NOS Nieuws

Wekdienst 30/1: leraren staken en Gouden Radio Ring wordt uitgereikt

Goedemorgen! Leraren in het basis- en voortgezet onderwijs staken voor het eerst twee dagen achter elkaar. En vanavond wordt in Hilversum de Gouden Radio Ring uitgereikt, de publieksprijs voor radio in Nederland.

Het is bewolkt en mogelijk valt in het noorden nog wat regen. Vanmiddag kan er vanuit het zuiden wat lichte regen of motregen vallen. In het westen en noorden blijft het droog. Het wordt 8 of 9 graden.

Ga je op pad? Hier vind je het overzicht van de werkzaamheden en files en de situatie op het spoor.

Wat kun je vandaag verwachten?

  • Op dag 1 van de tweedaagse onderwijsstaking zijn overal in het land manifestaties. De stakingsbereidheid onder leraren is groot, blijkt uit onderzoek van de NOS.
  • Vandaag verschijnt het langverwachte onderzoek naar voltooid leven. Daarin wordt ingegaan op de motieven van ouderen die niet zwaar lichamelijk lijden, maar wel een doodswens hebben.
  • Vanavond wordt in Hilversum de Gouden Radio Ring uitgereikt, de publieksprijs voor radio in Nederland.

Wat heb je gemist?

Ziekenhuizen werken vanaf vandaag met een nieuwe richtlijn voor het opsporen van prostaatkanker. Dat betekent minder pijnlijke prikken, een snellere uitslag en vooral meer duidelijkheid.

Tot nu toe volgde na een positieve bloedtest een pijnlijke weefselprik. Nu wordt na zo'n bloedtest eerst een MRI-scan gedaan, waarop te zien is waar de kanker zit en waar er geprikt moet worden.

Ander nieuws uit de nacht:

  • In China zijn nog eens 38 mensen overleden aan het coronavirus, meldt de Chinese gezondheidsautoriteit. Daarmee komt het dodental in China op 170.
  • De Europese ministers van Gezondheid keuren de loting van een duur medicijn tegen de spierziekte SMA af. In Europa is nog geen vergunning voor het gebruik ervan. De Zwitserse farmaceut Novartis wil het gratis verloten onder honderd jonge patiënten.
  • Voor het tweede jaar op rij is de hoeveelheid stikstof in dierlijke mest gedaald. Volgens het CBS was er een daling van 2,6 procent ten opzichte van het jaar ervoor. Ook de hoeveelheid fosfaat daalde.
  • In Californië is een tunnel van bijna anderhalve kilometer ontdekt die leidt naar Mexico. Vermoedelijk werd die gebruikt voor drugssmokkel. Hij is onder meer voorzien van luchtventilatie, elektricteitskabels en een lift.
Langste drugssmokkeltunnel ontdekt tussen Mexico en VS

En dan nog even dit:

De meest beruchte snackbar van Nederland gaat onder de sloophamer. Cultsnackbar 't Pleintje, bekend uit de film New Kids, moet wijken voor nieuwbouw. In de film staat de snackbar in het Brabantse dorp Maaskantje, maar in het echt staat de friettent in Den Dungen.

Pogingen om 't Pleintje te redden zijn veelvuldig ondernomen, maar mislukten. Toch krijgt de snackbar waarschijnlijk elders nog wel een klein plekje, zegt eigenaar André Weijers tegen De Gelderlander. "Ik heb gehoord dat een man 't Pleintje gaat nabouwen voor Madurodam.''

Fijne dag!

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl