NOS Nieuws

Wekdienst 3/2: uitspraak over afschot herten en eerste voorverkiezing in VS

Goedemorgen! De rechter doet vandaag uitspraak in een zaak over het afschieten van edelherten in de Oostvaardersplassen. En in de Verenigde Staten beginnen vandaag de voorverkiezingen.

Het weer: eerst in het noorden een bui, later in het zuiden. Verder ook wat zon, een stevige westenwind en het wordt een graad of tien.

Ga je op pad? Hier vind je het overzicht van de werkzaamheden en files en de situatie op het spoor.

Wat kun je vandaag verwachten?

  • Twee natuurorganisaties zijn naar de rechter gestapt om de afschotvergunning in de Oostvaardersplassen tegen te houden. De rechtbank spreekt zich er vandaag over uit.
  • In Londen begint de rechtszaak tegen een 17-jarige Britse jongen die een 6-jarige jongetje van het Tate Modern-museum in Londen heeft gegooid. De tiener wordt verdacht van poging tot moord.
  • In de Chinese stad Wuhan wordt het ziekenhuis geopend dat speciaal is gebouwd voor de slachtoffers van het coronavirus. Het Huoshenshan-hospitaal is binnen tien dagen gebouwd en biedt plaats aan duizend patiënten.
  • En wie neemt het bij de Amerikaanse presidentsverkiezingen op tegen Donald Trump? Die vraag staat vandaag centraal bij de start van de Democratische voorverkiezingen in Iowa.

Hoe werken de voorverkiezingen? En wat is een caucus eigenlijk? Correspondent Marieke de Vries legt het uit:

Zo werken de Amerikaanse voorverkiezingen

Wat heb je gemist?

De Kansas City Chiefs hebben de Super Bowl gewonnen, het kampioenschap in het American Football. Ze versloegen de San Francisco 49ers met 31-20. De ploeg won de Super Bowl één keer eerder, dat was vijftig jaar geleden.

Het American Football-kampioenschap is altijd een groot media-evenement. In de rust was er een optreden van Shakira en Jennifer Lopez. Ook was er een eerbetoon aan de omgekomen basketballer Kobe Bryant.

Ander nieuws uit de nacht:

  • Achterstandswijken worden steeds minder leefbaar. De bewoners ervaren meer overlast en voelen zich steeds onveiliger, blijkt uit onderzoek van de woningcorporaties.
  • Vorig jaar hebben 118.000 Nederlanders gehoord dat ze kanker hebben. Dat zijn er 2000 meer dan het jaar daarvoor. De stijging komt vooral door de vergrijzing. Kanker is nog altijd doodsoorzaak nummer 1 in Nederland.
  • Flexibel werk lijkt niet ongezonder dan een vaste baan. Dat concludeert het CBS na langlopend onderzoek onder meer dan 100.000 mensen tussen de 20 en 65 jaar.
  • Het dodental van het coronavirus in China is opgelopen tot 361. Gisteren zijn er 57 sterfgevallen geteld, melden de Chinese autoriteiten. Er zijn ruim 2800 besmettingen bijgekomen, waarmee het totaal op ruim 17.000 komt.

En dan nog even dit:

De film 1917 is de grote winnaar geworden bij de uitreiking van de Bafta's, de belangrijkste Britse filmprijzen. Het drama over Britse militairen in de Eerste Wereldoorlog werd gekozen als beste film en won ook in zes andere categorieën, waaronder beste regie en beste special effects.

Zeven Bafta's voor 1917

De film van regisseur Sam Mendes was vorige maand ook de grote winnaar bij de Golden Globes. Parasite, de best bekeken Aziatische film in Nederland ooit, werd gekozen als beste film in een andere taal en won ook een Bafta voor het beste scenario.

Fijne dag!

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl