Een winkel van T-Mobile
NOS Nieuws

Topman T-Mobile wil antwoorden van regering over rol Huawei bij 5G

  • Nando Kasteleijn

    redacteur Tech

  • Nando Kasteleijn

    redacteur Tech

Voor T-Mobile is het nog altijd onduidelijk wat de gevolgen zijn van het deels weren van het Chinese telecombedrijf Huawei uit Nederlandse telecomnetwerken. Dat zegt de topman van de Nederlandse provider, Søren Abildgaard.

T-Mobile presenteert vandaag de jaarcijfers. De omzet van het bedrijf steeg met 2 procent naar 1,9 miljard euro. In totaal heeft de provider nu 5,6 miljoen mobiele abonnees. Daar zitten ook klanten van het in 2018 overgenomen Tele2 bij, 2019 was het eerste jaar dat de twee bedrijven officieel samen opereerden.

"We weten vanuit overleg met de overheid hoe de situatie rondom de aanleg van het 5G-netwerk ervoor staat, maar we weten nog niet precies wat er van de Nederlandse telecomproviders wordt gevraagd", zegt Abildgaard tegen de NOS. Hij verwacht voor de zomer alsnog duidelijkheid te krijgen.

Wanneer je een bedrijf als het onze runt, wil je graag zo snel mogelijk duidelijkheid hebben.

Søren Abildgaard, topman T-Mobile Nederland

Al ruim een jaar is er in Nederland discussie over de rol van Huawei bij de aanleg van 5G-netwerken. De vrees, aangewakkerd door de VS, is dat de fabrikant door een nauwe band met de Chinese overheid sabotage- en spionage-activiteiten zou kunnen uitvoeren. Huawei heeft dit altijd ontkend en hard bewijs is er nooit gevonden.

De vraag is wat de topman van T-Mobile, net als die van KPN en VodafoneZiggo, uiteindelijk mag gaan vertellen over de maatregelen die ze nemen. In een debat in de Tweede Kamer begin deze maand werd al duidelijk dat heel veel informatie als geheim wordt bestempeld. Dit tot frustratie van KPN, het bedrijf wil graag zijn aandeelhouders kunnen inlichten over de maatregelen die genomen moeten worden bij de aanleg van het 5G-netwerk.

Op de vraag of het hem frustreert dat het zolang duurt voordat er duidelijkheid is, antwoordt Abildgaard bevestigend. "Wanneer je een bedrijf als het onze runt, wil je graag zo snel mogelijk duidelijkheid hebben. Maar uit de gesprekken die we hebben gevoerd, begrijp ik dat we proportionele maatregelen moeten nemen en geen disproportionele."

'Hoog veilingbedrag'

De drie Nederlandse telecomproviders zijn zich ondertussen druk aan het voorbereiden op de komst van 5G. Voordat ze hun netwerken kunnen activeren, moet eerst de veiling van de eerste 5G-frequenties plaatsvinden. De overheid maakte eerder bekend dat de zogeheten verwachte minimale opbrengst 900 miljoen euro is.

Abildgaard noemt het bedrag "heel erg hoog". Die kritiek is vaker te horen in de telecomindustrie. Zo wordt er gewezen op de grote investeringen die van providers worden verwacht. British Telecom liet onlangs weten dat het vervangen van apparatuur de komende jaren waarschijnlijk bijna 600 miljoen euro gaat kosten.

Daarbij wordt opgemerkt dat het nog onduidelijk is hoe de investeringen moeten worden terugverdiend. De topman van T-Mobile vindt het nog te vroeg om te zeggen hoeveel klanten hij eind 2020 op zijn 5G-netwerk verwacht te hebben.

De afluisterschotels in het Friese Burum

Als Nederlandse providers aan het einde van dit jaar 5G aanzetten, ontbreekt er één element: veel hogere snelheid. Dat is een belangrijke belofte van het netwerk. Maar daarvoor is de 3,5 GHz-band nodig. En die wordt boven de lijn Amsterdam-Zwolle gebruikt voor satellietinterceptie door de geheime diensten AIVD en MIVD.

Er is een oplossing in de maak: de afluisterschotels van de diensten worden verplaatst. Het levert wel vertraging op, tot frustratie van de T-Mobile topman.

"We lopen in dit land achter op de rest van Europa", zegt Abildgaard. "We kunnen de 3,5 GHz pas in 2023 gebruiken. We zijn daardoor waarschijnlijk de laatste in Europa terwijl dit het fundament wordt van onze economische ontwikkeling."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl