NOS Nieuws

Wekdienst 5/5: 75 jaar bevrijding moet vooral thuis en online worden gevierd

Goedemorgen! Nederland viert 75 jaar bevrijding, maar op een andere manier dan velen voor ogen hadden. Door de coronacrisis gaan allerlei feestelijkheden, waaronder de bevrijdingsfestivals, niet door. Hieronder lees je wat er vandaag wel gebeurt.

Eerst het weer: vandaag is het vrij zonnig en droog. In het noorden en noordoosten kunnen wel wat wolkenvelden overtrekken. Het wordt 13 tot 17 graden bij een matige noordoostenwind. De komende dagen blijft het zonnig. De temperatuur gaat verder omhoog en later in de week kan het ruim 20 graden worden.

Ga je vandaag de weg op? Hier vind je het overzicht van de werkzaamheden. Check hier de aangepaste dienstregeling voor het spoor.

Wat kun je vandaag verwachten?

  • In alle provincies waar de veertien Bevrijdingsfestivals zouden plaatsvinden wordt 'het vrijheidsvuur' ontstoken. De festivals gaan niet door, maar de ambassadeurs gaan proberen er online alsnog een feestelijke dag van te maken. Ook vertellen Roxanne Hazes, Snelle, Lucas & Steve en Kris Kross Amsterdam in vier documentaires wat vrijheid voor hen betekent.
  • Minister Sigrid Kaag houdt in Vlissingen een verkorte versie van de jaarlijkse H.M. van Randwijklezing. In de lezing, vernoemd naar schrijver, journalist en verzetsheld H.M. van Randwijk (1909-1966), staan vrijheid en verdraagzaamheid centraal. De voordracht is vanaf 11.00 uur te volgen via NPO Politiek.
  • Roxanne Hazes heeft op verzoek van het Nationaal Comité 4 en 5 mei een eigen versie van het nummer Zing, vecht, huil, bid, lach, werk en bewonder van Ramses Shaffy gemaakt. Dat nummer wordt om 16.55 uur gedraaid door verschillende radiostations. Ook aan beiaardiers is gevraagd om het nummer te spelen.
  • Ter vervanging van het Concert aan de Amstel maakt de NOS een uitzending vanuit de foyer van Theater Carré in Amsterdam. Artiesten als Roel van Velzen en Simone Kleinsma treden - met inachtneming van de coronamaatregelen - op onder begeleiding van het Metropole Orkest. Ze geven een muzikale terugblik op de 75 jaar na de bevrijding. Daarnaast geeft presentator Simone Weimans een overzicht van de hoogtepunten uit de 5 mei-concerten uit het verleden. De uitzending is tussen 20.35 uur en 22.10 uur te zien op NPO 1.

Wat heb je gemist?

Het kabinet wil de bevolking meer "perspectief" gaan bieden in de strijd tegen het coronavirus. Premier Rutte zal dat woensdag op een persconferentie uiteen gaan zetten, zo melden bronnen rond het kabinet aan Nieuwsuur. De nadruk zal meer komen te liggen op de dingen die wél kunnen.

Het advies blijft nog steeds dat mensen zoveel mogelijk thuisblijven en vanuit huis werken, maar zal minder dwingend zijn dan tot nu toe. De nadruk komt te liggen op thuisblijven als je klachten hebt.

Ook overweegt het kabinet contactberoepen als kappers en schoonheidsspecialisten op korte termijn weer open te laten gaan. Daarnaast wordt voorzichtig bekeken of terrassen en strandtenten daarna ook weer kunnen openen. Maar grote evenementen en volle kroegen blijven echt uit den boze.

Ander nieuws uit de nacht:

En dan nog even dit:

Om middernacht staken staatssecretaris Paul Blokhuis en burgemeester Geert van Rumund van Wageningen op het plein voor Hotel De Wereld het eerste bevrijdingsvuur al aan. Daarna zong sopraan Tania Kross het Wilhelmus:

Bevrijdingsvuur in Wageningen ontstoken

Fijne Bevrijdingsdag!

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl