NOS Nieuws

Wekdienst 7/2: klimaatstaking van scholieren en gesprek met boeren hervat

Goedemorgen! Minister Schouten van Landbouw wil vanochtend verder praten met boerenorganisaties over de stikstofproblematiek. En scholieren gaan weer de straat op voor het klimaat.

Het weer: het blijft droog vandaag, met flink zonnige perioden. Het wordt 7 tot 10 graden.

Ga je op pad? Hier vind je het overzicht van de werkzaamheden en files en de situatie op het spoor.

Wat kun je vandaag verwachten?

  • Minister Schouten van Landbouw praat vanochtend verder met boerenorganisaties over de stikstofproblematiek, maar alleen als ze eerst persoonlijke excuses krijgt van Farmers Defence Force. Woensdag staakte de minister het overleg na een als dreigend ervaren brief van die organisatie.
  • Precies een jaar na de eerste grote klimaatstaking gaan scholieren weer de straat op voor het klimaat. De organisatie verwacht meer dan 2000 mensen in Den Haag.
  • De rechtszaak van de zogeheten bioscoopmoorden in Groningen gaat van start. Ergün S. uit Rotterdam wordt verdacht van de gewelddadige dood van een schoonmakersechtpaar dat op dat moment in de bioscoop aan het werk was.
  • En in de Provinciale Staten van Zeeland wordt gesproken over de kwestie van de marinierskazerne. Wat betekent het voor Zeeland als de verhuizing van Doorn naar Vlissingen niet doorgaat?

Wat heb je gemist?

President Trump meldt dat het Amerikaanse leger in Jemen een leider van terreurgroep al-Qaida heeft gedood. Het zou gaan om Qassim al-Rimi, de leider van al-Qaida op het Arabisch schiereiland.

Rimi dook zondag nog op in een videoboodschap waarin hij namens al-Qaida een aanslag op de vliegbasis in Florida in december opeiste. Experts betwijfelden al of de video recent was opgenomen. Bij de aanslag kwamen drie mensen om.

Dit zijn opsporingsfoto's van Rimi uit Jemen

Ander nieuws uit de nacht:

  • Bij een brand in een huis in Voorschoten in Zuid-Holland is de bewoner om het leven gekomen. De brandweer ontdekte de man van bijna 100 toen brandweerlieden het rijtjeshuis binnen wisten te gaan. De man woonde alleen in de woning.
  • In China is het dodental door het nieuwe coronavirus in een dag met 73 gestegen, naar 636. Er zijn meer dan 3000 nieuwe patiënten bijgekomen waardoor het totale aantal besmette personen in China op ruim 31.000 is gekomen.
  • Na dagen vol problemen met de telling is de uitslag van de Democratische voorverkiezing van de Amerikaanse staat Iowa bekend. De 38-jarige oud-burgemeester Pete Buttigieg heeft gewonnen, maar het verschil met nummer twee Bernie Sanders is slechts 0,1 procentpunt.
  • Alleen als bezoekers oordoppen dragen, is het maximale geluidsniveau van 103 decibel bij concerten in Nederland veilig. Het ministerie van Volksgezondheid, brancheverenigingen en deskundigen op het gebied van gehoorschade bevestigen dat aan Nieuwsuur.

En dan nog even dit:

Zo'n twintig mensen hebben een groot deel van de nacht noodgedwongen doorgebracht in het bovenste gedeelte van de Euromast in Rotterdam. Door een storing werkte de roterende glazen lift gisteravond niet meer en kon niemand meer naar beneden.

Het duurde bijna zes uur voor liftmonteurs er in slaagden om de cabine weer in beweging te krijgen, waarna de onfortuinlijke bezoekers bevrijd werden. De brandweer laat weten dat het goed met hen gaat.

Bezoekers urenlang opgesloten in glazen lift Euromast

Fijne dag!

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl