NOS Nieuws

Wekdienst 18/2: juryberaad in zaak-Weinstein en start campagne Slachtofferhulp

Goedemorgen! Slachtofferhulp start een campagne om de privacy van slachtoffers van misdrijven beter te beschermen. En in New York gaat de jury zich beraden op de (on)schuld van filmproducent Harvey Weinstein in een verkrachtings- en misbruikzaak.

Vandaag neemt in de loop van de dag de bewolking en ook de kans op buien toe. Bij een vrij krachtige tot harde zuidwestenwind wordt het maximaal 9 graden. In de dagen daarna is het vaak droog, alleen donderdag valt af en toe regen. Het blijft vrij zacht.

Weerkaart 18/2

Ga je op pad? Hier vind je het overzicht van de werkzaamheden en files en de situatie op het spoor.

Wat kun je vandaag verwachten?

  • In New York start het juryberaad in het proces tegen Harvey Weinstein. Naar verwachting heeft de twaalfkoppige jury meerdere dagen nodig om tot een oordeel te komen. Als de filmproducent schuldig wordt bevonden aan verkrachting en seksueel misbruik, kan hij veroordeeld worden tot levenslang. In dit artikel focussen we op Weinsteins advocate, die een "buldog in de rechtszaal" wordt genoemd.
  • De Tweede Kamer stemt over de terugkeer van de loting aan de universiteit en op het hbo. Populaire studies hebben nu een decentrale selectie, maar volgens D66 en CDA leidt dat tot kansenongelijkheid.
  • Slachtofferhulp Nederland start een campagne om slachtoffers te wijzigen op de mogelijkheid hun privé-gegevens af te schermen. Nu nog komen die vaak in het dossier terecht, en daarmee ook in de handen van de dader.

Wat heb je gemist?

De top van het ministerie van Defensie en het ministerie van Buitenlandse Zaken waren niet doordrongen van de impact van het bombardement op het stadje Hawija in Irak. Dat blijkt uit interne stukken die door NOS en NRC zijn opgevraagd. Bij de door Nederland uitgevoerde aanval in 2015 kwamen zeker zeventig burgers om het leven.

Uit de documenten van Defensie blijkt dat vooraf bekend was dat "de verwachte nevenschade groter zou kunnen zijn" dan uit berekeningen naar voren kwam. Als vooraf zou blijken dat er ook maar één burgerdode zou vallen, mocht een aanval niet worden uitgevoerd, hadden de landen in de internationale coalitie afgesproken.

Ander nieuws uit de nacht:

En dan nog dit:

Ga je naar een uitvaart, dan is de kans groot dat daar een nummer gedraaid wordt van Marco Borsato, Claudia de Breij of André Rieu. Uitvaartverzekeraar Monuta maakte een ranglijst uit zo'n 7000 nummers die vorig jaar gedraaid zijn tijdens uitvaarten.

"Hoewel Nederlanders nog steeds gaan voor de klassiekers bij hun keuze voor muziek tijdens een afscheid, zit er dit jaar veel beweging in de Top 10", schrijft Monuta, die elk jaar de Uitvaartmuziek Top 10 samenstelt.

Het vorig jaar binnengekomen nummer Hallelujah steeg dit jaar met drie plekken ten opzichte van 2018. Het populaire nummer Waarheen, Waarvoor van Mieke Telkamp is na jaren dan toch echt verdwenen uit de Uitvaartmuziek Top 10.

En zo ziet de lijst eruit:

  1. Ave Maria - diverse uitvoeringen
  2. Time to say goodbye - Andrea Bocelli en Sarah Brightman
  3. Mag ik dan bij jou - Claudia de Breij
  4. 'n Trein naar niemandsland - Frans Bauer
  5. Afscheid nemen bestaat niet - Marco Borsato
  6. En de vogels zongen - diverse uitvoeringen
  7. Hallelujah - diverse uitvoeringen
  8. We'll meet again - Vera Lynn
  9. The Rose - André Rieu
  10. My Way - Frank Sinatra

Fijne dinsdag!

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl