Noodtoestand in Nieuw-Zeeland, Zuid-Korea schiet VS te hulp
- In Nieuw-Zeeland is de noodtoestand afgekondigd en gaat het land vanmiddag helemaal op slot
- Zuid-Korea gaat coronatests naar de VS sturen, waar het aantal besmettingen snel toeneemt
- De scholen in Nederland blijven waarschijnlijk ook na 6 april nog dicht, in afwachting van een RIVM-onderzoek
- Sinds maandag zijn 63 coronapatiënten overleden, 29 meer dan een dag eerder.
- Bekijk op deze kaart het aantal gemelde besmettingen wereldwijd en op deze kaart de door het RIVM gemelde Nederlandse besmettingen. Hier vind je de laatste cijfers uit Nederland.
- Lees in deze collectie de antwoorden op jullie vragen over het coronavirus.
We gaan verder in een nieuw liveblog
Dit liveblog sluit nu. We gaan verder in een nieuw liveblog met regelmatige updates. Lees dat hier.
Aantal besmettingen op Aruba in twee dagen verdubbeld
Op Aruba is het aantal bevestigde besmettingsgevallen in twee dagen bijna verdubbeld. Maandag stond de teller op negen, dinsdagavond was het opgelopen tot zeventien. Onder de patiënten is een medewerker van het ziekenhuis in Oranjestad.
Aruba heeft 106.000 inwoners, vergelijkbaar met bijvoorbeeld Emmen, waar zeven besmettingen zijn. De hogere cijfer hangt volgens de minister van Gezondheidszorg samen met het grotere aantal tests dat wordt afgenomen. Curaçao houdt vast aan de praktijk waarbij alleen mensen getest worden die al symptomen van de ziekte covid-19 vertonen en uit het buitenland komen.
Toch steeg ook daar het aantal bevestigde gevallen gisteren, van vier naar zes. Op Sint Maarten zijn op het Nederlandse gedeelte twee besmettingen bekend, evenals op het Franse gedeelte. Op Bonaire, Saba en Sint Eustatius zijn geen besmettingen geregistreerd. Wel zijn er ongeveer 250 mensen in quarantaine op Bonaire.
VS krijgt hulp van Zuid-Korea bij strijd tegen virus
Zuid-Korea gaat tests voor het coronavirus naar de VS sturen, als het die tenminste nog overheeft. President Trump heeft in een telefoongesprek met zijn Zuid-Koreaanse ambtgenoot Moon Jae-in toegezegd dat hij zal zorgen voor goekeuring door de instantie die toeziet op medicijnen in de VS, de Food and Drug Adminstration (FDA).
Zuid-Korea is snel nadat het virus daar toesloeg begonnen met het op grote schaal testen van mogelijke patiënten. Bij een positieve uitslag moesten mensen in quarantaine en werden zoveel mogelijk mensen met wie zij contact hadden gehad getraceerd en ook getest. Daardoor wist het land de verspreiding naar verhouding snel te vertragen en zijn er relatief weinig doden: 120 op ruim 9000 besmettingen. Ook is de afgelopen twee weken het aantal besmettingen beperkt gebleven tot niet meer dan 100 per dag.
In de VS werden aanvankelijk maar weinig tests afgenomen. Het aantal besmettingen neemt nu snel toe met duizenden per dag. Vooral de staat New York wordt de laatste dagen zwaar getroffen: daar zijn zo'n 25.000 mensen besmet, van wie 15.000 in de stad New York - een derde van alle gevallen in de VS.
Braziliaanse president: media hebben angst gezaaid, we moeten terug naar het normale leven
In een tv-toespraak heeft de Braziliaanse president Bolsonaro opgeroepen om "terug te keren naar het gewone leven". De uiterst rechtse president had geen goed woord over voor de verregaande maatregelen in verschillende Braziliaanse deelstaten om verspreiding van het coronavirus tegen te gaan. Hij merkte op dat het coronavirus vooral gevaarlijk is voor mensen boven de zestig. "Dus waarom zijn de scholen dan gesloten?", vroeg hij zich af. Ook viel hij de media frontaal aan: die hebben met hun berichtgeving "angst gezaaid", beweerde hij.
Bolsonaro, die zaterdag 65 werd, zegt zich geen zorgen te maken over zijn eigen gezondheid. "Vanwege mijn atletische achtergrond hoef ik nergens bang voor te zijn. Als ik besmet zou raken, zou ik hoogstens de symptomen hebben van een griepje". Begin deze maand was hij in de Verenigde Staten, waar hij onder andere een ontmoeting had met president Trump. Zeker 23 leden van de delegatie die met Bolsonaro meereisde zijn besmet. De president zegt dat hij is getest en niet besmet is, maar hij weigert de officiële testresultaten te publiceren.
In Brazilie bestaat veel onvrede over Bolsonaro's aanpak van de coronacrisis. Ook tijdens deze toespraak klonken in veel plaatsen vanaf de balkons 'potten-en-pannenprotesten'.
Noodtoestand in Nieuw-Zeeland, aantal besmettingen stijgt naar verwachting nog dagen
In Nieuw-Zeeland is de noodtoestand afgekondigd nadat 50 nieuwe coronapatiënten zijn gemeld. Van drie van hen staat overigens nog niet vast dat zij zijn besmet met het virus. De noodtoestand blijft zeven dagen van kracht, maar kan worden verlengd. De regering krijgt daardoor de mogelijkheid om bijvoorbeeld militaire patrouilles te laten uitvoeren.
Om middernacht lokale tijd (12.00 uur 's middags in Nederland) gaat het land volledig op slot voor zeker vier weken. Verwacht wordt wel dat het aantal besmettingsgevallen nog ten minste tien dagen zal blijven stijgen. Er zijn tot nu toe ruim 200 besmettingsgevallen bekend in Nieuw-Zeeland. Zes mensen zijn opgenomen in het ziekenhuis, geen van hen ligt op de intensive care.
"Als je je afvraagt wat je wel of niet kan doen, houd het dan simpel: doe alsof je covid-19 hebt", zei premier Ardern in een persconferentie. "Elke beweging die je dan maakt betekent een risico voor een ander. Zo moeten we met zijn allen denken."
Niet naleven quarantaineregels in Italië? Maximaal vijf jaar cel
Italië verhoogt de maximale celstraf voor coronapatiënten die zich niet aan de quarantaineregels houden tot vijf jaar. Dat staat in een decreet dat de regering dinsdagavond heeft uitgegeven. Tot nog toe was de maximale gevangenisstraf drie maanden. Eerder waren de boetes voor mensen die besmet zijn met het coronavirus en toch hun huis uit gaan al verhoogd: van zo'n 200 euro naar minimaal 400 euro en maximaal 3000 euro.
In het decreet is verder bepaald dat de regionale autoriteiten meer vrijheid krijgen om zelf maatregelen te nemen in de strijd tegen het virus. In Italië is het alleen toegestaan om de deur uit te gaan voor werk, artsenbezoek of boodschappen doen. Er zijn ruim 69.000 mensen besmet met het coronavirus. De maatregelen tegen de verspreiding van het virus gelden tot 3 april; premier Conte noemde berichten dat die tot eind juli zouden worden verlengd compleet onwaar.
Eerste coronapatiënt van Nederland hersteld en weer aan het werk
De patiënt bij wie in Nederland een maand geleden als eerste een besmetting met het coronavirus werd vastgesteld, een 56-jarige man uit Loon op Zand, is hersteld. Burgemeester Wetering van Tilburg zei bij Jinek dat de man weer naar buiten mag en aan het werk is. Ook met zijn gezin gaat het goed; zijn vrouw en dochter raakten ook besmet.
Alpe d'HuZes doorgeschoven naar juni 2021
Alpe d'HuZes gaat dit jaar niet door vanwege het coronavirus en wordt doorgeschoven naar juni 2021, heeft de organisatie van het evenement bekendgemaakt. Alpe d'Huzes zou dit jaar op 4 juni voor de vijftiende keer plaatsvinden. Er is voor deze editie tot nu toe ruim 6 miljoen euro ingezameld. Dat bedrag telt mee voor volgend jaar.
New York epicentrum van corona-uitbraak in VS
In de Amerikaanse staat New York dreigt de corona-epidemie uit de hand te lopen. Het aantal besmettingen neemt veel sneller toe dan werd gevreesd. In New York zijn nu ruim 25.000 gevallen bevestigd. Gouverneur Cuomo verwacht de piek van de besmettingen over twee tot drie weken.
In de stad New York, waar ruim acht miljoen mensen wonen, zijn 157 mensen overleden aan de gevolgen van een besmetting. Er zijn zo'n 15.000 mensen besmet, bijna een derde van het totale aantal in de VS. Er gelden al strenge maatregelen, maar het Witte Huis zegt dat iedereen die onlangs in New York is geweest nu twee weken in quarantaine moet.
Slob: scholen waarschijnlijk ook na 6 april nog dicht
Minister Slob van Onderwijs zegt dat het besluit wanneer de scholen weer open gaan pas genomen kan worden als de uitkomsten er zijn van een onderzoek naar corona binnen gezinnen, dat vandaag is begonnen. De resultaten van dat onderzoek zijn vrijwel zeker nog niet op 6 april bekend.
In Op1 zegt Slob: "We hebben heel duidelijk aangegeven dat we die uitkomsten ook willen gebruiken voor de periode daarna. Als duidelijk is dat dit onderzoek na 6 april pas zal gaan verschijnen, dan zal ook de maatregel dat de scholen nog niet open gaan worden verlengd." Slob hoopt morgen te weten wanneer het onderzoek van het RIVM klaar is, om de scholen duidelijkheid te kunnen geven.
Het onderzoek wordt gehouden onder honderd gezinnen met corona-patiënten. Nadat er een besmetting is vastgesteld, neemt een verpleegkundige monsters af. Een maand lang worden van het gezin alle klachten bijgehouden. Nu is nog onbekend hoe besmettelijk kinderen precies zijn en wat hun rol in de verspreiding van corona is.
Meer duidelijkheid kabinet over evenementen en bijeenkomsten
Het kabinet heeft de aanvullende maatregelen die gisteren zijn genomen vandaag verder uitgewerkt. Er is met name meer duidelijk geworden over het soort evenementen en het aantal mensen dat daarbij aanwezig mag zijn.
Voor de meeste maatregelen geldt dat ze uiterlijk op 6 april worden heroverwogen.
Ov-personeel bedreigd vanwege coronamaatregelen
In de regio Amsterdam zijn medewerkers van het openbaar vervoer de laatste paar dagen herhaaldelijk bedreigd en mishandeld vanwege de coronamaatregelen, meldt Het Parool. Reizigers denken dat ze niet hoeven te betalen voor hun rit omdat de bussen minder vaak rijden, zegt Connexxion.
In het ov zijn extra maatregelen genomen om mensen op gepaste afstand van elkaar te houden. Ook stappen mensen nu achter in de bus en de tram. Daardoor is er geen controle bij het instappen en gebeurt het dat mensen niet inchecken. Als personeel hen daarop aanspreekt, wordt het volgens de vervoerders onheus bejegend.
Minister Van Nieuwenhuizen noemt het gedrag op Twitter "gestoord en totaal onacceptabel":
Zonderland heeft 'intentie om door te gaan'
Nu de Olympische Spelen in Tokio definitief zijn uitgesteld naar 2021 is er voor sporters eindelijk duidelijkheid. Er kunnen nieuwe voorbereidingsplannen worden opgesteld, of sporters denken nog eens na over hun toekomst.
Tot die laatste categorie behoort turner Epke Zonderland. De olympisch kampioen van 2012 aan de rekstok was sinds vorige maand nagenoeg zeker van deelname aan zijn vierde Spelen. "Ik had graag gezien dat-ie had kunnen doorgaan. Maar nu de Spelen verplaatst zijn, heb ik wel de intentie om volgend jaar door te gaan", zegt hij.
Zonderland is niet de enige die de komende tijd een lastige knoop moet doorhakken. Toch is chef de mission Pieter van den Hoogenband tevreden met het besluit van het IOC. Hij zag dat veel sporters de afgelopen tijd in onzekerheid leefden en werden gedwongen om risico's te nemen met doortrainen.
Eerste veroordeling in Spanje voor overtreden lockdown
In Spanje is voor het eerst een man veroordeeld voor 'verzet tegen de autoriteiten' tijdens de lockdown. Hij kreeg vier maanden cel.
De afgelopen 24 uur werden 130 Spanjaarden gearresteerd voor het niet naleven van de afgrendeling. 20.000 mensen kregen een boete. In totaal zijn sinds het uitroepen van de noodtoestand 926 Spanjaarden gearresteerd. 102.000 mensen kregen een proces-verbaal voor overtreding van de lockdown.
Volgens minister van Justitie Grande-Merlaska is afgelopen dagen ook een aantal coronapatiënten weggelopen uit de ziekenhuizen waar ze werden behandeld. Er wordt nu gekeken hoe deze mensen vervolgd kunnen worden.
In de hoofdstad Madrid worden de regels van de afgrendeling verder verscherpt. Werknemers zijn vanaf nu verplicht een verklaring van hun werkgever te laten zien bij de verkeerscontroles in de stad. Wie geen verklaring heeft, krijgt een boete, zo heeft het stadsbestuur aangekondigd. Madrid heeft om het grote aantal lijken van coronadoden te kunnen herbergen een geïmproviseerd mortuarium ingericht op een openbare ijsbaan.
In Spanje zijn nu bijna 40.000 mensen geregistreerd met het coronavirus. In totaal zijn 2696 Spanjaarden overleden. Behalve in Madrid groeit vooral in Catalonië het aantal besmettingen snel.
Hoekstra: nog geen extra geld nodig voor eurolanden
Geen enkel euroland is momenteel in de financiële problemen door de coronacrisis. Dat zei minister Hoekstra van Financiën na afloop van een speciale vergadering van de Eurogroep. Vooraf hadden enkele zwaar getroffen landen zoals Italië aangedrongen op extra geld om de crisis te bestrijden. Maar volgens Hoekstra is daar nog geen acute aanleiding voor.
De komende weken gaan de ministers inventariseren wat de problemen zijn en welke middelen ze kunnen inzetten. "Voorlopig helpen de soepele begrotingsregels enorm evenals de grote sommen met extra geld die individuele lidstaten beschikbaar hebben gesteld", aldus Hoekstra. Hij wil daarom voorlopig nog geen al te grote instrumenten, zoals het Europees Stabilisatie Mechanisme (ESM), inzetten. Die pot met geld (meer dan 400 miljard euro) is na de bankencrisis in het leven geroepen om in noodsituaties te kunnen gebruiken.
Hoekstra: "De economie krijgt een enorme dreun en het is zeker niet uitgesloten dat sommige landen nog in de problemen komen, maar op korte termijn kunnen we het allemaal bolwerken". Donderdag vergaderen de 27 regeringsleiders over de coronasituatie in de EU. Ook de premiers doen dat via een videoverbinding.
Hotels in problemen door strenge voorwaarden boekingsites
Hoteluitbaters komen in de problemen door de strenge voorwaarden waar boekingsplatforms hen aan houden. In het geval van annuleringen eisen bijvoorbeeld Booking.com en Expedia binnen vijf dagen hun geld terug, waardoor hotels in betaalproblemen komen. Ook hebben ze geen goede mogelijkheid om overnachtingen te verschuiven. Gasten vragen daar wel vaak om.
Ondertussen doen hotels er alles aan om gedwongen ontslagen te vermijden. Koninklijke Horeca Nederland roept de boekingsplatforms op om solidair te zijn met de hotels en hun tegemoet te komen. Tot nu toe blijft elke hulp uit. "Geen opschorting van betaling en geen kwijtscheldingen, niets!", zegt KHN, "terwijl kleine en grote leveranciers er alles aan doen om hun klanten in de horeca te helpen".
Dow Jones noteert sterkste eendaagse stijging sinds 1933
De aandelenbeurzen in New York zijn vanavond met stevige winsten gesloten. De leidende Dow Jonesindex won bijna 11 procent, wat de sterkste eendaagse stijging betekende sinds 1933.
Er zijn hooggespannen verwachtingen over het historische noodpakket van de Amerikaanse regering. Verder droeg ook het schrappen van investeringen door bedrijven zoals oliereus Chevron bij aan de positieve stemming.
Wat het coronavirus kan aanrichten bij jonge mensen
Gisteren richtte premier Rutte zich in een persconferentie in het bijzonder tot jongeren: houd je aan de sociale afstand. Minstens 1,5 meter. Want beelden van dit weekend lieten heel wat anders zien. In onderstaande video legt NOS op 3 uit hoe het coronavirus ook kerngezonde jonge mensen kan vloeren, maar ook waarom juist zij zich volgens deskundigen moeten gedragen alsof ze besmet zijn.
Warner Bros. stelt film met ruim twee maanden uit
Filmstudio Warner Bros. heeft de première van Wonder Woman 1984, een van de grotere films van de studio van dit jaar, met ruim twee maanden uitgesteld vanwege de coronapandemie. De film zou vanaf 4 juni in de bioscopen draaien, maar is nu pas vanaf 18 augustus te zien. "Hopelijk leven we dan in betere tijden", schrijft regisseur Patty Jenkins op Twitter.
Het besluit komt op de dag dat Amerikaanse bioscopen voor het eerst in de geschiedenis geen enkele euro omzet noteerden. Eerder besloten ook andere grote filmstudio's films tijdelijk in de ijskast te zetten. Zoals Disney, dat grote producties als Black Widow, The New Mutants en Mulan voor onbepaalde tijd uitstelde.
RIVM start landelijk corona-onderzoek in gezinnen
Het RIVM houdt een landelijk corona-onderzoek onder gezinnen om meer te weten te komen over het verloop van Covid-19 en het herstel van de ziekte. Het onderzoek is belangrijk voor de beslissing om de scholen weer open te doen, maar het duurt zeker zes weken voor er resultaten bekend zijn. Het is dus niet klaar voor 6 april, als de scholen eventueel weer open zouden gaan.
Lees hier meer over het onderzoek.
Artsen en verpleegkundigen van zorgverzekeraars weer aan het bed
Voormalig zorgpersoneel dat nu werkt bij zorgverzekeraars mag bijspringen in de zorg. Een aantal zorgverzekeraars stelt personeel met een medische achtergrond in staat bij te dragen aan het verlichten van de werkdruk van zorgpersoneel. Het gaat om verpleegkundigen en artsen van wie de BIG-registratie na 1 januari 2018 is verlopen. Het ministerie van VWS besloot vorige week dat zij zich niet opnieuw hoeven te registreren.
Zorgverzekeraars Nederland (ZN) juicht het initiatief toe, omdat er "ontzettend veel wordt gevraagd van mensen die werken in de zorg". Geïnteresseerde medewerkers van zorgverzekeraars kunnen in de zorg gaan werken en worden dan vrijgesteld van hun huidige werk, met behoud van salaris
'In je spontaniteit vergeet je gauw die anderhalve meter'
Politie en andere handhavers zijn vanaf vandaag, nu de aangescherpte maatregelen van het kabinet gelden, een stuk zichtbaarder en spreken vaker mensen aan die niet de vereiste afstand tot elkaar houden. We gingen op pad met boa's in Rotterdam.
Medicijnagentschap: pas op voor nepmedicijnen
Koop geen medicijnen waarvan in advertenties wordt beweerd dat ze werken als behandeling tegen Covid-19 of dat ze het coronavirus voorkomen, waarschuwt het Europees Medicijnagentschap EMA.
Dergelijke middelen worden aangeboden door niet-geautoriseerde websites en andere leveranciers met verkeerde bedoelingen, meldt het agentschap. "Er zijn geen goedgekeurde medicijnen in de verkoop die helpen bij het behandelen of voorkomen van Covid-19."
Het risico van vervalste medicijnen die door doorverkopers als echt worden aangeboden, is dat ze verkeerde en mogelijk schadelijke stoffen bevatten, zegt het College ter Beoordeling van Geneesmiddelen. "Ze kunnen leiden tot ernstige gezondheidsproblemen of verergering van de ziekte", zegt het college.
Kabinet maakt 4 miljoen euro vrij voor voedselbanken
Het kabinet steekt 4 miljoen euro in de voedselbanken. Zo moet voorkomen worden dat de 170 voedselbanken in Nederland in de problemen komen door de coronacrisis. De voedselbanken kampen met flinke tekorten, doordat er in de supermarkten door het hamsteren bijna geen eten overblijft. Daarnaast zijn er locaties die niet meer geschikt zijn om voedselpakketten uit te geven vanwege het virus. Ook kampen voedselbanken met een gebrek aan ervaren personeel.
"Kwetsbare groepen moeten aan voedsel kunnen komen", zegt voedselminister Schouten. Met het geld wil het kabinet het werk van de voedselbanken waarborgen. Eerder vandaag doneerde het ministerie van Defensie al 10.000 kilo voedsel aan de banken. Het eten was bedoeld voor militairen die zouden deelnemen aan een inmiddels afgelaste schietoefening in het Duitse Bergen Hohne.
VN: maatregelen nodig alsof het oorlog is
De VN wil dat de G20-landen een pakket maatregelen aannemen "alsof het oorlogstijd is". Daaraan moet een bedrag van biljoenen dollars gekoppeld zijn, zegt secretaris-generaal Antonio Guterres van de VN. De maatregelen zijn bedoeld om bedrijven, werknemers en huishoudens in ontwikkelingslanden te helpen het coronavirus het hoofd te bieden.
In een brief aan de leiders van de twintig grootste geïndustrialiseerde landen zei Guterres dat zij verantwoordelijk zijn voor 85 procent van de wereldeconomie en een rechtstreeks belang hebben en een cruciale rol spelen bij het helpen van ontwikkelingslanden. "We zijn zo sterk als het slechtste gezondheidsstelsel in onze onderling verbonden wereld", zei Guterres. De G20-leiders overleggen later vanavond in een videoconferentie.
Winkel in grensdorp in tweeën gesplitst
De verschillende maatregelen die gelden in Nederland en België voor de aanpak van de coronacrisis leiden soms tot bijzondere taferelen. Zo is in het grensdorp Baarle-Nassau een kledingwinkel die precies op de grens ligt in tweeën gesplitst met linten. In België zijn namelijk alle kledingwinkels gesloten, en in Nederland niet.
Dat wist overigens niet iedereen. Zo kwam Onno (58) er pas in de winkel achter dat hij geen herenshirts kon kopen, omdat die in het Belgische deel lagen, zegt hij tegen Omroep Brabant. "Ik moest er ontzettend om lachen, maar het laat wel zien hoe streng de regels zijn."
Zeker 90 patiënten overgeplaatst
Vandaag zijn vanuit de vijf Brabantse ziekenhuizen (Den Bosch, Eindhoven, Breda, Tilburg en Uden) tussen de 90 en 100 coronapatienten overgebracht naar ziekenhuizen elders in het land. Het gaat om patiënten van zowel reguliere verpleegafdelingen als die van de intensive care.
In totaal zijn er nu 310 patiënten overgeplaatst vanuit de Brabantse ziekenhuizen.
Italië verhoogt boetes op overtreden lockdown
Italianen die zonder geldige reden de straat op gaan, kunnen een boete tot maximaal 3000 euro krijgen. Dat zei de Italiaanse premier Conte vanavond. Eerder was die boete maximaal 206 euro, meldt correspondent Mustafa Marghadi. Wel zei Conte te hopen "zeer spoedig" de strenge regels voor de Italianen te kunnen versoepelen. Voor het eerst in twee dagen steeg het aantal coronadoden in Italië vandaag weer.
De vlag uit
Vanwege het besluit de centrale eindexamens voor middelbare scholieren dit jaar te schrappen, moeten scholen op basis van de schoolexamens nu beslissen of leerlingen geslaagd zijn of niet. En dat betekende voor een aantal leerlingen vandaag goed nieuws: ze zijn geslaagd. Dus ging de vlag uit.
Toch is er ook een aantal scholieren triest over het schrappen van de examens. "Hier ben je sinds de eerste mee bezig."
The Passion in Roermond toch afgelast
De gemeente Roermond heeft The Passion helemaal afgelast vanwege het coronavirus. Eerder was het besluit genomen om het tv-evenement over de laatste uren van het leven van Jezus zonder publiek uit te voeren. De omroepen EO en KRO-NCRV, producent Mediawater en de gemeente werkten aan een alternatieve uitvoering van het lijdensverhaal.
"Door de nieuwe maatregelen is duidelijk geworden dat The Passion dit jaar in Roermond op geen enkele manier doorgang kan vinden", laat de gemeente weten aan omroep 1Limburg. De voorstelling, met dit jaar als thema #vrijheid voor jou, zou op donderdag 9 april zijn.
59 coronapatiënten erbij op IC
Op de IC liggen nu 546 mensen met het coronavirus. Dat zijn er 59 meer dan gisteren. De toename is kleiner dan gisteren, toen het aan bezette bedden met coronapatiënten steeg met 82. Tot voor kort waren er 575 plekken beschikbaar voor coronapatiënten op de IC, maar inmiddels is dat uitgebreid naar 925.
Italië meldt meer doden, minder besmettingen
In Italië zijn er in de afgelopen 24 uur voor het eerst in twee dagen weer meer mensen overleden aan de gevolgen van het coronavirus. Vandaag meldde de Italiaanse overheid 743 doden. Gisteren waren dat er 601. Wel is het aantal nieuwe geregistreerde besmettingen voor de derde dag op rij afgenomen, naar 3612.
Ruim 80 Nederlandse militairen worden teruggehaald vanwege corona
Defensie haalt meer dan 80 militairen terug uit het buitenland vanwege de coronacrisis. Dat schrijft minister Bijleveld aan de Tweede Kamer. Uit Irak komen ongeveer 40 mensen terug. De trainingen die daar door de Nederlanders worden gegeven zijn stilgelegd en het personeel dat niet essentieel is voor de voortzetting van de missie kan tijdelijk naar huis. De verwachting is dat ze eind mei, na het einde van de ramadan, weer aan het werk kunnen in Bagdad en Erbil.
Van de missie in Afghanistan komen 35 militairen terug. Zij worden volgens Bijleveld tijdelijk herplaatst in Nederland. Ook uit andere delen van de wereld komen Nederlandse militairen terug. Gisteren zei Bijleveld nog dat er 1 Nederlandse militair besmet was geraakt in Litouwen. Inmiddels zijn dat er meer. Vijf van hen zijn door de luchtmacht naar Nederland overgebracht, waar er 1 is opgenomen in het ziekenhuis.
Ook een militair van de VN-missie in het Midden-Oosten is besmet geraakt. Hij is opgenomen in een lokaal ziekenhuis.
Veel vragen over de maatregelen van de overheid, hier de antwoorden
Er komen bij de overheid veel vragen binnen over de do's en don'ts naar aanleiding van de maatregelen die gisteren zijn afgekondigd. Op de website van de Rijksoverheid worden vragen behandeld, zoals: is dit een lockdown? Nee, luidt het antwoord, dan ligt het maatschappelijke en economische leven namelijk stil en wordt de bewegingsvrijheid van alle inwoners zeer beperkt.
Ook valt er precies te lezen welke maatregelen gelden tot 6 april en welke tot 1 juni. Ook het toegestane aantal mensen op een bijeenkomst is er te vinden. Zo mag een uitvaart of huwelijk plaatsvinden, mits er minder dan 30 personen aanwezig zijn en er onderling 1,5 meter afstand gehouden kan worden.
Meer vragen en antwoorden vindt u hier.
Beurzen maken inhaalslag met grote winsten
Europese beurzen hebben de dag met grote winsten afgesloten. De AEX won 9 procent terug en staat daarmee op 461,7 punten. Het is de grootste stijging op een dag sinds het najaar van 2008.
Shell profiteerde van een stijgende olieprijs en eindige zelfs 22,5 procent hoger. Ook financiële instellingen, die eerder ook bij de grote verliezers hoorden, wonnen flink wat terrein terug. De aandelen van ING en ABN Amro gingen respectievelijk 20,5 procent en 15,1 procent omhoog.
Beleggers vestigen hun hoop op de grote steunpakketten die er her en der al zijn, of mogelijk binnenkort worden aangekondigd. Zo kwam de Federal Reserve gisteren met een omvangrijk steunpakket en ook de Duitse overheid trekt 750 miljard euro uit om de coronacrisis te bestrijden. Daarnaast hopen beleggers op een nog groter noodpakket van de Amerikaanse regering. Die steun moet de economische effecten van het coronavirus zoveel mogelijk indammen.
'Astronomische aantallen patiënten in New York'
In New York is het aantal vastgestelde besmettingen opgelopen tot "astronomische hoogte", meldt The New York Times. Het zijn er meer dan 25.000 en de aantallen verdubbelen elke drie dagen, zegt gouverneur Andrew Cuomo.
Volgens hem wordt de piek hoger en komt die eerder dan verwacht, over twee tot drie weken. "Dat zal nog meer druk op de zorg geven", zei Cuomo. Het verwachte aantal benodigde bedden voor coronapatiënten in de staat New York is in een paar dagen tijd opgelopen van 110.000 naar 140.000 en er zijn er pas 53.000 beschikbaar.
Er zijn naar verwachting tot 40.000 IC-bedden nodig. Cuomo vreest voor de gevolgen voor de behandeling van de oplopende aantallen patiënten. Er zijn bijna 26.000 besmettingen gemeld en zeker 157 mensen zijn aan de gevolgen van het virus overleden.
Cuomo reageerde ook op het ongeduld van president Trump. "Geen Amerikaan zal zeggen dat de economie moet groeien ten koste van gezondheid", zei hij:
Gisteren vijftig coronapatiënten verplaatst
Er zijn gisteren vijftig coronapatiënten verplaatst naar andere ziekenhuizen in het land. Dat meldt Ernst Kuipers, bestuursvoorzitter van het Erasmus MC, het ziekenhuis waarin het landelijk coördinatiecentrum is gevestigd. Het aantal komt bovenop de 160 patiënten die afgelopen weekeinde werden vervoerd. Voor vandaag is de overplaatsing van honderd mensen aangevraagd.
Premier Rutte was vandaag op bezoek bij het coördinatiecentrum.
Burgemeester van Bergamo: Nederland, doe meer
Burgemeester Gori van de zwaar getroffen Italiaanse stad Bergamo denkt dat premier Rutte niet de juiste strategie heeft gekozen voor de coronacrisis. "Met alle respect: ik denk dat ze een grote fout maken in Nederland", zei hij in een persconferentie met buitenlandse journalisten via Facebook.
Politie: minder misdaad, meer overlast
De politie merkt dat door de coronacrisis het aantal meldingen van woninginbraak, fietsendiefstal en zakkenrollen de afgelopen week is gedaald. Ook waren er minder verkeersongevallen. Wel waren er meer meldingen van overlast en onrust in wijken. Sinds anderhalve week blijven veel mensen thuis.
Het aantal incidenten daalde van 15.000 in de week van 9 tot 15 maart tot 12.500 een week later. Het aantal woninginbraken ging in diezelfde periode van 430 naar 260, het aantal meldingen van zakkenrollen daalde van 220 naar 130 en er werden 750 fietsen gestolen, tegen 1100 een week eerder. De politie noemt de daling van het aantal verkeersongevallen opvallend: dat daalde in een week van 1600 tot 900.
De ervaren overlast daarentegen nam toe. Afgelopen week waren er bijna 5500 meldingen, tegen 3900 in de week ervoor. Ook was er meer overlast door drank- en drugsgebruik. Het aantal meldingen nam toe van minder dan 700 tot ruim 820.
Ook Nijmegenaren krijgen digitale coronacheck
Nijmegenaren kunnen binnenkort gebruikmaken van een app waarmee ze zichzelf kunnen testen op symptomen van corona, meldt Omroep Gelderland. De app is van het Canisius Wilhelmina Ziekenhuis.
Mensen die zich aanmelden, krijgen elke dag vragen over hoe ze zich voelen, wat hun temperatuur is en hoe vaak ze hoesten. Een medisch team kijkt naar de gegevens en stuurt een bericht via de app met advies en instructies. De app geeft geen volledige zekerheid. Om zeker te weten of iemand corona heeft, is een test nodig.
Het Canisius Wilhelmina Ziekenhuis is het tweede ziekenhuis dat met een digitale coronacheck komt, na het OLVG in Amsterdam, dat samen met een bedrijf de originele app ontwikkelde. Via deze site kunnen mensen zich alvast opgeven voor de app.
India drie weken op slot
India gaat de komende drie weken volledig op slot. Dat heeft premier Narendra Modi aangekondigd in een televisietoespraak. "Om India en de Indiërs te redden, mag niemand zijn huis uit", zei hij.
Het land telt 1,3 miljard inwoners. Het is de strengste landelijke maatregel tot nu toe in de wereldwijde strijd tegen het coronavirus. "Als India de komende 21 dagen niet goed doorkomt, betekent dat een terugval van 21 jaar", aldus de premier. Modi voegde eraan toe dat eerste levensbehoeften voor iedereen beschikbaar zullen blijven.
In India zijn tot nu toe 469 mensen positief getest op het virus en tien doden gevallen. De lockdown gaat om middernacht lokale tijd in.
Koning bezoekt GGD in Tilburg
Koning Willem-Alexander heeft vanmiddag de GGD in Tilburg bezocht, waar op 27 februari de eerste besmetting met het coronavirus in Nederland werd geconstateerd. De koning sprak met medisch deskundigen over de verschillende fasen in de aanpak van de uitbraak en kreeg uitleg over de procedures die artsen en verpleegkundigen moeten volgen.
Daarna schoof hij aan in het callcenter van de GGD en luisterde hij kort mee met een aantal gesprekken. De koning zat tot zaterdag met zijn gezin in thuisisolatie, omdat hij op wintersport was geweest het Oostenrijkse Lech, waar meerdere mensen besmet waren geraakt met het virus.
Lege straten in Europese miljoenensteden
Lege straten in veel Europese wereldsteden. Door de overheidsmaatregelen om het coronavirus te bestrijden, gaan veel mensen de straat niet meer op. Dat leidt tot opvallende beelden.
KNVB: tot 1 juni sowieso geen publiek bij wedstrijden
De KNVB houdt vooralsnog de RIVM-adviezen die gelden tot 6 april aan. Dat betekent dat alle clubs tot die datum gesloten blijven en dat er niet getraind mag worden. De KNVB houdt de optie open om daarna bijvoorbeeld de eredivisie te hervatten, maar dan in ieder geval tot 1 juni zonder publiek, vanwege de gisteren aangescherpte maatregelen. Dat laat de voetbalbond weten, nadat eerder vandaag de profclubs via een videoverbinding waren bijgepraat over de gevolgen van die aangescherpte richtlijnen.
De bond benadrukt wel er rekening mee te houden dat maatregelen mogelijk worden verlengd. Daarom wordt er gewerkt met drie mogelijke scenario's: competities uitspelen tot 30 juni, maar wel zonder publiek; de competities uitspelen na 30 juni, afhankelijk van wat er met de Europese voetbalbond UEFA en andere competities wordt afgesproken, of de competities niet uitspelen.
Eerste vlucht speciale traumahelikopter voor coronapatiënten
Vanaf vandaag vliegt er een ambulancehelikopter over Nederland, die is omgebouwd tot mobiele intensive care om coronapatiënten te vervoeren. Op de eerste vlucht is een Brabantse coronapatiënt vervoerd van het Jeroen Bosch Ziekenhuis in Den Bosch naar het Universitair Medisch Centrum in Groningen.
De helikopter is in heel Nederland inzetbaar. Op deze manier is het mogelijk om patiënten nog sneller in het juiste ziekenhuis te krijgen en het vervoer over de weg te ontlasten. De bemanning bestaat uit een piloot, een gespecialiseerde verpleegkundige en een anesthesist. Het team vliegt in beschermende kleding om niet geïnfecteerd te raken. Na elk transport wordt de helikopter volledig ontsmet.
Aanhoudingen na oplichtingspoging met mondkapjes
De politie heeft twee mensen aangehouden, omdat ze voor tientallen miljoenen euro's ziekenhuizen probeerden op te lichten met mondkapjes. De partij mondkapjes bestond in werkelijkheid vermoedelijk niet, schrijft de politie in een persbericht. De man en een vrouw, allebei 27 jaar en woonachtig in Dordrecht, probeerden te profiteren van de coronacrisis. De ziekenhuizen hebben niet betaald.
Ook doen de politie en het Openbaar Ministerie onderzoek naar een oplichtingswebsite die zogenaamd mondkapjes aanbood. Een vrouw uit Hong Kong betaalde 28.000 euro voor een partij mondkapjes, maar kreeg die nooit geleverd. De nepwebsite gebruikte onder meer de Kamer van Koophandel-gegevens en het BTW-nummer van een bedrijf in Noord-Nederland, dat met oplichting niks van doen heeft, zegt het OM. De site wordt gehost door een bedrijf uit Amerika.
Contactloos betalen tot en met 50 euro
De komende tijd kunnen mensen bedragen tot en met 50 euro contactloos betalen. Door de maatregel hoeven mensen minder vaak betaalautomaten aan te raken, waarmee de kans op besmetting met het coronavirus nog kleiner wordt. Tot nu toe moest bij bedragen boven de 25 euro altijd een pincode worden ingetoetst.
Eerder moest ook een pincode ingetoetst worden als er op een dag met meerdere betalingen meer dan 50 euro werd afgerekend. Die limiet werd vorige week al verhoogd tot 100 euro.
IC-artsen: mensen moeten nadenken of ze beademing willen
Ouderen en kwetsbare mensen die besmet zijn met het coronavirus, moeten nadenken of ze wel beademd willen worden op de intensive care. Zo'n behandeling heeft vaak geen goede afloop, zeggen twee artsen in podcast De Dag.
Artsen overleggen normaal gesproken met patiënten wat die precies willen, maar als patiënten besmet zijn met het coronavirus is dat vaak lastig, zeggen de artsen van het LUMC in Leiden en het UMC Utrecht. Het coronavirus verzwakt patiënten en maakt ze kortademig en daardoor is het moeilijk om met hen te praten.
De artsen zeggen dat ouderen en kwetsbare mensen hun naasten moeten inlichten over hun wensen.
Cijfers RIVM: 63 patiënten afgelopen dag overleden aan coronavirus
De afgelopen 24 uur zijn 63 mensen overleden aan het coronavirus, meldt het RIVM. Het zijn er 29 meer dan een dag eerder. Toen werden er 34 doden gemeld, eergisteren waren het er 43. Het totale dodental in Nederland als gevolg van het coronavirus staat nu op 276.
1495 mensen zijn opgenomen of opgenomen geweest in het ziekenhuis. Dat zijn er 265 meer dan gisteren. Gisteren was de toename 242.
We gaan verder in een nieuw liveblog
We gaan verder in dit nieuwe liveblog. Lees hier het liveblog van vanochtend terug.