4 procent lager, op 540 punten. De andere grote Europese beurzen leverden meer dan 4 procent in.
Ook de olieprijs daalde fors na weken van stijgen. Een vat ruwe Brent-olie kost nu 38 dollar.
Aantal besmettingen stijgt in 21 Amerikaanse staten
In bijna de helft van alle staten van de VS neemt het aantal bevestigde coronabesmettingen toe. Dat schrijft het Amerikaanse persbureau AP op basis van een eigen analyse. Eerder kwam ook The New York Times tot dezelfde conclusie.
In 21 staten was het aantal nieuwe gevallen de afgelopen week hoger dan de week ervoor. AP noemt het een zorgwekkende trend, die verder kan oplopen nu steeds meer mensen weer aan het werk gaan. In diverse staten is de lockdown versoepeld.
De gouverneur van North Carolina overweegt de heropening van scholen en bedrijven terug te draaien. En in Texas liggen nu meer coronapatiënten in het ziekenhuis dan ooit tevoren.
De stijging van het aantal geregistreerde gevallen is ook merkbaar op de beurzen. De Dow Jones staat op het moment van schrijven op ruim 6 procent verlies. Daarmee ligt de beurs op koers voor het slechtste dagresultaat in drie maanden.
Er is geen eenduidige verklaring voor de toename van het aantal bevestigde coronabesmettingen. Sowieso speelt het een rol dat er steeds meer wordt getest. Maar experts zeggen dat een deel van de stijging ook komt door versoepelingen van de coronamaatregelen.
Spaanse voetbalcompetitie vanavond hervat
Stierenvechter: zielig dat de stieren naar het slachthuis moeten
Duizenden stieren die gefokt zijn voor de Spaanse stierenfeesten worden geslacht. Alle stierenfeesten van het land, inclusief het grootste spektakel San Isidro in Madrid, zijn afgelast vanwege de coronacrisis. De sector spreekt van een miljoenenverlies en wil compensatie van de Spaanse overheid.
Correspondent Rop Zoutberg sprak met stierenvechter Román Collado, die het zielig vindt wat er gebeurt met de dieren:
'Fouten bij zwaar getroffen verpleeghuis, maar richtlijnen niet geschonden'
Het Rotterdamse verpleeghuis waar in korte tijd veel mensen overleden aan corona, heeft zich volgens een onderzoeksrapport gehouden aan de richtlijnen. Het onderzoek is uitgevoerd door een extern bureau in opdracht van Stichting Humanitas, die het verpleeghuis runt.
In verpleeghuis De Leeuwenhoek stierven in enkele weken tijd minimaal 22 van de bijna 100 bewoners aan het coronavirus. Minister De Jonge kondigde daarop een onderzoek aan van de Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd. Dat onderzoek naar de sterfgevallen loopt nog.
Humanitas stuurde vandaag een samenvatting van het externe onderzoek naar de pers. Daarin staat dat De Leeuwenhoek "ongekend snel en hard is geraakt door het coronavirus. In de eerste chaos zijn er dingen niet goed gegaan."
Volgens de onderzoekers speelt mee dat de organisatie van het verpleeghuis "niet stabiel was na een periode van herstel". Het beleid werd steeds aangepast en de medewerkers waren niet goed op elkaar ingespeeld. Ook was de kennis over het virus nog beperkt, zoals volgens de onderzoekers ook in andere verpleeghuizen het geval was.
Onderaan de streep heeft De Leeuwenhoek "alle maatregelen genomen die op dat moment redelijkerwijs mochten worden verwacht", is de conclusie van het rapport.
Zomerkamp voor kinderen kan doorgaan
Kinderen tot en met 18 jaar mogen naar een zomerkamp, kindervakantie of een georganiseerd dagkamp. Minister De Jonge van Volksgezondheid vindt het belangrijk dat de jeugd dit ook in coronatijd kan doen.
Organisatoren van vakantiekampen hebben een protocol opgesteld en het OMT denkt dat daarmee aan alle coronaregels wordt voldaan. De Jonge schrijft nu aan de Tweede Kamer dat hij geen "belemmeringen" ziet voor allerlei kindervakanties. Die worden georganiseerd door gemeenten, sportverenigingen, de scouting, onderwijsinstellingen en culturele en religieuze jeugdverenigingen.
Op de vakantiekampen zal er extra aandacht zijn voor hygiëne en het goed ventileren van tenten en groepsaccommodaties. De bonte avond, een soort voorstellingsavond, mag volgens het protocol alleen in de buitenlucht.
Vanaf 29 juni is NS-dienstregeling weer compleet
Rechter: universiteit mag studenten online controleren op spieken
De Universiteit van Amsterdam mag tijdens online tentamens software gebruiken om te controleren of studenten frauderen. Dat heeft de voorzieningenrechter bepaald in een zaak die door twee studentenraden en een student was aangespannen.
Volgens de studenten is het gebruik van dit soort software een inbreuk op hun privacy en daardoor in strijd met de wet. Daarnaast vinden ze dat de UvA hun vooraf toestemming had moeten vragen. De rechter ging daar niet in mee.
Lees verder:
Schooldirecteuren: heropening verloopt goed, wel extra problemen
De volledige heropening van de basisscholen is tot nu toe over het algemeen goed verlopen, maar twee derde van de scholen liep wel tegen problemen aan. Dat concludeert de Algemene Vereniging Schoolleiders (AVS) uit een peiling onder 726 schooldirecteuren.
Het grootste probleem is het personeelstekort, dat volgens de directeuren extra nijpend is tijdens de coronacrisis. Een op de zes scholen had de afgelopen dagen een tekort aan personeel. Naast de reguliere tekorten en ziekmeldingen zijn er nu ook coronagerelateerde afmeldingen. "Het tekort aan leraren en schoolleiders was al schrijnend, maar met deze crisis zorgt dat voor problemen. Zeker omdat je de klassen niet nog groter kunt maken", zegt AVS-voorzitter Petra van Haren.
Gemiddeld liet per school één leraar zich testen, blijkt uit de peiling. In 5 procent van de gevallen bleek de persoon daadwerkelijk besmet.
Zo'n 92 procent van de ondervraagden zegt dat de eerste paar dagen zeer goed of uitstekend zijn verlopen. 8 procent van de scholen gaf aan dat het matig ging. De problemen die scholen ondervonden, zijn bijvoorbeeld angst voor besmetting bij personeel of ouders en moeilijkheden bij de schoonmaak en hygiëne. Andere complicaties deden zich voor bij het leerlingenvervoer, de schooltijden en het organiseren van looproutes in de school om voldoende afstand te houden .
Petities aan Tweede Kamer via videoverbinding
Burgers die de Tweede Kamer een petitie willen aanbieden, kunnen dat voortaan digitaal doen. Normaal wordt een petitie fysiek overhandigd, maar dat is vanwege de coronacrisis al maanden niet mogelijk.
De komende tijd kunnen mensen inbellen en dan kan de betrokken Kamercommissie via een videoverbinding op de hoogte worden gesteld van het verzoek of de klacht. De aanbiedingen zijn openbaar, want ze worden uitgezonden via een livestream van de Kamer.
Het recht van petitie is opgenomen in de grondwet. Behalve via een 'aanbieding' kunnen burgers ook schriftelijk of via de mail een verzoekschrift aan de Kamer sturen.
Zorgverleners smullen van eerste vaatje Hollandse Nieuwe
Kermisexploitanten naar huis
De demonstratie van kermisexploitanten op het Malieveld in Den Haag is afgelopen. De manifestatie is volgens de politie gemoedelijk verlopen. Er deden naar schatting zo'n 500 mensen mee aan het protest. Ze willen dat kermissen eerder open mogen dan 1 september.
Minister De Jonge heeft gezegd dat hij welwillend staat tegenover dit verzoek. "We zijn best bereid om te kijken wat eerder kan dan 1 september, maar dan moet het wel veilig. Je moet je aan de anderhalve meter afstand houden", zegt de minister.
Drie coronapatiënten minder op intensive care
Het aantal coronapatiënten op de intensive care is gedaald met drie tot 77. Dat meldt het Landelijk Coördinatiecentrum Patiënten Spreiding (LCPS).
"De covid-19-bezetting bevindt zich nu op een echt laag niveau", zegt voorzitter Ernst Kuipers. "Dat betekent dat op ruim een derde van de IC's geen coronapatiënt meer ligt.
KLM: klanten met voucher kunnen kiezen voor geld terug
Mensen die een voucher hebben gekregen omdat hun KLM-vlucht was geannuleerd vanwege de coronacrisis, kunnen alsnog hun geld terugkrijgen. Dat meldt de luchtvaartmaatschappij in een persbericht.
Tot nu toe was er alleen een garantie op geld terug voor tickets met een datum na 15 mei. In het geval van annulering kunnen klanten van Air France of KLM nu kiezen tussen het boeken van een nieuwe vlucht, een voucher of geld terug.
Een claimorganisatie kondigde twee weken geleden een rechtszaak aan tegen KLM en andere vliegmaatschappijen die klanten met geannuleerde vluchten alleen een voucher geven. Eurocommissaris Vestager zei onlangs dat consumenten het fundamentele recht hebben om geld terug te krijgen als een dienst niet wordt geleverd, in dit geval door de coronacrisis.
Lees verder:
Nog eens 1,5 miljoen uitkeringen aangevraagd in VS
In de Verenigde Staten hebben vorige week nog eens 1,5 miljoen mensen een werkloosheidsuitkering aangevraagd. Daarmee komt het totaal op 44 miljoen in twaalf weken tijd. Het betekent dat minstens een op de vier werkende Amerikanen zijn baan kwijt is geraakt. Het werkelijke aantal ligt hoger, omdat niet iedereen die is ontslagen ook recht heeft op een uitkering.
Het weekcijfer is wel weer lager dan een week eerder, toen nog bijna 1,9 miljoen uitkeringsaanvragen werden geregistreerd. De laatste tien weken was er steeds een daling ten opzichte van het begin van de coronacrisis.
A12 weer open, stilstaande kermiswagens weg
De A12 is in de richting Den Haag weer helemaal open. Dat meldt de ANWB. De weg was bij Nootdorp sinds 10.45 uur gesloten vanwege een stoet kermiswagens die op weg was naar Den Haag om te protesteren tegen de coronamaatregelen.
De groep demonstranten stond stil op de snelweg en weigerde aanwijzingen op te volgen, zegt de politie. De actievoerders moesten eigenlijk naar het ADO-stadion en vanaf daar met een pendelbus naar het Malieveld. Een groep demonstranten weigerde dat, waarop de politie hen de weg blokkeerde om te voorkomen dat de demonstranten met kermiswagens toch naar het Malieveld zouden rijden.
Vanwege de verkeersopstopping kon het verkeer er mondjesmaat langs. Om 13.35 uur werd op de A12 richting Den Haag een eerste rijstrook vrijgegeven. Sinds 14.30 uur mag het verkeer weer over alle rijstroken rijden.
Door het protest van de kermisexploitanten was de A12 ook in de richting van Utrecht kort dicht.
Kabinet ‘welwillend’ tegenover eerder openen kermissen
Minister De Jonge staat welwillend tegenover het verzoek van exploitanten om kermissen eerder toe te staan. Vanwege het coronavirus zijn kermissen tot 1 september verboden en exploitanten protesteren daar vandaag tegen in Den Haag. Ze zijn het er niet mee eens dat pretparken al wel open mogen en kermissen niet.
De Jonge erkent dat het zwaar is voor de kermisbranche. Hij zegt dat er "misschien wel iets mogelijk is", maar dat de branche dan met plannen moet komen. Daarover is gisteren al een gesprek geweest. "We zijn best bereid om te kijken wat eerder kan dan 1 september, maar dan moet het wel veilig. Je moet je aan de anderhalve meter afstand houden", zegt de minister.
100.000ste afspraak geboekt via coronalijn
De GGD heeft vanmiddag de 100.000ste afspraak gemaakt voor een coronatest via de speciale hulplijn die begin vorige week in het leven werd geroepen. Mensen kunnen naar 0800-1202 bellen om een test aan te vragen die uitwijst of ze besmet zijn met het virus.
Op de eerste dag dat de lijn in gebruik werd genomen, waren er opstartproblemen, waardoor mensen het nummer niet konden bereiken. Volgens de GGD loopt alles inmiddels gesmeerd.
Wel is er bij directeur Sjaak de Gouw nog ontevredenheid over hoelang het duurt om de testuitslag te krijgen. "We streven naar een uitslag binnen 24 uur, maar 48 uur is wel het uiterste. Dat halen we in ongeveer 96 procent van de gevallen. Dat is ronduit vervelend voor de 4 procent die zo lang moet wachten. Die hobbels proberen we nu ook te slechten. Het is en blijft een enorme operatie."
Europese Commissie wil binnengrenzen maandag open
De Europese Commissie wil dat alle Schengenlanden vanaf maandag 15 juni de binnengrenzen openen. Veel landen waren dat al van plan, zoals België en Nederland, maar sommige landen zijn nog niet zo ver. Spanje en Portugal willen dat bijvoorbeeld pas op 30 juni doen.
De commissie heeft geen drukmiddel, maar doet opnieuw een oproep:
RIVM: 3 ziekenhuisopnames, 2 doden
De afgelopen dag zijn drie nieuwe ziekenhuisopnames geregistreerd als gevolg van het coronavirus en twee nieuwe coronapatiënten zijn overleden, meldt het RIVM.
Gisteren registreerde het RIVM elf coronadoden en vijf ziekenhuisopnames. In Nederland zijn nu in totaal 6044 mensen overleden van wie vaststaat dat ze het virus hadden. Omdat niet alle patiënten getest worden, zijn de werkelijke aantallen hoger dan die hier genoemd worden.
Er zijn 164 nieuwe besmettingen geteld, gisteren waren dat er 184. Deze patiënten zijn niet allemaal in de afgelopen 24 uur positief getest, in het ziekenhuis opgenomen of overleden. Sommige patiënten worden later aan het RIVM gemeld.
'Kermissen moeten zo snel mogelijk open, anders gaat deze traditie verloren'
"Wat we nodig hebben is dat de kermissen zo snel mogelijk weer opengaan", zegt kermisexploitant Jan Vermolen. "Anders gaat deze traditie, deze volkscultuur, verloren." De coronamaatregelen gooien roet in het eten voor de kermisexploitanten.
Op het Malieveld vertellen ze waarom ze vandaag protesteren:
80 tot 100 wagens op Malieveld, snelwegblokkeerders onderweg richting ADO-stadion
Op het Malieveld staan zo'n tachtig tot honderd voertuigen van kermisexploitanten voor de demonstratie. Dat is meer dan de dertig die de gemeente en Staatsbosbeheer hadden toegestaan, maar ze hebben op het laatste moment toch besloten om ze toe te laten. Volgens een woordvoerder van Staatsbosbeheer gaat het Malieveld nu "richting vol".
De stoet kermiswagens die op de A12 stilstond, is inmiddels in beweging gekomen, meldt de politie. Na lang overleg hebben ze besloten de afslag richting het ADO-stadion te nemen. Mensen die willen demonstreren, kunnen met een pendelbus vanuit daar richting het Malieveld.
Politie: kermisbetogers blokkeren A12, willen niet weg
Op de A12 bij Den Haag staat al zeker anderhalf uur een stoet met kermiswagens stil op de snelweg. De politie heeft de deelnemers aan het kermisprotest gevraagd om door te rijden en de blokkade te stoppen, maar dat weigeren ze. "Er is nu sprake van een status quo", zegt een woordvoerder. De mobiele eenheid is ook ter plaatse.
"We hebben ze geprobeerd te begeleiden naar het ADO-stadion, maar daar hebben ze geen gehoor aan gegeven. Dit leidt tot een gevaarlijke situatie", aldus de politie.
Eerder werd de weg richting Den Haag bij Nootdorp afgesloten, nu is de weg richting Utrecht ook dicht.
Gemeente Den Haag laat meer wagens toe
De gemeente Den Haag laat meer kermiswagens toe op het Malieveld dan de tien wagens die daar aanvankelijk mochten staan. Nu mogen er in totaal dertig wagens staan, zegt Staatsbosbeheer.
Een voorwaarde is wel dat de demonstranten zich eerst moeten aanmelden bij het stadion van ADO. Ook mogen de wagens niet op het gras komen, maar moeten ze op de verharde wegen om het veld blijven, herhaalt de gemeente.
'Demonstratie in afwachting'
Op het Malieveld in Den Haag staan naar schatting enkele honderden kermisexploitanten voor het kermisprotest, zegt verslaggever Roel Pauw. "Volgens de organisatoren is het een aardig begin, maar wordt het pas een duidelijk vertoon als hun voertuigen ook deze kant op kunnen komen", zegt hij op NPO Radio 1.
Pauw merkt dat sommige demonstranten het vervelend vinden dat hun wagens nog niet zijn gearriveerd op het Malieveld. Die staan nog vast op de A12. "Ze zijn een beetje chagrijnig omdat ze geen actie kunnen voeren zoals ze gewild hadden. Het is een beetje een demonstratie in afwachting."
De politie en gemeente bekijken hoeveel voertuigen er uiteindelijk naar het Malieveld mogen. Van de gemeente mogen de wagens niet op het grasveld parkeren, maar alleen op de asfaltwegen om het veld heen.
Politie: kom niet meer naar Den Haag voor kermisprotest
De politie in Den Haag roept mensen die willen meedoen aan het kermisprotest op om niet meer naar de stad te komen. Het parkeerterrein van het stadion van ADO Den Haag en de aanvoerroute staan vol met voertuigen. Kermisexploitanten demonstreren vandaag in de stad, omdat ze eerder dan de geplande datum van 1 september aan de slag willen.
De exploitanten zeggen dat ze met 150 attracties en voertuigen naar Den Haag komen. Van de gemeente moeten ze verzamelen bij het stadion van ADO, maar ze willen naar het Malieveld toe. Op de A4 en A12 zijn files ontstaan. Op verzoek van de politie is de A12 richting Den Haag vanaf Nootdorp afgesloten.
Aantal jonge huizenkopers stijgt met 40 procent
Starters kopen steeds vaker een huis. Het aantal jonge huizenkopers in de leeftijd tot 35 jaar is sinds het begin van de coronacrisis met 40 procent gestegen, meldt De Hypotheker. Die noemt de sterke toename "opmerkelijk", want juist starters hebben het over het algemeen moeilijk op de huizenmarkt. "Het lijkt erop dat door de coronacrisis een keerpunt is ontstaan", zegt commercieel directeur Menno Luiten van De Hypotheker.
Reden voor de plotselinge stijging van het aantal kopers zou volgens de hypotheekverstrekker kunnen zijn dat het aanbod van woningen sinds het begin van de coronacrisis in maart wat is toegenomen. Ook zouden jongeren financieel geholpen worden door hun ouders en willen de kopers profiteren van de lage hypotheekrente.
"Vooralsnog blijven de woningprijzen stijgen als gevolg van de krapte op de woningmarkt, maar we zien dat deze stijging nu echt begint af te vlakken", zegt Luiten. "Door het groeiende aanbod willen veel starters hun kans grijpen, zeker omdat de economische en financiële gevolgen van de coronacrisis voor iedereen onzeker zijn."
IC-expert Gommers deelt in podcast zware coronamomenten
Vóór de coronacrisis zullen niet veel mensen hem hebben gekend: Diederik Gommers, voorzitter van de Nederlandse Vereniging voor Intensive Care. Hij kreeg landelijke bekendheid door zijn updates over de IC-capaciteit in Nederland. Presentatoren Mark de Bruijn en Jelle Visser interviewden hem voor de podcastserie In opname van het Erasmus MC, het ziekenhuis waar Gommers werkt.
De IC-expert beantwoordt daarin vragen over de momenten die voor hem doorslaggevend zijn geweest in de coronacrisis. Als voorbeeld noemt hij een verpleegkundige die hij huilend aantrof in de gang van zijn eigen ziekenhuis. Ook zegt hij dat hij bang was dat het Rotterdamse Erasmus MC "in code zwart" terecht zou komen. "Als wij in Rotterdam hetzelfde hadden meegemaakt als in Brabant, dan hadden we dat nooit aangekund."
Op de vraag of ouderen in de steek zijn gelaten in de coronacrisis, antwoordt Gommers: "Absoluut. Daar heb ik me ook wel schuldig over gevoeld. Heb ik niet te veel aandacht voor de IC gevraagd?"
De hele podcast is te beluisteren via de website van het Erasmus MC.
Besmettingen Rusland boven half miljoen
Het aantal geregistreerde coronabesmettingen in Rusland is boven de half miljoen gekomen. De afgelopen 24 uur kwamen er 8779 nieuwe gevallen bij, waardoor het totale aantal mensen dat besmet is (geweest) nu op 502.436 ligt. Rusland staat daarmee na de VS en Brazilië wereldwijd op de derde plaats. Het aantal nieuwe dagelijkse registraties verandert niet of nauwelijks sinds half mei. Daarvoor kwamen er dagelijks zo'n 11.000 coronabesmettingen bij.
Ondanks de aanhoudende stijging van het aantal geïnfecteerden worden beperkende maatregelen in veel gebieden versoepeld. In Moskou werd deze week het pasjessysteem afgeschaft. Daarvoor mochten mensen zich alleen binnen de stad verplaatsen als ze daar een pasje voor hadden. De economie van de hoofdstad komt stapje voor stapje weer op gang. Volgens de autoriteiten is de pandemie goeddeels onder controle.
President Poetin heeft bepaald dat op 24 juni de uitgestelde militaire parade ter gelegenheid van de 75ste Dag van de Overwinning op nazi-Duitsland moet worden gehouden. Die was oorspronkelijk voor 9 mei gepland. Op 1 juli gaan de Russen naar de stembus om zich uit te spreken over een aantal belangrijke wijzigingen van de grondwet, waaronder de mogelijkheid voor Poetin om zich nog eens twee keer kandidaat te stellen voor het presidentschap.
Flexwerkers kunnen vanaf 22 juni waarschijnlijk tegemoetkoming krijgen
Flexwerkers die een groot deel van hun inkomen zijn kwijtgeraakt door de coronacrisis, kunnen waarschijnlijk vanaf 22 juni een aanvraag indienen voor een tegemoetkoming. Het ministerie van Sociale Zaken laat weten dat het UWV druk bezig is met de laatste voorbereidingen voor de regeling. De regeling is bedoeld voor mensen die geen aanspraak kunnen maken op een andere uitkering, zoals de WW of de bijstand.
Voor allerlei andere groepen op de arbeidsmarkt was er al een vangnet in verband met de coronacrisis, maar voor mensen met een flexibel contract was nog niets geregeld. Daarvoor is nu op verzoek van de Tweede Kamer de Tijdelijke Overbruggingsregeling Flexibele Arbeidskrachten (TOFA) in het leven geroepen.
Mensen die in februari nog minstens 400 euro bruto verdienden als flexwerker, en bij wie minstens de helft van het inkomen is weggevallen, krijgen een eenmalige uitkering van 550 euro bruto per maand voor de maanden maart, april en mei. Dat is een vaststaand bedrag, onafhankelijk van de precieze verdiensten.
Oorspronkelijk vielen de meeste studenten met een bijbaan niet onder de regeling, maar op aandringen van de Kamer is het drempelbedrag verlaagd naar 400 euro. Daardoor komen ook studenten ervoor in aanmerking.
Grens twee miljoen besmettingen VS gepasseerd
In de Verenigde Staten is de grens van twee miljoen coronabesmettingen vannacht gepasseerd, blijkt uit cijfers van de Johns Hopkins-universiteit. Eind april was de VS nog het eerste land dat een miljoen besmettingen telde.
Brazilië volgt de VS met ruim 770.000 positieve tests. Geen ander land heeft nog meer dan een half miljoen besmettingen gemeld.
In de VS zijn ook nog steeds de meeste mensen overleden aan de gevolgen van het virus, bijna 113.000. Gezondheidsdeskundigen zeggen dat de versoepeling van maatregelen in veel staten heeft geleid tot een opleving van het virus. De kans is ook aanwezig dat het aantal besmettingen door de protesten tegen politiegeweld en racisme de komende tijd gaat toenemen.
Eerste vaatje nieuwe haring voor zorgpersoneel
Het eerste vaatje nieuwe haring wordt voor het eerst in 35 jaar niet geveild. In plaats daarvan wordt het vandaag aangeboden aan zorgpersoneel in het Erasmus MC in Rotterdam. Voorzitter Diederik Gommers van de Nederlandse Vereniging voor Intensive Care en Ernst Kuipers van het Landelijk Netwerk Acute Zorg nemen het vaatje in ontvangst. Daarna worden alle zorgverleners in het ziekenhuis op haring getrakteerd.
De veiling van de Hollandse nieuwe kon door de coronamaatregelen dit jaar niet doorgaan. Het Nederlandse Visbureau vond dat "de hardwerkende zorgverleners in de frontlinie" dan het eerste vaatje moesten krijgen.
Gekozen is voor Kuipers en Gommers omdat zij al maanden het gezicht zijn van de strijd tegen het coronavirus in Nederland. Aan de overhandiging gaat de traditionele keuring vooraf. De haring wordt "vakkundig gefileerd en aan de heren gepresenteerd". Op verzoek van de twee voorzitters wordt ook het personeel in drie andere ziekenhuizen, in Groningen, Breda en Enschede, vandaag getrakteerd op de eerste haring van het nieuwe seizoen.
BNR: lege schappen Action
Bij Action zijn veel schappen leeg vanwege een leveringsprobleem. Dat bevestigt de winkelketen aan BNR. De problemen komen doordat distributiecentra in Frankrijk, Duitsland en Polen wekenlang hebben stilgelegen vanwege de coronacrisis. Ook zijn leveringen uit China vertraagd.
Op het moment dat de distributiecentra van Action weer open mochten, stonden ze nog vol met paasartikelen van voor de uitbraak. Om de problemen in de hand te houden, besloot Action om de voorraden over Europa te verdelen. Volgens de keten is in het slechtste geval 15 procent van het assortiment niet op voorraad. Dat verschilt sterk per winkel en regio, zegt een woordvoerder.
Volle bak bij Servische voetbalderby
In Servië zijn de coronamaatregelen dusdanig versoepeld dat voetbalwedstrijden weer met publiek gespeeld mogen worden. Daar werd gisteravond gretig gebruik van gemaakt door 20.000 fans van Partizan en Rode Ster voor de halve finale van het nationale bekertoernooi. De altijd verhitte stadsderby van Belgrado werd met 1-0 gewonnen door Partizan.
Rover: ov moet weer langzaam terug naar normaal
Reizigersvereniging Rover wil dat mensen in de daluren weer moeten kunnen terugkeren in het openbaar vervoer. Rover heeft stapsgewijze versoepelingen opgesteld in een plan, waarmee het ov weer terug naar normaal moet gaan.
Het openbaar vervoer is voor nog geen 30 procent bezet en dat vindt de organisatie onnodig laag. Volgens directeur Freek Bos moet er gestreefd worden naar een bezettingsgraad van 40 procent in de daluren. Om dat voor elkaar te krijgen én om het ov in de spits te ontlasten, zouden vervoersbedrijven korting kunnen bieden op rustige tijdstippen en aan de randen van de spits, vindt Rover.
Ook vindt de reizigersvereniging dat het fietskaartje en de samenreiskorting kunnen terugkeren. Hoe snel de versoepelingen moeten worden doorgevoerd, moet bepaald worden door de ontwikkelingen rondom het virus. "Het wordt hoog tijd om ook de ov-reiziger een stip op de horizon te bieden", stelt Bos.
Piek meldingen phishing tijdens crisis
De Belastingdienst kreeg tijdens de coronacrisis veel meer meldingen van pogingen tot phishing, oplichting via internet. Tijdens de piek werden er 10.000 tot 12.000 meldingen per week gedaan, terwijl dat normaal zo'n 2000 per week zijn. Nu ligt het aantal meldingen op 4000 tot 6000 per week.
"Sinds de start van de coronacrisis zien we een opvallende toename", zegt Henk Hendriks van de Belastingdienst. "We vermoeden dat er een verband is, omdat we allemaal veel vaker online zijn."
Lees hier meer over oplichters die zich voordoen als de Belastingdienst:
Studenten helpen scholieren om achterstanden in te lopen
Studenten van lerarenopleidingen en pedagogische studies gaan basisschoolleerlingen en middelbare scholieren helpen bij het inlopen van achterstanden die zijn ontstaan door de coronacrisis. Onderwijsministers Slob en Van Engelshoven hebben dat afgesproken met de Vereniging van Universiteiten (VSNU) en de Vereniging Hogescholen (VH).
In eerste instantie komt er extra hulp van de universiteiten in Amsterdam, Leiden en Utrecht. Voor het nieuwe schooljaar wordt onderzocht of studenten van lerarenopleidingen in andere steden in het land ook kunnen worden ingezet.
Scholen gaan eerst bekijken wie er extra hulp nodig heeft. Daarna wordt bepaald hoe dat wordt opgelost, bijvoorbeeld met zomerschool of bijlessen. De studenten doen op die manier onder begeleiding extra praktijkervaring op. Soms verdienen ze ook studiepunten.
"Deze extra handen ontlasten leraren en helpen leerlingen vooruit", zegt Slob. "Goed om te zien dat we ons met elkaar verantwoordelijk voelen om achterstanden zoveel mogelijk in te lopen."
Nieuw liveblog
Welkom in het liveblog van donderdag 11 juni. Het liveblog van gisteren, woensdag 10 juni, is hier terug te vinden.