NOS NieuwsAangepast

Door coronacrisis getroffen zelfstandige krijgt makkelijker bijstand

Het kabinet komt zzp'ers tegemoet die door de coronacrisis hun inkomen kwijt zijn. Ze komen eerder in aanmerking voor een bijstandsuitkering omdat de regels daarvoor versoepeld worden, melden bronnen in Den Haag.

Nederland heeft ongeveer 1,2 miljoen zelfstandigen zonder personeel (zzp'ers). Bij veel van hen vallen de inkomsten helemaal weg. Ze kunnen aanspraak maken op een bijstandsuitkering, maar daar gelden nu strenge regels voor.

Zo wordt het inkomen van een eventuele partner meegerekend en wie vermogen heeft, komt niet in aanmerking voor een uitkering. Volgens de bronnen worden die regels vanwege de coronacrisis versoepeld. Ook krijgen gemeenten de opdracht sneller bijstand uit te keren. Nu kan het wel dertien weken duren voordat een aanvraag wordt goedgekeurd.

Boosheid

Gisteren leidden opmerkingen van minister Wiebes over zzp'ers nog tot boosheid onder zelfstandigen. De minister zei in WNL op Zondag dat zzp'ers bewust het risico hebben genomen dat ze bij een crisis achteruit gaan in inkomen. "Daar hebben zij ook een beetje zelf voor gekozen. Ze hebben zelf gezegd dat ze geen vast dienstverband willen." Maar veel zelfstandigen zeggen dat er vaak helemaal geen sprake is van vrijwilligheid.

De versoepeling van de bijstandsregels is onderdeel van een groot steunpakket voor ondernemers, dat het kabinet morgen presenteert. Volgens bronnen is het een "kanon aan maatregelen" om het bedrijfsleven door de crisis te helpen.

Geen ondernemersrisico

Vanmiddag overlegden de minister Koolmees van Sociale Zaken en minister Wiebes van Economische zaken met vakbond FNV en werkgeversorganisatie VNO-NCW over het steunpakket. Na afloop waren de voorzitters van beide organisaties positief.

"Het is een bijzondere situatie die om bijzondere maatregelen vraagt", vindt Han Busker. Volgens de FNV-voorzitter moet het kabinet een aantal dingen doen. "Overbrugging, zodat bedrijven de lonen kunnen uitbetalen en banen behouden blijven. En misschien moet je ook wel een fonds inrichten voor mensen die als zelfstandige aan de slag zijn en dergelijke. We hebben daar een goed gesprek over gehad met het kabinet. En vervolgens is het aan het kabinet om met de goede maatregelen te komen."

"Wat ik gisteren heb gezegd is dat ondernemers eigen risico dragen, maar wat ik ook heb gezegd is dat dit geen ondernemersrisico meer is. Dit is het coronarisico en daar moeten mensen nou juist niet de dupe van worden", aldus minister Wiebes.

Diepe zakken

"Elke suggestie dat het coronavirus veel banen gaat kosten werp ik verre van mij", zegt Hans de Boer van VNO-NCW. "We gaan proberen om de diepe zakken van ons allemaal op een hele gestructureerde manier de economie in te stuwen. Zodat burgers, de werknemers en ondernemers de zekerheid hebben: dit land laat ons niet vallen."

De Boer maakt zich geen zorgen over het geld. "Er is geen land dat zulke diepe zakken heeft als Nederland. Dat is geld van ons allemaal. Daar hebben we voor gespaard, hard gewerkt en dat moet nu worden ingezet."

Voor de ministers was dit gesprek belangrijk, zei minister Wiebes, "omdat we hebben gezegd wat maar nodig is moeten we doen. En dat betekent dat we voor iedere sector, voor iedere type werk en inkomen moeten weten wat er nodig is en daarom hebben we veel contact om te zorgen dat we hier doorheen komen."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl