Chinees toerisme naar Nederland zakt in door coronavirus
Door de uitbraak van het coronavirus zal het toerisme van Chinezen naar Nederland nog meer afnemen dan verwacht, zegt het Nederlands Bureau voor Toerisme en Congressen (NBTC). Het bureau stelde vorige maand al het geraamde aantal Chinese toeristen dat dit jaar ons land zou bezoeken tot ongeveer 300.000, maar dat wordt dus mogelijk nog minder. In 2019 reisden nog zo'n 380.000 Chinezen naar Nederland.
Het NBTC baseert zich op de reisbeperkingen als gevolg van het virus en geluiden uit de markt. Zo vliegen KLM en andere maatschappijen niet meer op China. Elke maand dat het vliegverkeer tussen Nederland en China stilligt, loopt de Europese toerismesector 1 miljard euro mis, stelde de Europese Commissie deze week. Voor Nederland gaat het om zo'n 40 miljoen euro, berekende ING.
Hotelovernachtingen
Tientallen miljoenen euro's is veel geld. Maar als je kijkt naar het totale bedrag aan toeristische bestedingen door bezoekers in Nederland, ruim 13,5 miljard euro, valt het mee, zegt Thijs Geijer van ING Economisch Bureau. Van het totaal aantal hotelovernachtingen door buitenlandse toeristen in Nederland wordt rond de twee procent geboekt door Chinezen. "Dat is echt maar een klein aandeel."
Wel worden ondernemers die zich richten op Chinese consumenten hard door de uitbraak van het virus geraakt. Het toerisme is hoe dan ook een sector die meteen de gevolgen merkte van de virusuitbraak, zegt Geijer. "Waar in andere branches, zoals in de detailhandel, het merkbare effect van corona vertraging oploopt, zijn de gevolgen in de toerismesector heel concreet en zichtbaar."
Deze week merkten reisbureaus al dat Nederlanders het boeken van een vakantie voor zich uit schuiven.
De toerismesector in Nederland drijft vooral op bezoekers uit de buurlanden België, Groot-Brittannië en Duitsland. Verreweg de meeste hotelovernachtingen in Nederland worden geboekt door Nederlanders: zo'n 26 miljoen personen, ruim de helft van alle toeristen.
Het is volgens ING-econoom Geijer dan ook niet ondenkbaar dat het deel van de Nederlandse toerismesector dat zich normaal gesproken richt op reizigers uit China nu inzet op het binnenland.
"Afhankelijk van hoe het virus zich ontwikkelt, kan het zijn dat mensen meer in eigen land op vakantie gaan. Ondernemers moeten op dat soort dingen inspelen. Als een gast wegblijft, kan iemand anders die plek innemen. Dan hoeft er per saldo geen verlies te zijn."
Fietsen en wandelen
Sommige ondernemers zeggen nu al meer boekingen te krijgen. Waar zakelijke bijeenkomsten de afgelopen weken op grote schaal werden geannuleerd, zag Fletcher Hotels deze week een toename van de zogenoemde leisure boekingen. "Wij zien een beweging waarbij mensen in Nederland blijven om lekker te fietsen, te wandelen, of naar het strand te gaan", zegt directeur Rob Hermans.
Ook Goboony, dat bemiddelt bij de verhuur van campers, en Natuurhuisje zeggen dat zij minder boekingen krijgen uit landen als Italië, maar uit Nederland juist meer. Beide bedrijven kregen de afgelopen twee weken zo'n 30 procent meer boekingen in eigen land in vergelijking met vorig jaar.
Zomerseizoen
Als mensen in eigen land blijven, maakt dat van de zomer in theorie een topseizoen, denkt branche-organisatie Gastvrij Nederland. Maar het is nog geen gelopen race. "Normaal zou je gekscherend zeggen: alle toeristen die naar het buitenland zouden gaan en dat nu door het coronavirus niet doen, kunnen nu in Nederland op vakantie", zegt een woordvoerder. "Maar dat gaat nu misschien niet op, omdat het virus ook hier is."
Wordt het de komende maanden onverhoopt toch rustig, dan hebben ondernemers wel een probleem. "Het zomerseizoen is van Pasen tot eind september, dan wordt de meeste omzet gemaakt. Als je die mist, dan krijg je die niet zomaar terug."