Nederlands fregat vertrokken naar Straat van Hormuz voor 'afschrikkende werking'
Vanuit de haven van Den Helder is het marineschip Zr.Ms. De Ruyter vertrokken voor de Europese veiligheidsmissie naar de Straat van Hormuz. Het Nederlandse fregat moet de vrije doorgang voor handelsschepen garanderen. In totaal worden 180 Nederlanders ingezet.
De missie is door Frankrijk in het leven geroepen als reactie op een aantal aanvallen en gijzelingen van olietankers. De Verenigde Staten hielden Iran daarvoor verantwoordelijk, maar Teheran wees Saudi-Arabië als de boosdoener aan. De Europeanen moeten verdere incidenten in de economisch belangrijke vaarroute tegengaan.
Familieleden zwaaiden de bemanning van het schip uit, met nog een laatste selfie, een knuffel en een traan:
Het Nederlandse fregat zal voornamelijk het zeerecht controleren en "activiteiten monitoren", zei commandant Theo Klootwijk. "De missie is er vooral op gericht om de rust te bewaren en deëscalerend bezig te zijn."
De Europese aanwezigheid zal een afschrikkende werking hebben, volgens minister Blok van Buitenlandse Zaken. "Met onze aanwezigheid zal het moeilijker worden een stiekeme aanslag te plegen, waarbij nooit helder wordt wie erachter zit."
Volgens de commandant zijn er geen aanwijzingen dat er een militaire confrontatie met bijvoorbeeld Iran op handen is. "Mocht dat wel gebeuren, dan zijn wij in staat onszelf te verdedigen."
Hij verwacht wel dat de Iraanse elite-eenheid de Revolutionaire Garde "interesse" in de Europese militairen zal hebben. "Daar zullen wij professioneel op reageren", garandeert Klootwijk.
Het marineschip zal over drie à vier weken in de Straat actief zijn. De missie zal vooralsnog zes maanden duren.