De minister en Kamerleden overleggen over het noodpakket aan maatregelen
NOS Nieuws

Hoekstra: ondanks steunpakket zullen bedrijven omvallen

Ondanks het forse steunpakket dat het kabinet in het leven heeft geroepen om de economische gevolgen van de coronacrisis op te vangen, zullen bedrijven in Nederland de komende tijd failliet gaan. Dat maakte minister Hoekstra van Financiën duidelijk in het debat in de Tweede Kamer over het steunpakket.

Er is in de Kamer zeer brede steun voor de maatregelen. Het kabinet trekt alleen de komende drie maanden al 15 tot 20 miljard euro uit om bedrijven te helpen het hoofd boven water te houden. "Maar", zo waarschuwde Hoekstra, "er zullen toch bedrijven in de grootst mogelijke problemen komen door de coronacrisis."

Zorgen over gat in de begroting

Hoekstra zei dat de schatkist dit pakket kan dragen, zelfs als er later nog een keer of zelfs nog twee keer zulke bedragen moeten worden uitgegeven om de economie te steunen.

Wel maakt hij zich zorgen over de gevolgen van de crisis voor de begroting. "Eén ding is zeker: de begroting die we op Prinsjesdag wilden presenteren kan linea recta de prullenbak in. Mijn zorg gaat over de inkomstenkant van de begroting en de economie."

"Zelfs het beste scenario gaat uit van een recessie. We hopen dat we in een V terechtkomen. Dus een korte diepe crisis en daarna een snel herstel. Maar dat is niet gegarandeerd", zei de minister.

Door zo'n recessie komt er veel minder belasting binnen bij de overheid. Hoekstra: "In sommige sectoren gaan er tientallen procenten vanaf. Dus daar zal de overheid voor moeten lenen, 45 tot 65 miljard. Gewoon om te zorgen dat we de ziekenhuizen kunnen betalen. Dat we de politieagenten en onderwijzers kunnen betalen."

Spoed

Het kabinet gaat de regelingen nog verder uitwerken. De Tweede Kamer dringt aan op spoed, want het water staat veel ondernemers tot aan de lippen. Volgens Hoekstra is het eerder een kwestie van dagen dan van weken voordat er duidelijkheid is.

De minister veroordeelde bedrijven die "het gore lef" hebben om een slaatje te slaan uit de crisis. "Die denken: dit is het moment om de prijzen te knijpen, of om af te komen van personeel. Ik doe een moreel appèl op alle betrokkenen: wees eerlijk. Tegen leveranciers, klanten, maar ook tegenover de overheid."

De regelingen zijn volgens hem niet bedoeld voor bedrijven die weinig last hebben van de coronacrisis. Vermogende bedrijven, waar leidinggevenden tonnen verdienen, zouden er ook gebruik van kunnen maken. Vooral de linkse partijen hebben daar zorgen over. Hoekstra begrijpt dat. "Het staat nadrukkelijk op mijn netvlies."

Ook fraude met de steunmaatregelen noemde Hoekstra onacceptabel. "Daar gaan we hard tegen optreden."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl