Coronanieuws 25 maart: afvlakking besmettingen en wachten op meer duidelijkheid
Wat was er vandaag in het nieuws rond het coronavirus? Een overzicht van de belangrijkste gebeurtenissen.
De maatregelen die de Nederlandse overheid heeft genomen om de corona-uitbraak zo goed mogelijk te beheersen, hebben ervoor gezorgd dat de groei van de uitbraak afvlakt. Dat zei Jaap van Dissel, directeur van het Centrum voor Infectieziektenbestrijding (CIB) van het RIVM in een briefing voor de Tweede Kamer. "Er is in ieder geval sprake van een positieve trend", zei hij.
Dat heeft een positieve invloed op de langere termijn, maar de verwachtingen van het aantal ernstig zieke patiënten de komende dagen zijn onverminderd ernstig. Voorzitter van de Nederlandse Vereniging voor Intensive Care Diederik Gommers gaf in de Tweede Kamer een alarmerend signaal af. Nu liggen er ongeveer 600 patiënten op de IC's in de ziekenhuizen, volgende week zijn dat er waarschijnlijk 1600, van wie 1100 coronapatiënten. "Die bedden zijn er nu niet", zei Gommers.
Er wordt door de ziekenhuizen wel hard gewerkt meer bedden en apparatuur te krijgen die geschikt zijn voor coronapatiënten:
Hoe het dan nu gaat op zo'n intensive care? Maastricht UMC heeft beelden vrijgegeven van hoe het er daar aan toe gaat. Alle 27 IC-bedden zijn er bezet, en het ziekenhuis is nu druk bezig met een verdubbeling van het aantal plaatsen. Er heerst wel rust, zegt intensivist Iwan van der Horst.
Een bijzonder inkijkje:
Het aantal mensen dat in Nederland is overleden aan het coronavirus is opgelopen met 80, 17 meer dan een dag eerder. Het totale dodental in Nederland als gevolg van het virus staat nu op 356. Daarbij benadrukt het RIVM dat overlijden niet altijd direct wordt gemeld; sommige mensen kunnen dus al eerder zijn overleden dan de afgelopen dag.
Ook op de intensive cares werd het voller: daar liggen nu 644 coronapatiënten:
Het kabinet beslist komende dinsdag hoe Nederland verdergaat met de bestrijding van het coronavirus. Het gaat om de maatregelen die tot 6 april gelden, dus onder meer over het thuiswerken en de sluiting van scholen, restaurants en musea.
"We kijken hoe we ervoor staan en wat het betekent voor die maatregelen", zei premier Rutte in een kort persmoment. Rutte herhaalde dat evenementen die een vergunning nodig hebben, sowieso tot 1 juni zijn geschrapt.
Faillissementen
Minister Hoekstra van Financiën zei in een debat in de Tweede Kamer dat er, ondanks het forse steunpakket, de komende tijd toch bedrijven failliet zullen gaan.
Er is in de Kamer zeer brede steun voor de maatregelen. Het kabinet trekt alleen de komende drie maanden al 15 tot 20 miljard euro uit om bedrijven te helpen het hoofd boven water te houden. "Maar", zo waarschuwde Hoekstra, "er zullen toch bedrijven in de grootst mogelijke problemen komen door de coronacrisis."
Uitzonderlijke maatregel Duitsers
De Bondsdag in Berlijn stemde vanmiddag in met het verhogen van de schuldenlast. Een hoogst uitzonderlijke gebeurtenis in een land waar het beperken van de staatsschuld bij wet is vastgelegd.
Het economische stabiliseringsfonds om de Duitse economie te redden bedraagt nu zo'n 600 miljard euro. En volgens sommige berekeningen kan dat nog oplopen tot boven de 1000 miljard - een biljoen.
En om 12.00 uur klonk in verschillende kerken het Onze Vader. De paus riep katholieken én protestanten wereldwijd op om mee te bidden.
Hij ging zelf voor in het gebed vanuit Rome: