Drukte op het vliegveld van Bagdad nadat veel luchtvaartmaatschappijen vluchten hadden geannuleerd
NOS Nieuws

KLM vliegt weer over Iran en Irak: 'Luchtruim weer veilig'

KLM vindt het veilig genoeg om weer over Iran en Irak te vliegen. Dat heeft de luchtvaartmaatschappij besloten op basis van informatie van de inlichtingendiensten en verschillende ministeries. Ook de Duitse en Britse overheid denken dat het weer veilig boven Iran en Irak.

Het luchtruim boven de landen werd gemeden, nadat Iran begin januari een Oekraïens passagiersvliegtuig bij Teheran had neergehaald. Mogelijk zag Iran het vliegtuig aan voor een Amerikaanse raket. Dat Iran zijn luchtruim niet op slot deed voordat het enkele uren eerder raketten afvuurde op Amerikaanse bases in Irak, kwam het land op kritiek te staan.

Luchtvaartmaatschappijen vliegen vaker op eigen initiatief om, als ze een luchtruim niet veilig vinden. Vorig jaar werd het gebied boven India en Pakistan gemeden. Ook boven de Straat van Hormuz, een zeestraat bij Iran, gebeurde dat en over Syrië wordt al jaren helemaal niet gevlogen.

KLM vliegt zelf niet op Teheran of Bagdad, maar doorkruist wel het luchtruim van beide landen. Het omvliegen leidde tot enige vertraging.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl