Duizenden mensen luisterden naar de toespraak van Khamenei
NOS NieuwsAangepast

Khamenei: vliegramp mag dood Soleimani niet overschaduwen

De feitelijke machthebber van Iran, ayatollah Ali Khamenei, heeft tijdens het vrijdaggebed opgeroepen tot eenheid en opnieuw zijn spijt betuigd over het neerhalen van een Oekraïens vliegtuig bij Teheran. Maar hij zei ook dat deze gebeurtenis niet de dood van generaal Soleimani mag overschaduwen, zoals "de vijanden van Iran willen".

Khamenei nam het in zijn toespraak op voor de Revolutionaire Garde "die waakt over de veiligheid" van Iran.

In het eerste door hem geleide vrijdagmiddaggebed in acht jaar zei hij dat de VS in Iran probeert onrust te stoken. Hij noemde president Trump een clown.

Soleimani werd onlangs gedood bij een gerichte Amerikaanse raketaanval in Irak. Dat er op de uitvaartplechtigheid "miljoenen mensen" afkwamen laat volgens Khamenei zien dat het Iraanse volk de islamitische republiek steunt.

Khamenei sprak het volk toe vanuit een moskee in de hoofdstad Teheran:

Opperste leider Iran leidt vrijdaggebed voor het eerst in jaren

Demonstranten in Iran zijn boos over het neerhalen van het Oekraïense passagiersvliegtuig, waarbij ruim een week geleden alle 176 inzittenden omkwamen. De meeste slachtoffers waren Iraniërs of mensen van Iraanse afkomst.

Iran sprak aanvankelijk van een ongeluk. Pas onder druk van foto's en video's op sociale media en bewijsmateriaal dat door buitenlandse inlichtingendiensten was verzameld, sprak de regering van "een menselijke fout".

Duizenden mensen zijn de afgelopen dagen de straat op gegaan, voornamelijk studenten. Ze zijn boos dat de autoriteiten eerst dagenlang over de ware oorzaak van de ramp hebben gelogen.

De laatste keer dat ayatollah Khamenei voorging in gebed was in 2012 tijdens de viering van de 33ste verjaardag van de islamitische revolutie.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl