Veel Japanse bedrijven hebben fabrieken in China
NOS NieuwsAangepast

Coronavirus raakt economieën, dodental in China boven 1800

Overheden in Azië zetten alle zeilen bij om de impact van het coronavirus op de lokale economie te minimaliseren. In allerlei industrieën worden de financiële gevolgen van het virus gevoeld.

De economie van Zuid-Korea verkeert in een noodsituatie, zei president Moon Jae-in. "De overheid moet niet kibbelen, maar aan alle mogelijke maatregelen denken." De president zinspeelt op kredietverlening om bedrijfs- en consumentenuitgaven te stuwen.

Carrie Lam, de regeringsleider van Hongkong, steekt omgerekend zo'n 350 miljoen euro extra in een noodfonds dat de impact van het virus op de economie moet verzachten. Vorige week werd bedrijven en ziekenhuizen al eenmalig een vergoeding toegezegd.

Ook de Japanse economie wordt geraakt. "Veel Japanse bedrijven hebben fabrieken in China, die liggen nu stil", zei correspondent Kjeld Duits onlangs in radioprogramma Met het Oog op Morgen. "Bovendien zijn veel Japanse bedrijven erg afhankelijk van Chinese leveranciers."

Ook in de toerismesector is de impact enorm: "27 procent van de toeristen die Japan bezoeken, komt uit China. Restaurants op toeristische plekken in Tokio en Kyoto melden dat ze tot 70 procent minder klanten hebben dan gewoonlijk. Japan zou door dit virus in de eerste drie maanden van het jaar 1,2 miljard euro aan toeristeninkomsten kunnen verliezen."

'Tekort aan antibiotica'

China is een spil in de toevoerketens van veel industrieën. De lobbyclub voor Europese bedrijven in China waarschuwt voor een wereldwijd tekort aan antibiotica. Volgens voorzitter Jörg Wuttke zijn er ook problemen in de ketens van de auto-industrie en dreigt bij veel bedrijven een tekort aan verpakkingsmateriaal uit China.

Apple heeft een omzetwaarschuwing afgegeven vanwege de gevolgen van het coronavirus. Het technologiebedrijf hield al rekening met slechtere resultaten omdat het veel van zijn producten laat maken in China. De productielocaties in het land worden inmiddels weer geopend, maar dat gaat langzamer dan verwacht.

Verder is de vraag naar iPhones en andere Apple-producten in China gedaald. Veel Apple-winkels zijn of waren gesloten. En winkels die weer geopend zijn, hebben veel minder klanten dan voorheen, zegt het bedrijf.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl