De carnavalsgroep in Aalst die verkleed als ongedierte en met een 'klaagmuur' meeliep in de optocht
NOS NieuwsAangepast

Weer Joodse karikaturen bij carnavalsoptocht in Aalst, kritiek op 'haatfeest'

Carnavalsvierders in Aalst hebben vandaag volop de spot gedreven met de verontwaardiging over Joodse stereotypen tijdens de jaarlijkse carnavalsoptocht in de Belgische stad. Afgelopen jaar was er veel kritiek op een carnavalswagen met poppen van stereotype orthodoxe Joden met een haakneus en zakken geld.

In de optocht van dit jaar toonde carnavalsgroep Lossendeirdeveirdeirdeir op zijn wagen een 'humortribunaal', met voorop een Joodse karikatuur met lange tenen. Ook liep er een groep mee met een 'klaagmuur' van goudstaven. Leden van de groep waren verkleed als insecten en droegen pijpenkrullen en sjtreimels, oftewel bonthoeden die gedragen worden door orthodoxe joden.

'Pijnlijker dan vorig jaar'

De optocht leidde meteen tot felle kritiek vanuit de Joodse gemeenschap. Zo roept de Europese afdeling van het Amerikaans Joods Comité de EU op België te onderzoeken, omdat het land het "haatfeest" heeft toegestaan.

Joden wegzetten als ongedierte doet volgens de organisatie denken aan het ontmenselijken van Joden, zoals gebeurde in het nazi-tijdperk. "Mijn maag draait om", twitterde Ronny Naftaniel, voorzitter van het Joods Humanitair Fonds, over de optocht in Aalst. "Misselijkmakend", schrijft PvdA-leider Lodewijk Asscher bij een tweet over de optocht.

Het Belgische Forum der Joodse Organisaties noemde de karikaturen in de optocht van dit jaar "nog pijnlijker" dan die van vorig jaar. "Toen konden we nog denken dat het misschien niet de bedoeling was om te beledigen, maar nu doet men er nog een schepje bovenop. Dat tart werkelijk alle verbeelding", aldus een woordvoerder van de koepel tegenover dagblad Het Nieuwsblad.

"We willen geen ruzie of mensen pijn doen. Het is carnaval, dat is alles", zegt een carnavalsvierder:

Weer Joodse karikaturen bij optocht Aalst: 'We willen geen ruzie'

De optocht lokte ook een reactie uit bij de Belgische premier Sophie Wilmès. "Hoewel Aalst Carnaval veel meer is dan dat, doen deze feiten toch afbreuk aan onze waarden en de reputatie van ons land", zegt ze in Belgische media. Volgens Wilmès leiden de karikaturen tot verdeeldheid: "Het brengt het samenleven in gevaar. Zeker als het gaat om bewuste en herhaalde acties."

Ook de omstreden poppen met haakneuzen en pijpenkrullen die er vorig jaar toe leidden dat het carnaval in Aalst werd geschrapt van de Unesco-lijst van immaterieel erfgoed waren vandaag weer te zien. Dit jaar stonden de poppen op een wagen met andere karikaturen in een soort schiettent.

Vorige week beseften ze in Aalst al dat de optocht van dit jaar waarschijnlijk wederom voor ophef zouden zorgen:

'Ze mogen lachen van de Joden, maar doe ze geen pijn'

Toen vorige week duidelijk werd dat in de optocht van dit jaar hoogstwaarschijnlijk weer die omstreden karikaturen te zien zouden zijn, riep de Israëlische minister van Buitenlandse Zaken Katz via Twitter op de optocht te verbieden.

Daar moest de burgemeester D'Haese van Aalst niets van weten. Volgens hem waren de karikaturen niet bedoeld om te kwetsen. D'Haese zei dat ze niet uit de carnavalscontext gehaald moesten worden. Het is volgens hem traditie om tijdens carnaval in Aalst bevolkingsgroepen te kijk te zetten. Grappen verbieden zat er volgens hem dan ook niet in. "Ik ben burgemeester, geen censuurmeester."

Na de optocht van vandaag bleef hij bij dat standpunt. Hij zag een "waardige stoet" en noemde de reactie van premier Wilmès volgens de krant De Standaard "wereldvreemd". D'Haese: "Ik heb geen uitingen van racisme of antisemitisme gezien (...) Ik nodig Wilmès uit om te komen kijken. Zij is toch een liberaal, denk ik dan."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl